Sítě proti hmyzu vám zpříjemní bydlení Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Letní teplé dny a noci jsou velice příjemné, přináší však s sebou i výskyt dotěrného a všude přítomného hmyzu. Je však několik způsobů, jak se mu bránit. Velice účinnou mechanickou ochranou jsou protihmyzové sítě. Na rozdíl od použití chemických přípravků v podobě sprejů či prostředků do zásuvky jsou sítě spolehlivějším a zdravějším řešením. Navíc ochrání i vybavení interiéru a zejména potraviny před hmyzími výtrusy.

Protihmyzové sítě dokonale nahrazují dříve osvědčená, avšak neestetická drátěná síta. Síť je dobře průhledná, příjemně rozptyluje sluneční světlo a nebrání přístupu vzduchu. Mnoho lidí dává přednost bílé síti. Domněnka, že je bílá barva přirozenější a na rozdíl od černé barvy méně pohlcuje světlo, je však mylná. Objem světla pronikající jak černou, tak bílou sítí je zcela stejný. Přitom je černá síť v okně téměř neviditelná. Bílé provedení zase díky odrazu světelných paprsků zabrání zvídavým pohledům zvenčí.

Z čeho jsou sítě vyrobené?

Rám sítí je většinou vyroben z válcovaného nebo extrudovaného hliníkového profilu s vysokou tuhostí a pevností, která zaručuje trvalé vypnutí síťoviny. Standardně se dodávají v barvě bílé, hnědé a v imitaci dřeva. Síťovina je vyrobena ze skelného vlákna potaženého plastem. Je odolná proti protržení i proti korozi, odolat ale musí i nepříznivým klimatickým podmínkám a dobře snáší teplotní rozdíly.
FOTO: ilustracni (www.shutterstock.com)
FOTO: ilustracni (www.shutterstock.com)
Montáž

Způsob montáže nebo instalace se liší v závislosti na zvoleném typu sítě. Pevné sítě proti hmyzu se zpravidla montují z exteriéru a jsou vhodné na menší rozměry oken. Sítě s lemem (pro plastová okna) se montují z interiéru pomocí otočných klipů a jejich montáž nevyžaduje jakékoli vrtání či narušení okenního rámu a sítě nijak neomezují funkci otevírání oken. Typů okenních sítí je celá řada, další možný způsob montáže je vsunutí sítě do otvoru (např. mezi špalety) pomocí roztažného pérka.

Nejběžnější montáž dveřní sítě se provádí uchycením pantů pomocí šroubů k okennímu rámu, přičemž panty mohou být samozavírací nebo nesamozavírací. Luxusní rolovací sítě se montují mezi špalety, nebo tzv. falešné špalety pomocí šroubů. Oblý tvar rolovací schránky a malé rozměry vodících lišt pak téměř nenarušují vzhled oken. Sítě se vyrábějí s milimetrovou přesností tak, aby plnily svůj účel. Pantové a navíjecí sítě se ovládají manuálně.
FOTO: ilustracni (www.shutterstock.com)
FOTO: ilustracni (www.shutterstock.com)
Typy sítí

Okenní sítě se vyrábějí pevné, rolovací, na pantech a posuvné, v mnoha provedeních a variantách pro všechny typy oken. Dveřní sítě jsou posuvné, rolovací a samozavírací. Problémem nejsou ani atypické tvary. Omezujícím faktorem však je vnitřní úhel, který musí být minimálně 45 °. Obtížnější je správné zaměření a další nevýhodou je i vyšší pořizovací cena.

Výhody v kostce
  • zaručená ochrana proti veškerému hmyzu
  • vysoká odolnost použitého materiálu
  • velká variabilita na všechny typy oken a dveří
  • možnost atypického provedení i kruhových oken
  • možnost výběru montáže a způsobu uchycení
  • výborná průhlednost a maximální propustnost světla
  • rychlá a jednoduchá instalace
Demontáž a údržba

Demontáž je žádoucí zejména před zimním obdobím a při mytí oken. Je velice snadná a rychlá, stejně jako opětovná montáž. Údržba spočívá v občasném mechanickém očistění síťoviny a otření prachu z lišty. Jednou ročně se doporučuje sítě omýt vodou tak, aby si zachovaly nejen svou funkci, ale i přitažlivý vzhled.

Sítě proti hmyzu jsou elegantní, přitom vysoce funkční součástí oken a dveří. Snadno se instalují a nepřekáží při otevírání oken či dveří. Po odstranění nezanechávají stopy na rámu a nejsou náročné na údržbu. Zdánlivě vyšší pořizovací náklady vycházejí v konečném výsledku levněji. Životnost protihmyzových sítí je totiž několik desítek let.
FOTO: ilustracni (www.shutterstock.com)
FOTO: ilustracni (www.shutterstock.com)
Stín Kovo s.r.o. Poslat poptávku