Vybíráme nová okna

Materiál je samozřejmě jedním z hlavních prvků, který hraje roli při výběru oken. Dalším prvkem je například členění oken a počet křídel, použití izolačního skla, kvalita kování a vzhled. Okna můžete zvolit jednokřídlá nebo dvoukřídlá. U dvoukřídlých je možné využít mezi křídly pevný sloupek, který zajišťuje stabilnější konstrukci, nebo pouze tzv. klapačku, která umožní celou průchozí šířku okna. Členění můžeme zvolit také u samotného skla. Módním trendem je sklo bez členění, ale je možné využít meziskelní příčle, členění nalepené na skle nebo sklo dělící. 
Velmi důležité je také rozmyslet, jaký typ zasklení zvolíte. Standardní izolační dvojskla může náročnější zákazník nahradit izolačním trojsklem, které lépe zabrání unikání tepla. V některých místnostech je možné využít bezpečnostního skla nebo skla se zvýšenou zvukovou izolací. Neméně důležité je také barevné řešení, které vybíráme s ohledem na barvu fasády. Díky velmi široké nabídce barev není dnes již problém vyhovět estetickým požadavkům jak z venkovní, tak z vnitřní strany.

Historie oken a současnost

Okna zásadním způsobem ovlivňují architektonický ráz stavby. Zevnitř zprostředkovávají člověku kontakt s vnějším světem a ovlivňují jeho psychiku, interiér stavby i celkovou úroveň bydlení. Okna se v průběhu historie vlivem nejrůznějších architektonických slohů měnila až do dnešní podoby, i když i ta současná se stále inspirují minulostí a naopak zase stále vyvíjejí do co nejmodernějších podob a řešení. 
Románský sloh, vyskytující se zejména na sakrálních stavbách, využíval malá okénka s  půlkruhovým tvarem bez zasklení. Typickým znakem následujícího gotického slohu jsou okna vysoká, štíhlého tvaru, zakončená lomeným obloukem. Takto velké okno již vyžadovalo zasklení, které se realizovalo zavěšením skleněné mozaiky na olověné lišty členěné do menších mřížek. Renesance pak přinesla okna čtvercová a obdélníková, která dokázala interiér dostatečně prosvětlit. Typickým znakem renesančního okna je orámování a nadokenní i podokenní římsa. Baroko je známé pro svou velkou zdobnost, která se nevyhnula ani oknům, ta měla zdobné římsy a oblouky. Výjimkou nebyla ani falešná okna. Rokoko dovršuje tuto přehnanou zdobnost. Okna mají okrouhlý tvar a jsou zdobena plastickými dekory. Všechny následující slohy pak opět čerpají z minulosti.

Materiály pro výrobu oken

Tradičním a stále oblíbeným materiálem k výrobě oken je dřevo, které vyniká krásným a nezaměnitelným vzhledem i dobrými tepelně izolačními vlastnostmi, avšak je náročnější na každoroční údržbu. Výrobci však přišli se skvělou variantou, kterou je kombinace dřeva a hliníku. Hliník je umístěn z vnější strany a okno tak snadno odolává vnějším klimatickým podmínkám. Moderní variantou dřevěných oken jsou pak takzvaná EUROOKNA, vyráběná z lepených dřevěných hranolů. Tento způsob výroby dodává těmto oknům ještě větší trvanlivost. Eurookna jsou z vnější strany ošetřena kvalitními lazurami, které dají vyniknout přirozeně krásné kresbě dřeva a navíc dřevo ještě ochrání od barevných změn, ke kterým běžně dochází působením UV záření.
Vedle oken dřevěných jsou oblíbená okna z tvrzeného PVC, která jsou lehká, bezúdržbová a odolná. Pro jejich ještě větší odolnost je možné okna plastová kombinovat s hliníkovým opláštěním. Hliníková okna jsou pak to nejlepší, co můžeme na trhu najít. Hliníková okna jsou vysoce odolná, mají čistý a elegantní design i velkou variabilitu provedení. Hliníková okna jsou díky své nízké hmotnosti vhodná pro zasklení větších ploch a pro zimní zahrady.

Správná instalace nových oken

Správná instalace oken je velmi důležitá pro jejich správné fungování. Ani sebedražší okna nebudou dokonalá bez správné montáže, která zajistí jejich bezpečné ovládání, ochranu proti pronikání větru a deště. Dále zamezí vzniku kondenzátu ve spáře mezi oknem a zdí a v neposlední řadě zajistí dokonalou tepelnou i zvukovou izolaci. 
Při montáži je důležité dbát na správnou polohu okna vůči lícu fasády, na případnou tepelně izolační vrstvu fasády a na řešení připojovací spáry. Okna se běžně zabudovávají do jednovrstvých zděných konstrukcí, pak je vnitřní i vnější parapet shodný. U více zateplených fasád se pak okna umisťují do vnitřní roviny zateplení. Důležité je správné vyřešení připojovací spáry, proto se využívají speciální pásky, tmely a stěrky, které dokonale přilnou k hrubému povrchu fasády. Zbylou hloubku spáry je dobré vyplnit silikonem, těsnícími provazci či minerální vlnou s těsnícím páskem. Montáž oken bychom měli nechat na profesionálech, kteří se o všechny tyto důležité body postarají.

Parapety venkovní a vnitřní

Vnější parapety mají především funkci odvodu dešťové vody a jsou vyráběny z více materiálů. Nejlevnější variantou je pozinkovaný plech o síle 0,75 mm. Díky povrchové úpravě barevným nátěrem je odolný vůči vnějším vlivům. Nevýhodou je však menší mechanická odolnost. Odolnější, ale i dražší jsou parapety hliníkové, které mohou být ohýbané či tažené. Tažené hliníkové parapety vynikají lepšími estetickými i mechanickými vlastnostmi. Měděné parapety mají zase dlouhou životnost a nevyžadují žádnou povrchovou úpravu, avšak jsou drahé a často se stávají terčem zlodějů. Ideální materiálem je tedy titanzinek s vynikající vlastnostmi i dlouhou životností. Tento lesklý materiál získává časem našedivělou patinu, která vypadá zajímavě. Stejně jako měď získává patinu tyrkysovou, laděnou více do zelené.
Vnitřní parapety plní zejména dekorativní funkci, kdy vyplňují prostor mezi oknem a zdí a slouží i jako praktická polička. Levnou variantou jsou dřevotřískové parapety tvořené DTD deskou potaženou laminátem. Jejich předností je hlavně nízká cena a snadná údržba. Stále oblíbenější jsou parapety plastové, jejichž povrch je potažen laminátovou fólií. Plastové parapety se jednoduše instalují i udržují, jsou voděodolné a mají nízkou hmotnost. Dřevěné parapety jsou příjemné na pohled i na omak. Dřevo je však náročnější na péči o jeho povrch. Do náročnějších interiérů jsou pak vhodné parapety z mramoru, který působí velmi elegantně.

Střešní okna

Střešní okna dovedou při správném rozvržení zasklených ploch a výběru prosvětlit podkrovní prostory a ochuzeni nemusíme být ani o jejich příjemný výhled. Střešní okna je důležité vybírat podle sklonu střechy, čím je sklon střechy nižší, tím delší okno potřebujeme pro dokonalé osvětlení prostoru. Pokud si chceme dopřát pohodlný výhled, okno musí být umístěno nejvýše 120 cm od podlahy, u kyvných oken je tato výška 85 až 110 cm. 
Střešní okna jsou nabízena kyvná, která umožňují lepší využití prostoru a jejich montáž je jednodušší. Jejich nevýhodou je zhoršený výhled z okna. Okna výklopná umožňují neomezený výhled, jsou vhodnější pro střechy s nižším sklonem a vyžadují větší manipulační prostor. Okna výklopně kyvná kombinují oba systémy, a proto jsou podstatně dražší. Nejvhodnějším materiálem pro střešní okna je dřevo, které je pro větší odolnost opláštěné z vnější strany hliníkem. Běžná jsou však i střešní okna plastová či hliníková. Pokud jsou okna špatně dostupná pro pohodlné ovládání, je lepší zvolit ovládání elektropohonem a dálkovým ovladačem. Jednodušším řešením je pak manipulace ruční pomocí tyče.