Aktivní okna Internorm ochrání klima Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Zimy bez sněhu, horké počasí už v dubnu, stoletá voda každý rok: i největším pochybovačům o změně klimatu byly v posledních letech drasticky otevřené oči. Tato situace je však zároveň i šancí pro podniky. ´Stavební opatření jako okna vhodná pro pasivní dům by mohla nejen masivně snížit každoroční vypouštění CO2 do ovzduší, nýbrž jsou také nanejvýš hospodárná,´ říká nová studie poradny pro podniky McKinsey.

Vedoucí evropský výrobce oken Internorm je svými četnými systémy oken pro nízkoenergetické a pasivní domy prvním partnerem, na kterého se můžeme obrátit, nechceme-li zbytečně plýtvat svými financemi. Podnik tak aktivně přispívá k ochraně klimatu a současně zvyšuje své podnikatelské šance na trhu. ´Rakousko má v tomto směru mezinárodně vyjimečné postavení, některé rakouské podniky jako Internorm jsou zde na vedoucí pozici a mohou z toho profitovat,´ říká jednatel Internormu Silvio Spiess.

Předem snížit spotřebu energie

´Jednání ve věci ochrany klimatu je naléhavě nutné,´ říká p. Spiess a pokračuje: ´Jak studie ukazují, je nárůst teploty o dva stupně ještě zvládnutelný bez větších národohospodářských škod, potom to bude kritické. Situace je hrozivá, ale nikoli beznadějná.´ Za změnu klimatu jsou hlavně odpovědné celosvětové emise CO2 a na tom se všichni shodují.
Foto: INTERNORM - OKNO
Foto: INTERNORM - OKNO
´Nejúčinnější a současně nejhospodárnější pro snížení těchto emisí jsou opatření, která již předem snižují spotřebu energie,´ říká studie poradny pro podniky McKinsey ve věci ochrany klimatu. U opatření jako je jaderná a větrná energie, zalesňování nebo kumulace CO2, kde tedy je CO2 teprve dodatečně odbouráván, vznikají náklady navíc. U metod, které snižují spotřebu energie už předem, například solárně ohřívaná voda, se naproti tomu setkáváme s generovaným ziskem. Proto je podle studie McKinseye jednoznačným favoritem ve věci hospodárné ochrany klimatu účinná tepelná izolace. Za ušetřenou tunu CO2 se zde vytváří zisk v podobě 150 €.

Možné jsou tunové úspory CO2

Tento poznatek je o to zajímavější, jestliže se podíváme, odkud emise CO2 pocházejí. Za cca jednu třetinu jsou odpovědní známí ´hříšníci,´ průmysl a doprava, okolo 40 % však vzniká na základě špatně izolovaných budov. ´Protože samotnými okny uniká 25 až 30 % tepla domu a vzniká tak větší potřeba vytápění, případně chlazení, dalo by se už jen použítím modernějších oken každý rok zabránit vzniku mnoha miliónů tun CO2,´ říká Silvio Spiess.
Foto: INTERNORM - OKNO
Foto: INTERNORM - OKNO
Foto: INTERNORM - OKNO, Generation XL
Foto: INTERNORM - OKNO, Generation XL
´Jestliže by se v průměrném domě s 20 kusy oken, která jsou stará 25 let, tato stará okna vyměnila za okna nová, určená pro pasivní dům, mohl by tento dům ročně ušetřit téměř dvě tuny CO2. Při výměně staršího typu oken s jednoduchým sklem, která ještě hůř izolují, by to bylo dokonce skoro pět tun,´ říká Silvio Spiess, jednatel společnosti Internorm.

Šance pro inovativní podniky

Proto Internorm sází speciálně na oblast oken pro pasivní domy. Internorm má jako jediný celoevropský výrobce oken sedm certifikátů pro pasivní dům podle Passivhausinstitut Darmstadt, Dr. Feist. Internorm je s vysoce tepelně izolujícími dřevo hliníkovými okny jednoznačnou jedničkou na trhu v Rakousku a v Evropě.

Inovativní vývoj podniku také podtrhuje, že už cca 50 % prodaných oken Internorm je vhodných speciálně pro nízkoenergetické a pasivní domy. Vzhledem ke stále rostoucímu trhu oken a počtu renovací zde ještě velký potenciál leží ladem.
Foto: INTERNORM - OKNO
Foto: INTERNORM - OKNO
Potenciál v praxi

Výše uvedené příklady však nejsou pouze suchou teorií, také v praxi už Internorm dokázal enormní potenciál ochrany klimatu účinnou tepelnou izolací. Pan Spiess zde poukazuje na projekt Solanova, u něhož Internorm spolu s jinými firmami vybavil starou panelovou stavbu v Maďarsku moderními okny pro pasivní dům a novou tepelnou izolací. Před sanací činila spotřeba energie na čtvereční metr 220 kWh za rok. Naměřená spotřeba po sanaci je nyní na čtvereční metr 20 kWh za rok! ´A to nebyla žádná hříšně drahá luxusní opatření,´ zdůrazňuje jednatel Internormu, ´důležitým předpokladem projektu bylo, že sanace musela být hospodárná.´

Podpora politikou

Nanejvýš pozitivní vývoj vidí jednatel Internormu pan Spiess v rostoucí podpoře opatření pro ochranu klimatu politikou. Například zavedením energetických průkazů (Rakousko, rok 2006). Průkaz obsahuje všechna energeticky relevantní data novostavby a zaměřuje se tak od začátku na tuto důležitou tématiku. Od roku 2009 (Rakousko) je tento průkaz také plánován pro staré stavby. Kromě toho mají být od roku 2015 všechna nová veřejně prospěšná zařízení bytové výstavby zřízena v kvalitě pasivního domu. To sice ještě zní jako hodně vzdálená, avšak zdaleka ne utopická hudba budoucnosti: ´Ve Vorarlbergu je toto opatření od začátku tohoto roku už standardem,´ říká jednatel Internormu Silvio Spiess.
Foto: INTERNORM - OKNO
Foto: INTERNORM - OKNO
Internorm okno s.r.o. Poslat poptávku