Orientujete se v nabídkách stavebních spořitelen? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Finančních produktů je na našem trhu mnoho. Pro běžného klienta možná až příliš. Těžko se v nich orientuje, nemůže stihnout sledovat všechny novinky. Chce-li si vybrat z několika firem, které na první pohled nabízejí prakticky totéž, neví z jakých kritérií při porovnávání vycházet.

Stavební spoření - zavedená jistota

Stavební spoření je jedním z těch produktů, které jsou už velmi dlouho zavedené. Je příjemnou jistotou pro toho, kdo nechce experimentovat a často i přehnaně riskovat s různými novotami na finančním trhu. Základní principy stavebního spoření byly stejné už když spořili naši rodiče a prarodiče. Mnohým z nás takto pomohly k vlastní střeše nad hlavou, což je dobrý základ k vykročení do samostatného života.

Vláda občas pozmění některé podmínky čímž může být o něco snížena atraktivnost tohoto produktu. Má na to právo, protože ze státních peněz na tento typ spoření přispívá. Je to jakási daň za to, že nejde o čistě komerční produkt. O některých věcech si prostě nemohou jednotlivé stavební spořitelny rozhodovat nezávisle. Musí si do svého podnikání nechat mluvit od státu, respektive ministerstva financí. To ale na oplátku chrání nás klienty tím, že dohlíží aby každý dostal to na co má ze zákona nárok. Další dohled pak vykonává ČNB takže vaše investice je dobře ochráněna.

Populární 'stavebko' je tedy ještě stále výhodné spoření díky své spolehlivosti i slušnému zhodnocení. A navíc plánovaná omezení státního příspěvku nestačila bývalá vláda prosadit a proto se od 1. ledna 2014 nic nemění. 

Komu se může stavební spoření hodit?

Stavební spoření umožní buď pouhé spoření, nebo i půjčku po určité době spoření a to za podmínek, které byste jinde těžko dostali. A to je určitě lákavé pro mladé lidi. Na internetu jsou dostupné kalkulačky, díky kterým si během několika minut zjistí částku, kterou můžou za určitou dobu získat. Konkrétní částka a vize lepšího bydlení jsou dobrou motivací do začátku.

Starší generace už ví, že zodpovědný člověk vždy myslí na zadní kolečka a o užitečnosti spoření ji nemusí nikdo přesvědčovat. Už dávno bydlí, ale tím spíš jsou potřeba peníze na plánovaná vylepšení a rekonstrukce. A když ne, využijí se úspory na dovolenou či jako dárek pro vnuky.

Stavební spoření může též být kombinováno s hypotékou v případě, že pořizujeme nový byt či dům. Dobrý finanční poradce vám poradí, jaké produkty zvolit a jak je kombinovat, aby to pro vás bylo co nejvýhodnější.

Každý z rodiny by měl mít svoje

Co u stavebního spoření stát zákonem garantuje je nárok na výhodný úvěr při dodržení podmínek a dále státní příspěvek. Ten je v maximální výši 2 000 Kč ročně na jednoho účastníka, nikoliv na každou smlouvu. A to je důvod, proč manželé často uzavírají smlouvy každý na sebe a další na své děti, prostě na co nejvíce členů rodiny. 'Dětské' smlouvy uzavírané zákonným zástupcem navíc bývají osvobozeny od poplatku za uzavření smlouvy.
Wüstenrot - stavební spořitelna a.s. Poslat poptávku