Oslavte konec roku vesele Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky Poslední prosincový den je již od 16. století provázen bujarým veselím. Snad každý se chce rozloučit se starým rokem a přivítat ten nový.
Na konec roku je nejlépe připravit se již odpoledne. Chladí se alkoholické nápoje spolu se sektem a vytvářejí se nejrůznější pochutiny, aby na konci roku chutnalo. Máme pro vás pár tipů, co by vás mohlo inspirovat při přípravě slavnostního stolu.

Zvyky a tradice
Konec a začátek roku je spjat s mnoha tradicemi. Obecně platí jak na Nový rok, tak po celý rok. Lidé těmto pověrám věří, proto se úzkostlivě snaží mít 1. ledna domácnost v čistotě, jsou na sebe první den roku milí, hodní a zdvořilí. Bojí se, že by štěstí, radost a zdraví z jejich domácnosti odešlo. Dále platí, že by na Nový rok neměla být podávána drůbež, aby štěstí z domu neuletělo. Tradičně se podávala k novoročnímu obědu čočka, aby se peníze v domě držely a rozmnožovaly se. Správná hospodyňka nebude mít nikdy přes silvestrovskou noc pověšeno prádlo, jinak by mohla přijít do rodiny smůla.

Oslavte konec roku netradičně
Pokud máte rádi živo a chcete pojmout konec roku netradičně, oslavte ho v zahraničí nebo na horách. Mnoho cestovních agentur nabízí krátkodobé pobyty např. do Paříže, Říma, Benátek… Komu vadí mráz a chce se ohřát, balí kufry a cestuje za teplem. Kanárské ostrovy jsou cenově dostupné a bude na co vzpomínat. Pokud máte hlouběji do kapsy, můžete si udělat výlet do českých hor nebo do Prahy, kde to opravdu žije. Budete mít jistotu, že se skutečně nudit nebude.

Co by nemělo chybět na silvestrovském stole
K silvestrovskému veselí patří neodmyslitelně barevné koktejly s příchutí exotiky. Některé z nich můžete zvládnout sami a na vaše hosty tak zapůsobíte jako profesionální barmani.
  • Mojito
    Do sklenice nalijte šťávu z půlky limetky a 2 lžičky hnědého cukru. Přidejte 6 lístků máty peprné popř. meduňku a přelijte 50 ml bílého rumu. Sklenici doplňte ledem nebo ledovou tříští, zalijte sodovkou a vše promíchejte.
  • Pina Colada Do shakeru nalijte 4 cl bílého rumu, 4 cl ananasové šťávy a 1 cl kokosového likéru a vše důkladně protřepejte. Nalijte do sklenice a dozdobte ledem nebo tříští a kouskem ananasu.
Pro zahřátí můžete připravit grog nebo punč, který zahřeje nejenom vaše útroby, ale také ruce. Grog připravíte tak, že do hrnečku uvařeného černého čaje přidáte 500 ml rumu a 200 g cukru. Podáváte spolu s kousky pomeranče a skořice. Do horkého punče přidáváme kousky jablek, pomerančů, ořechů, citronu a skořice.

Na talířích by neměly chybět jednohubky potřené pomazánkami, aby bylo alkohol čím prokládat. Snadnou a rychlou jednohubkou jsou krekry vyrobené z listového těsta, které se před pečením posypávají bylinkami, kořením nebo sýrem.

Novodobým zvykem jsou ohňostroje a nejrůznější světelné efekty. Mějte však na paměti, že podomácku vyrobené trhaviny nemusí mít dobrý konec a že žádná světelná atrakce nestojí za úrazy a popáleniny, které vám může způsobit. Neexistuje žádná trhavina, která je bezpečná, proto klaďte důraz na bezpečnost. Takovéto „hračky“ vůbec nepatří do rukou dětí! Vyplatí se nakupovat pyrotechniku u odborníků. Nezapomeňte, že každá pyrotechnika by měla být opatřena českým návodem.

Jisté však je, že pokud jste to s oslavami přehnali, nepostaví vás nic lépe na nohy jako čerstvě uvařená česnečka nebo cibulačka.

Celý náš redakční tým Vám přeje hodně štěstí, zdraví a spokojenosti v novém roce!