Sdílet
 

Oslavy konce roku

… aneb největší hromadný mejdan v roce

Datum vydání: 31.12.2007 | autor:
Ať chceme nebo ne, konec roku a s ním spojené bujaré oslavy Silvestra jsou tady. Někdo dává přednost televizní alternativě, mnozí volí raději společnost známých a slaví až do rána, někoho zláká vůně dálek a exotiky. Jak se na silvestrovskou oslavu připravit? Máme pro vás pár tipů.
Zvyky a tradice
Společnost bohatla a v očekávání ještě lepšího roku slavila Silvestra stále veseleji a okázaleji, s množstvím pokrmů a nápojů. Od konce 19. století je běžným zvykem půlnoční přípitek šampaňským s přáním všeho nejlepšího v nadcházejícím roce. Na Nový rok se nedělají nepříjemné práce. Říká se, jak na Nový rok, tak po celý rok. Nemá být pověšené prádlo, nemá se nic vynášet či vymetat z místností. Většina těchto zvyků byla však zapomenuta. Základem oslavy Nového roku dnes je setkání celé rodiny u bohatého oběda, kde by neměla chybět čočka (aby se člověka držely peníze), miliónová polévka (polévka s krupicí) a většinou vepřové. Nepřípustný je zajíc či drůbež, aby štěstí neuteklo nebo neulétlo.

Netradiční oslava s nádechem exotiky
Neláká vás sedět doma v obývacím pokoji a sledovat televizní program, nemáte náladu pozvat přátele či se nechat pozvat na silvestrovskou párty a už vůbec vás nelákají davy lidí v ulicích? V tom případě se nechte zlákat exotikou. Řada cestovních agentur nabízí prodloužené silvestrovské pobyty kam si jen vzpomenete. Vycestovat za teplem je lákavá myšlenka a díky cenové dostupnosti není problém ji zrealizovat.

Občerstvení na silvestrovské párty
Originální silvestrovskou večeři s přáteli zajistí raclette či fondue. K přípravě obou pokrmů potřebujete speciální nádobí. V případě fondue to bude hrnec se speciálním hořákem a vidličky, k raclette je třeba zvlášť uzpůsobený domácí gril. Grilovat můžete toasty, vajíčka, maso i uzeniny, ryby a sýry. Sýr Raclette můžete nahradit zrajícími sýry, experimentovat však můžete i s jinými druhy. Na pánvičkách lehce připravíte také horké dezerty jako zapečené nebo flambované banány, meruňky, broskve, horké lesní plody k přelití zmrzliny, nebo pomeranče s piškotem.
Ne každý má doma speciální gril s pánvičkami na opékání sýrů. Proč byste měli být o toto báječné jídlo ochuzeni? Raclettovat můžete i v rozehřáté troubě. Základem je dominantní raclettový sýr, brambory uvařené ve slupce a lehce okořeněné bylinkami – vše v troubě dozlatova zapečete.
Fondue je labužnickou událostí a receptů existuje nepřeberné množství, od tradičních sýrových fondue přes masové variace až ke sladkým lákadlům.
Nezapomenutelné občerstvení poskytnou variace španělského Tapas. Jsou to malé drobné pokrmy vhodné ke konzumaci v jakoukoli denní či noční hodinu. Mohou být studené či teplé. Jednoduché Tapas jsou například solené mandle, olivy, bramborová omeleta a třeba konzervovaný tuňák.

Silvestrovské koktejly nezklamou
Koktejly jsou velmi aktuální a moderní. Co si vlastně pod pojmem koktejl máte představit? Připravuje se v šejkru nebo v míchací sklenici, je minimálně ze dvou různých alkoholických či nealkoholických přísad a většinou do něj patří led či ledová tříšť. Připravte si vhodné sklo, protože stará, omšelá průpovídka: „Oko pije také!“ skutečně platí. A jdeme něco namíchat.

Margareta
sůl, 4 cl šťávy z limety, 4 cl tequily, 2 cl Curacaa Triple Sec, 3-4 kostky ledu

Ze soli udělejte krustu na skleničce, v šejkru dobře protřepejte všechny ingredience a můžete podávat. Sůl se nesmí dostat do skleničky, to by zkazilo celý koktejl. Margareta je kořeněný koktejl.

Bacardi Cocktail
8 kostek ledu, 4 ½ cl bílého rumu, 1 ½ limetové nebo citronové šťávy, 2 zástřiky grenadiny

Kostky ledu zabalte do utěrky a paličkou roztlučte, všechny přísady protřepejte v šejkru a máte hotovo. Jedná se o osvěžující koktejl.

Pina Colada
4 lžíce ledové tříště, 6 cl bílého rumu, 100 ml ananasové šťávy, 6 cl kokosového krému

Všechny přísady umixujeme nejvyšší rychlostí v mixéru, dokud se nevytvoří pěna. Kdo má rád, může přidat 2 cl smetany. Snadno lze záměnou rumu s minerálkou udělat i nealko koktejl. Pina Colada je typický krémový koktejl.

Odpalování ohňostrojů je novodobý zvyk, plný hezkých efektů a neopakovatelných zážitků. Na paměti je důležité mít to, že neexistuje bezpečná trhavina. O domácích výbušninách to platí dvojnásob a navíc výsledný efekt není nikdy takový jako u profesionálních výrobků. Při odpalování však pamatujte na sousedy a na zvířata. Lidé bydlící poblíž nemusí mít pochopení pro vaši zábavu; pro zvířata je bouchnutí petardy v jejich blízkosti velkým stresem.

Ani dnes, kdy už za sebou máme i příchod nového tisíciletí, nepřestáváme věřit, že každý nový rok přinese něco nového a krásného. Tak ať je i ten letošní Silvestr ve znamení veselí a radosti. Přejeme vám hezkou oslavu Silvestra a slzy v očích ať vám způsobí dojetí nad krásou ohňostroje a  ne bolest nad zraněním, které jste si neopatrným zacházením přivodili.
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Vybíráme články

Katalog zboží

Novinky v katalogu zboží
  • Stojanový věšák - doprava ZDARMA 1 440 Kč
  • Gumová rohož vhodná do prostředí s rizikem námrazy 40… 365 Kč
  • Digitální budík s projekcí a měřením vnitřní… 887 Kč
  • Skládané papírové ručníky - doprava ZDARMA 766 Kč
  • Tork zásobník na utěrky - role s vnitřním odvíjením,… 1 315 Kč

Další kategorie e-shopu

Ohodnoťte článek kliknutím:
Diskuze na téma "Oslavy konce roku"

Buďte první a napište komentář k  "Oslavy konce roku"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE