Na trhu je celá řada svítidel. Při jejich výběru byste kromě jejich vzhledu měli brát v úvahu především bezpečnost a možnost jejich využití. Na některé druhy svítidel musíte pamatovat už při stavbě či rekonstrukci. Dobré je zamyslet se, kde je světlo nutné, kde by se vám líbilo a při stavbě pak na něj pamatovat a vyvést na potřebném místě elektrické rozvody.

Osvětlení můžeme rozdělit do dvou skupin – na centrální a lokální. Centrálním osvětlením se rozumí světlo ve středu místnosti, které se zpravidla umisťuje ve všech místnostech od chodeb, hal, kuchyní, dětských pokojů, ložnic až po obývací pokoje. Pro centrální osvětlení je možné vybírat z nejrůznějších druhů stropnic, lustrů, lišt s bodovkami atd. Vybavit tyto pokoje pouze centrálním osvětlením však mnohdy nestačí. A tady můžeme využít lokální osvětlení, které osvětluje už konkrétní kout či předmět, jako je například psací stůl v pokoji či pracovně, v ložnici noční stolek, v obývacím pokoji konferenční stůl, v kuchyni pracovní deska a podobně.

K tomuto účelu se hodí nástěnná, bodová nebo LED svítidla. Pokud v další fázi váháte, zda pro osvětlení místnosti vybrat klasické žárovky či zářivky, vězte, že zářivky se vyplatí pouze tam, kde světlo nezapínáme a nerozsvěcujeme příliš často. Pro zářivky je příznačné, že trvá poněkud delší dobu, než se ´rozhoří´ (nastartují). Vhodnější nežli na chodby proto jsou do kuchyní či koupelen, kde se světlo často používá jen krátkodobě.

Koupelna

V koupelně je především nutné dbát na bezpečnost. Je zde totiž extrémně vlhko, proto je nutné dodržovat platné bezpečnostní normy. Je třeba si uvědomit, že přívod elektrické energie nemůže být umístěn kdekoli se nám zlíbí. I když nejsou voda a elektrický proud žádnými kamarády, vycházet spolu zkrátka musí, a tak je tomu i v koupelně. Správným umístěním zásuvek a osvětlení a zvolením správného typu můžeme předejít úrazům elektrickým proudem. Minimalizaci rizik je možné dosáhnout umístěním zásuvek pro ´leváky´ a ´praváky´. Do koupelen vybírejte zásadně nízkovoltové osvětlení (pod 12 V), vhodně zakrytované.
FOTO: Schrack Technik, LED
FOTO: Schrack Technik, LED
Koupelna je obecně rozdělena do zón 0, 1, 2, 3, přičemž zóna 0 je ve vaně, zóna 1 nad vanou do výšky 2, 25 m včetně vany, zóna 2 od podlahy do výšky 2, 25 m a 60 cm od vany. V těchto zónách se nedoporučuje umisťovat žádné elektrické předměty, pokud to není nezbytně nutné. V zóně 3 musí být zásuvky jištěné proudovým chráničem 30 mA. U sprchových boxů jsou zóny podobné jako u vany. V neposlední řadě určitě nepodceňujte materiál osvětlení. Vybírejte kvalitní slitiny, které nebudou vyšší vlhkostí korodovat. Při výběru osvětlení se raději v tomto případě poraďte s odborníkem.

Určitě je dobré umístit je ve středu místnosti (již zmíněné centrální osvětlení), které je v tomto případě nejvhodnější vestavěné nebo přisazené. Tento světelný zdroj však nestačí, světlo by nemělo chybět například nad zrcadlem. Mělo by být umístěné tak, aby se světlo od zrcadla neodráželo a aby vás neoslňovalo. Ideální tedy je volit světla s matným sklem. Osvětlení zrcadla můžete umístit nad či vedle něj. Světla mohou být umístěna na rampě či zabudovaná v nábytkové sestavě nebo v samotném zrcadle. Kromě těchto základních svítidel můžete koupelnu vybavit také doplňkovými světly zabudovanými ve zdi - bodovkami, které využijete například při relaxaci. Svítidla můžete vybírat v různých barvách světla či různé intenzitě osvětlení. Vaše koupelna tak získá naprosto jiné světlo.
FOTO: Schrack Technik, optická vlákna
FOTO: Schrack Technik, optická vlákna
Kuchyň

Pro kuchyň platí, že zde není světla nikdy dost. Kromě osvětlení pracovní desky, které je nutností, se také používá speciální osvětlení nábytkových skříněk, které však už plní funkci více estetickou nežli praktickou. Pro kuchyň se nejlépe hodí zářivkové osvětlení, které může svítit bílým nebo žlutým světlem. Zářivky se vyrábějí v různých délkách. Obvykle se připevňují zespodu horní kuchyňské skříňky. Je možné napojit je přímo ke zdroji elektřiny, nebo je zapojit do zásuvky. Tyto druhy osvětlení na sobě obvykle mají vlastní vypínač.

Kromě zářivek je v kuchyni možné efektně využít bodového osvětlení, které můžeme podle potřeby natáčet různými směry. Dál nesmíme zapomenout vyvést kabely pro osvětlení nad jídelním stolem. K tomuto účelu se hodí stropní osvětlení, lišty s bodovkami nebo nejrůznější závěsná osvětlení, která pak mohou být velice dekorativní. Pozor však, aby nebyla příliš nízko nad stolem a nepřekážela. Vybírejte raději takové závěsné svítidlo, jehož výšku lze podle potřeby upravit.
FOTO: Schrack Technik, interiérová svítidla
FOTO: Schrack Technik, interiérová svítidla
Obývací pokoj

V obývacím pokoji nejvíc využijete světlo nad konferenčním stolem a vybírat můžete stejný druh svítidel jako nad stůl jídelní. Obvykle však platí, že pro obývací pokoj vybíráme světla, která jdou ruku v ruce s designem celého interiéru. Vyhýbejte se však příliš zdobným, která jsou jednak náročná na údržbu a za pár let už nemusí být příliš vkusná. Dále se pak zaměřte, kde budete světlo potřebovat nejvíc. Určitě se hodí nad pohovkou, křeslem či jinde k prosvětlení tmavého kouta. K takovým účelům je ideální bodové či nástěnné osvětlení. Další možností jsou stojací lampy, které jsou doplňkovým zdrojem osvětlení. Potřebujete pouze zapojit zdroj do zásuvky.

Ložnice

V ložnici byste kromě centrálního osvětlení neměli zapomenout na umístění osvětlení nástěnného či bodového, z každé strany postele. To ocení hlavně ti, kteří si v posteli rádi čtou. Navíc máte toto světlo po ruce, kdykoli v noci potřebujete vstát. A pokud jste tak neučinili, nevadí, noční stolek můžete později doplnit o malé stolní lampy, které poslouží stejnému účelu.

Dětský pokoj a pracovna

Zde by nemělo kromě centrálního osvětlení chybět světlo u psacího stolu a postele. Ideální jsou k tomuto účelu bodovky či nástěnná svítidla. Pro psací stůl se však nejlépe hodí lampa. K dětským postelím se často umisťují speciální dětská svítidla, která vydávají světlo tlumené. To děti při usínání neruší. Nemělo by zde však chybět klasické osvětlení u postele, které dítě může použít při čtení.
FOTO: Schrack Technik, interiérová svítidla
FOTO: Schrack Technik, interiérová svítidla
Hala a chodba

V halách a chodbách se nejčastěji používají stropní či nástěnná svítidla. Vypínač umístěte vždy co nejblíž ke dveřím, abyste měli světlo hned po ruce. Dobrým tipem je umístění LED diod z boku schodnic na schodištích nebo na chodbách vedle dětského pokoje. Ideálně se pro tento účel hodí světla v jednotném barevném tónu (například modré či zelené). Toto světlo oceníte, pokud v noci často vstáváte například k dětem nebo na toaletu. Ostré světlo, pokud ještě napůl spíte, není právě příjemné. LED diody jsou pro vás světelnými body, které každého svým správným umístěním navedou tam, kam potřebuje. Navíc je jejich spotřeba elektrické energie zanedbatelná.

Pokud zjistíte, že někde světlo chybí, nezoufejte. Ještě přece existují doplňkové světelné zdroje jako stojací či stolní lampy, které chybějící světlo nahradí. V případě, že nejste zastánci bodovek či nástěnného osvětlení a raději používáte lampy, pamatujte ve odpovídající fázi stavby na dostatek zásuvek pro umístění světelného zdroje.
FOTO: Schrack Technik, interiérová svítidla
FOTO: Schrack Technik, interiérová svítidla
Schrack Technik spol. s r.o. Poslat poptávku