Palmy pro mnohé představují kousek z koláče exotiky, kterou nám v bytě pomůžou dodat útulno. Bytům a zahradám zapůjčí eleganci a majestátnost. Pocházejí z tropických a subtropických oblastí.

Nároky na pěstování:


Světlo a vzduch:
Palmy nevyžadují přímé slunce a suchý vzduch, jak se možná mnozí z logických úvah domnívají. Palmám se daří na světlém místě, které však není vystaveno přímému slunci a v prostředí s vlhčím vzduchem. V místnosti, kde se topí plynem se pěstování palem nedoporučuje.

Zalévání:
Každý druh palmy má jiné nároky na zalévání, ale všeobecně je známo, že palmy potřebují vydatnou zálivku. Nikdy však v květináči nesmí stát voda. Pokud palmu přelíváme, začnou zahnívat kořeny žloutnout listy.

Teplota:
Palmám se daří při teplotě 22 °C, minimální zimní teplota je kolem 15 °C. Teplota nižší 10 °C již není vhodná, protože pak hrozí, že kořeny začnou hnít.

Přesazování:
Žádná palma nesnáší porušování kořenů. Proto se přesazuje, pokud je to opravdu nevyhnutelné a to jednou za několik let do květináče o číslo větší. Používá se jílovito-rašelinový substrát a na dno květináče se umisťuje 2 cm vysoká vrstva písku nebo štěrku.

Množení:
Množí se výsevem semen nebo dělením. Při pěstování ze semene je však potřebná vysoká teplota okolo 26 °C. V našich podmínkách je toto množení velmi obtížné.

Škůdci:
Jako každý druh rostlin, tak i palmy trápí nejrůznější škůdci jako jsou např.: svilušky, puklice, vlnatka a jiní. Tito škůdci jsou příčinou nevětraného a příliš suchého prostředí. A jak se proti nim bránit? Preventivně palmy často sprchujeme vlažnou vodou, omýváme a nebo rosíme listy. Pokud jsme prevenci nedělali a naše palma je již napadená, nezbývá nic jiného, než si vzít na pomoc postřik. Na trhu jsou nejrůznější druhy, jako třeba Fosfotion, Metation, Arafosfotion a proti houbovitosti Dithane N 45. Doporučuje se držet se přiloženého návodu.

Problémy při pěstování:

  • Drobné, průsvitné jakoby mastné skvrny jsou známky nedostatku světla. Tato skvrnitost se odborně nazývá aurigo a můžeme se s ní setkat v zimě a na jaře.Vzniku auriga zabráníme tím, že rostlinu umístíme co nejblíže k oknu.
  • Zhnědlé špičky listů jsou příčinou suchého vzduchu nebo nedostatečné zálivky a chladného vzduchu. Rostlině za teplého počasí ulevíme od suchého vzduchu rosením.
  • Žluté listy způsobuje nedostatečná zálivka. Proto v letních měsících dbáme o to, aby kořeny netrpěly suchem.
  • Hromadné hnědnutí listů spojené s hnilobou je naopak příčinou přelití.
  • Po přelití nebo nachlazení rostliny se můžou objevit na listech palmy drobné hnědé skvrny. Dbejte na to, aby rostlina netrpěla v průvanu.