Palubové podlahy pro byt i terasu Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Hledáte komfortní a velmi pohodlnou podlahu? Chcete aby vaše podlaha byla příjemně teplá jako linoleum a zároveň nebyla k rozeznání od podlahy dřevěné? Myslíte, že není možné mít dřevěnou podlahu, o kterou se vůbec nemusíte starat a je stále jako nová? Z materiálu, který je velmi nenáročný na údržbu a navíc ekologicky šetrný? A nejen to. Palubové podlahy se v nárocích na ideální kombinaci požadavků blíží téměř dokonalému uspokojení uživatelů stále víc. A to nejen u nás.

Nároky palubových podlah

WPC (wood plastic composities) je stavební a konstrukční materiál vytvořený jako produkt, který by měl spojovat všechny dobré vlastnosti používaných klasických materiálů.

Dřevěné podlahy mají příjemnou vůni, vzhled a jsou ekologické, navíc se vyrábí z obnovitelných surovin (dřevo je snadno obnovitelný zdroj). Jejich nešvarem je však nutná ochrana před vnějšími vlivy. Dřevo snadno podléhá plísním a jiným škůdcům a také absorbuje vlhkost (tedy vodu). Ta při vysokých koncentracích jako například vylití (vody i jiné kapaliny) na podlahu způsobí její nabobtnání. Kapalina ji tak nenávratně poškodí v důsledku změny vnitřní struktury. Opačným problémem může být sesychání dřeva nebo změna barvy v místech, kde je vystaveno kontaktu se slunečním zářením nebo naopak velmi nízkým teplotám.
Foto: L.A.V.- polycarbon
Foto: L.A.V.- polycarbon
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Klasické PVC podlahy se dnes díky vývoji velmi podobají dřevěným podlahám. Mají velkou výhodu v chemické i fyzikální odolnosti, vysoké životnosti a snadné údržbě, stále je to však pro mnohé z nás nepopulární syntetický materiál.

Složení materiálu

WPC obsahuje díky svému jedinečnému složení přednostní vlastnosti obou materiálů (dřeva i PVC) a získává si tak stále větší popularitu na trhu. Je zde využito technologie spojení dřeva a polymeru (syntetického materiálu). WPC je vyráběn speciální technologií ze dřeva a polymerů (poměr cca 1:2). Jako syntetické látky se využívají především PE (polyethylen) a PP (polypropylen). V důsledku spojení plastu a dřeva vzniká materiál s ideálními vlastnostmi, který stále nachází nová uplatnění a využití.

Vlastnosti palubových podlah

Materiál disponuje nízkou nasákavostí a je odolný vůči vysokým i nízkým teplotám (běžné povětrnostní podmínky), při nichž nedochází k žádným deformacím ani změně barevného odstínu. Není též nutné samostatnou podlahu chránit jakýmikoli fungicidním ochranným, nebo jiným nátěrem. I bez této ochrany je WPC materiál vysoce odolný proti plísním a jiným škůdcům. Palubové podlahy si navíc udržují stálý tvar a tím i životnost.

Využití palubových podlah

Palubové podlahy díky svým výborným vlastnostem nacházejí stále nová uplatnění, v interiérech i exteriérech. Kromě běžného položení jako podlah v místnostech jsou používány na balkónech či terasách, tvoří chodníky i cestičky na zahradách a v neposlední řadě se díky kombinaci protiskluzových vlastností a odolnosti vůči vlhku dají použít jako podlahy okolo vnitřních i venkovních bazénů.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Foto: L.A.V.- polycarbon
Foto: L.A.V.- polycarbon
Palubové podlahy a životní prostředí

Jednou z mnoha zajímavostí na palubových podlahách, kterou jistě mnozí ocení, je její ekologičnost. Jako surovina do palubových podlah se používá běžné dřevo, nikoli stále ubývající exotické stromy. Materiál samotný není dále ošetřován žádnými dodatečnými syntetickými nátěry. WPC je dokonce materiál plně recyklovatelný a nepředstavuje tedy pro okolní přírodu žádné zatížení.

Výhody palubových podlah

Pro své praktické využití jsou palubové podlahy vcelku zajímavým materiálem. Mají dokonalou mikrobiální ochranu a jejich pokládka je vcelku jednoduchá a nenáročná. Jednotlivé díly se mohou kombinovat při skládání a také co do barevného rozlišení. Navíc každý materiál nabízí dva druhy rýhování povrchu a vy si můžete zvolit, který je pro vás výhodnější vzhledem k jeho využití. Obrovskou předností je pak nenáročná údržba, tu jistě ocení hospodyně, kterým tak šetří čas i peníze. Stejně jako každému, kdo se pro palubové podlahy rozhodne.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
L.A.V.- polycarbon s.r.o. Poslat poptávku