Palubové podlahy s vůní dřeva Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky O dřevu je známo, že dokáže interiéru propůjčit teplo a v neposledním řadě i vůni lesa. Přírodou jsme se obklopovali již po staletí a je tomu i nadále. I když pravda je, že si v mnohých případech musíme za přírodní materiály více připlatit. Palubová podlaha dnes získává své příznivce v novostavbách a bytech především kvůli svému nevšednímu vzhledu.

Palubová podlaha
Je také označována jako palubková podlaha. Tato podlaha má dlouholetou tradici, která sahá až do 15. století. V té době se na podlahu používaly nejčastěji dubové a smrkové fošny. Dříve byly přibíjeny hřebíky na polštáře z dřevěných trámů, které byly uloženy ve štěrku. Velkým krokem vpřed bylo spojování těchto podlah pomocí pera a drážky.

Tato podlahová krytina je nejčastěji k vidění ve venkovských staveních, chalupách, chatách, začala si však nacházet své příznivce i v rodinných novostavbách či bytech. Právě díky ní interiér získává zajímavý rozměr a snadno se může stát, že vše ostatní od nábytku až po osvětlení budete při zařizování přizpůsobovat právě této podlaze. Nyní je nejčastějším materiálem pro palubové podlahy smrk, borovice, modřín nebo také dub. Nejoblíbenější je palubková podlaha z borovice, protože není tak měkká jako smrk a je také odolnější. Její nepravidelná struktura, suky a zbarvení do červena vytváří velice zajímavý vzhled.

Palubková podlaha se vyrábí z deskového řeziva, jež je ze všech stran opracováno. Ideální tloušťka by měla být větší než 20 mm. Před montáží je důležité zajistit dostatečné vysušení. Udává se vlhkost 8 – 12 %. Vhodné je palubky před pokládkou v místnosti zhruba 14 dní aklimatizovat, což zaručí, že se nebudou kroutit a zvedat. Podlahu pokládáme dvěma způsoby. Při prvním způsobu se do betonu nechají zapustit dřevěné latě, do který se palubky upevňují. Druhým způsobem se podlaha dostává o úroveň výš, protože se palubovky pokládají na rošty z latí. Optimální vzdálenost mezi latěmi by měla být 60 – 70 cm. Podlahovky se vyrábějí s perem a drážkou, které při pokládce zapadají do sebe. Poté se šroubují vruty nebo přibíjejí hřebíky 60 – 65 cm dlouhými skrytě do polštářů z dřevěných trámů a to tak, že hřebík zarážíme ze strany drážky. Následně další prkno zasuneme perem do drážky. V žádném případě není vhodné palubovky lepit. Dřevo jako přírodní materiál potřebuje dýchat z obou stran. Po položení podlahy se zhoblují nerovnosti a podlaha se přebrušuje.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Podlaha se pokládá bez povrchové úpravy, která se aplikuje zpravidla až po montáži. Obvykle to bývá vrstva laku nebo oleje. V místě, kde často kolísá vlhkost, např. na chalupách, je nejvhodnější povrchovou úpravou olejování, které umožňuje podlaze stále dýchat. Olej se zpravidla nanáší ve dvou nátěrech vždy po dvanácti hodinách. Naopak lak póry dřeva uzavírá a v prostorách se zvýšenou vlhkostí bychom touto povrchovou úpravou pomohli k výskytu hub a plísní.

Je možné se však setkat s palubkami, které byly již při výrobě opatřeny vrstvou laku nebo oleje. Speciální povrchová technika tzv. kartáčování se provádí ocelovými kartáči, které zbaví dřevo měkké vrstvy. Tím získá materiál vyšší tvrdost a odolnost vůči opotřebení. Navíc získá typický rustikální povrch. Opotřebovaný vzhled dodá podlaze technika vytloukání a patinování. Cena palubové podlahy se pohybuje od 950 Kč/m2 v závislosti na vybraném materiálu a následné povrchové úpravě. Nezapomeňte, že cenu také ovlivňuje způsob zapuštění prken.

Renovace
Výhodou palubkových podlah je možnost několikrát je přebrousit a následně aplikovat povrchovou úpravu, která je pro interiér nejvhodnější. Takže pokud je vám líto staré palubové podlahy po babičce, můžete ji pořídit nový kabát. Pokud se rozhodnete na starou dřevěnou podlahu položit nové palubky, rozhodně se pokládají napříč.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Jiří Procházka
Poslat poptávku