Patrový, nebo přízemní rodinný dům? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Pokud máte dostatečně velký pozemek, určitě není od věci zamyslet se nad prostorným bydlením bez schodů. V opačném případě ale pro změnu zabere patrový dům na pozemku méně místa. To je asi zásadní kritérium.

Většina z nás se o novém domě a jeho podobě rozhoduje jednou za život. A právě rozhodnutí o počtu podlaží novostavby je zásadní. Univerzální odpověď na otázku, který z nich je výhodnější, prostě neexistuje. Pokud máte v rodině osobu se ztíženou pohyblivostí, je nasnadě volit bungalov, tedy dům přízemní, stejně tak mohou být schody překážkou pro seniory, ale i nejmenší děti, ty se je však rychle naučí překonávat a budou to brát dokonce jako dobrodružství.

V každém případě je ale zásadní (viz výše) velikost pozemku. Na malý pozemek se dostatečně prostorný bungalov těžko vejde. A kdo chce vlastní dům, určitě chce i kousek zahrádky. Podle definice je bungalov nepodsklepená lehká stavba nejčastěji s nízkou valbovou střechou. Všechny potřebné místnosti má bungalov rozložené v jedné úrovni, proto zabere mnohem více místa než dům patrový. Je proto přímo určen k usazení do velké, prostorné zahrady, i když mnohdy narážíme i na opak, ale v těchto případech jde většinou o bungalovy malé, například pro seniory, single či mladé páry. Zpravidla je přístup do bungalovů řešen několika vstupy, stejně jako je ze všech oken vidět na zahradu. Jelikož je však bungalov nižší než dům patrový, je třeba zahradu naplánovat a realizovat tak, aby zde dům zůstal solitérem, doménou. Určitě jej nezastíníme vysokými stromy.
Bungalov VEXTA B132
Bungalov VEXTA B132
Bungalov je vlastně vždy střízlivou stavbou, která si na nic nehraje. Bungalovy jsou tak opozicí často až pochybně moderním typovým domům. Bungalov dobře splyne se zahradou a nedělá na své okolí posměšné posunky. Stinnější stránkou bungalovů je, že poněkud omezují možnost pohrát si s architektonickým návrhem, na druhou stranu je ale tato hra často na škodu výsledku. V každém případě je pak u bungalovů zásadní možnost naprosté bezbariérovosti. Upřímně, kdo si postaví bungalov, ale tak, že do domu musíte jít po schodech, moc u návrhu domu nepřemýšlel.

Stavba přízemního domu je jednodušší i po technické stránce, nemusí to však nutně znamenat, že bude levnější. Záleží na kvalitě projektu a výčtu speciálních požadavků stavebníka. Zásadní rozdíl mezi přízemním a patrovým domem je též v rozsahu základů a střechy. V tomto směru bungalovy předčí patrové domy, k vyrovnání nákladů však dochází, když odečteme náklady za zdivo a stropy, které mají menší nosnost. Rozpočet bungalovu pak ovlivní i absence schodiště.
Patrový dům VEXTA 149 TREND
Patrový dům VEXTA 149 TREND
Reálnou nevýhodou přízemních domů jsou pro změnu vyšší tepelné ztráty, které jsou dány větší plochou obálky domu. Patrové domy mají tvar mnohem blíže ke krychli, která se více blíží ideálnímu tvaru stavby (zcela ideální by byla kopule). Ovšem u patrových domů musíme vytápět i prostor schodiště a chodby v patře.

Zásadní je při rozhodování též soukromí. Patrové domy řeší problém soukromí velmi elegantně, soukromá odpočinková zóna je v patře, společná obytná část v přízemí. Je prostě třeba zohlednit potřeby a přání všech obyvatel domu. Prostě platí, že semknutá rodina žijící pohromadě ocení bungalov, pokud si však členové rodiny více váží vlastního prostoru a větší svobody, bude vhodnější dům patrový.
Bungalov VEXTA B92
Bungalov VEXTA B92
Myslet je též třeba na stáří. Děti odrostou, odstěhují se a my zjistíme, že jsme do patra investovali na cca 20, 25 let a nyní je již nepotřebujeme. Vzhledem k tomu, že však je často zcela nemožné patro oddělit jako samostatný byt, nelze je ani pronajmout. Někdo bude ale uvažovat opačně a bude chtít držet v domě dostatek místa pro případ, že by se do něj chtělo či potřebovalo některé z dětí nastěhovat.

Rozhodnutí pro bungalov či patrový dům je prostě nejenže zásadní, ale též velmi obtížné a člověk si chvílemi připadá doslova jako věštec, ovšem takový, kterému to věštění moc nejde. A nakonec stejně rozhodne osobní vkus stavebníků.

A ještě jedno kritérium – mnohem snáze se přistavuje než nastavuje. Pozdější přístavba uškodí méně domu přízemnímu. Nejnáročnější variantou je přístavba patra místo půdy. A bungalovy jsou opravdu navrhovány jako stavby se základním půdorysem, které lze kdykoli dodatečně rozšířit. Záleží jen na našich potřebách, finančních možnostech a možnostech pozemku.
Zdroj: www.vextadomy.cz
Patrový dům VEXTA 146 TREND
Patrový dům VEXTA 146 TREND