Kdo se alespoň trochu zajímá o interiérový design a architekturu nebo si jen občas prolistuje časopisy a knihy o bydlení, setkal se již určitě se jménem Philippe Starck. Tento Francouz (narozen 1949) a světoobčan je totiž současnou světovou jedničkou v oblasti designu. Jak je to možné, že právě on se již za svého života zapsal nesmazatelně do dějin ?

Je to především jeho sklon k neustálé provokaci a novátorství.


Své práce pojímá spíše jako výtvarná díla než „obyčejný design“. Proslavil se svými návrhy interiérů pro Elysejský palác. Projektoval pařížské noční kluby a tokijské pivnice. Spolupracuje s mnoha předními výrobci nábytku a bytových doplňků- Kartell, Louis Vuitton, Driade, Fiam, Flos, Magis, Alessi atd.

Nebrání se práci s jakýmikoli materiály. Zvláště si oblíbil tzv. materiály třetího tisíciletí (plast, corian, polyetylen), které umožňují vymodelovat i ty nejbizarnější tvary- například plastová židle Toy se již zařadila mezi evergreeny.

V poslední době na sebe Starck opět výrazně upozornil svou sadou koupelnového vybavení, nebo výraznými zrcadly. Navrací se k prazákladním účelným tvarům. Vana jako jakési necky, umyvadlo jako lavor nebo mísa.
Odšťavňovač
Odšťavňovač

Firmy, které nabízejí Starcka, mají zaručený úspěch, jsou prostě IN.

Mít byt zařízený od Starcka, patří k velké prestiži, o což možná sám designér původně ani nestál. Vždy zdůrazňoval, že se snaží dělat design pro všechny. K přiblížení Philippa Starcka k „normálním lidem“ výrazně přispěla např. jeho spolupráce s italskou firmou Alessi.
Bytové doplňky ze Starckovy dílny za příznivější ceny však dokáží zákazníkům ineriérových studií pěkně zamotat hlavu. Obchodníci pak musejí odolávat dotazům typu : „ K čemu je ta raketa? Na co je ta uzavřená plastová váza ?“
Vězte, že „ raketa“ je slavný Starckův lis na citrony a váza je rádio ve tvaru zavřeného kornoutu.
Radio
Radio
Pořídíte-li si také svého „malého“ Starcka a přátelé vás budou zahrnovat podobnými dotěrnými dotazy, neodpovídejte.
Prostě jim „raketou“ vymačkejte citron do čaje a na „kornoutu“ nalaďte tu správnou stanici – efekt se už dostaví sám.