Plast usnadní údržbu plotu a prodlouží jeho životnost Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Pod pojmem oplocení se neukrývají jen různé typy a materiály plotů, ale i mnohé záludnosti spojené s platnou legislativou včetně sousedských vztahů. Oplocování pozemků není vůbec jednoduchou, jednoznačnou a samozřejmou záležitostí. Mnohdy pozemek dokonce oplotit nesmíme, nebo je přímo definován typ oplocení (záplavová území, omezení územním plánem, …). Mnohdy též bývá sporné, kdo je povinen realizovat oplocení mezi dvěma pozemky a komu vlastně oplocení patří. Nechme však tyto sporné otázky právníkům a pojďme se věnovat nejdůležitějším pojmům, které se oplocení týkají – životnost a údržba. Právě s nástupem plastů a jejich proniknutím do oblasti oplocení (plastové či dřevoplastové plotovky, plastové živé ploty a zástěny a také poplastované pletivo, …) se totiž zásadně změnily nároky na údržbu plotů či jejich částí a s tím související životnost těchto architektonických prvků vymezujících a chránících naše soukromé vlastnictví, ale i soukromí. Plastové prvky oplocení mají ohromnou výhodu – jsou prakticky bezúdržbové, aniž by absence údržby snižovala životnost plotu.

Plastové a dřevoplastové plotovky a plotová prkna

Plastové plotové a balkonové prvky jsou jsou obdobou dřevěných čtyřstranně hoblovaných výrobků stejného účelu. Ovšem místo nejčastěji smrkového a modřínového dřeva je použit recyklovaný plast a nebo dřevoplast (směs plastu, dřevěných pilin a dalších přísad). Vyráběné jsou kusové plotovky z plastu a dřevoplastu, plotová prkna, plotové rýgle (hranoly, ke kterým se kotví plotovky) a balkonovky, které lze použít i jako výplně zábradlí venkovních schodišť.

Plastové plotovky jsou vyráběné jako recyklátové (recyklovaný plast), které mohou mít i dezén dřeva (Everwood), v pobodobě takzvaného White (bílého) plastu, jako dřevoplastové (Woodplastic) rýhované či hladké a novinkou je materiál DŘEVOPLUS, který na rozdíl od dřevoplastu nešedne.

Plastové plotovky nabízí velmi zajímavé, elegantní a plnohodnotné řešení pro mnohý plot. Přináší výhody minimální údržby (stačí omýt proudem vody či otřít), příznivé ceny, mimořádné odolnosti vůči povětrnostním vlivům a stálého vzhledu. Plastové plotovky nehnijí a nekorodují. 
Plastové plotovky
Plastové plotovky

Plastové plotovky z recyklovaného plastu

Plastové plotovky z recyklovaného plastu jsou vyráběné v tradičních tvarech a barvách. Probarvení ve hmotě je stejné jako u základního materiálu TRAPLAST, plotovky lze snadno vrtat, řezat a dále opracovávat běžnými nástroji na úpravu dřeva či kovu, aniž bychom je jakkoli poškodili. Standardně jsou dodávané v hnědé barvě, ovšem je možné zajistit výrobu i v barvě šedé, cihlově červené, černé a případně zelené (dodací lhůta je ale v tomto případě delší).

Tyto plotovky nehnijí, nekorodují, jsou nenasákavé, barevně stálé a nevyžadují proto žádnou údržbu. Materiál je mimořádně odolný vůči povětrnostním vlivům, a proto se i po letech vzhled profilů zásadně nemění. Využití plastových profilů je při výstavbě plotů po všech stránkách velice výhodné. Při montáži plotů doporučujeme používat nekorodující spojovací prvky. A pozor - roztažnost plotovek na 1m je při 20 °C 3 mm. Proto vždy vrtáme větší otvory a kotvící prvky zásadně nedotahujeme „na krev.“

Od běžných plastových plotovek se liší plotovky bílé (White plast), které jsou vyráběné z ušlechtilého, vysoce kvalitního PVC. Váš plot bude jasně bílý, přestože jej nemusíte stále přetírat bílou barvou. Materiál je přitom stálý, nehořlavý, je houževnatý a odolává povětrnostním vlivům. Svým provedením vyhovují tyto plotovky náročnějším zákazníkům.
Bílé plotovky White plast
Bílé plotovky White plast
Plastové plotovky Everwood jsou pro změnu vyráběné z nového druhu odolného plastu – ze zcela recyklovatelného 100% polystyrenu, který byl vyvinut v deštivé Anglii. Tento materiál je hygienický, nezávadný a vhodný i do interiérů. Plotovky Everwood jsou nabízené v různých odstínech a dezénech dřeva. Everwood nevyžaduje žádnou údržbu - nemusí se tedy vůbec natírat, nehnije, není nasákavý, nekroutí se a neosychá. Odolává počasí a dokonce i slané vodě, hmyzu i dřevokazným houbám. I s tímto materiálem pracujeme podobně jako se dřevem, lze jej běžně řezat, řezné plochy brousit a leštit, můžeme jej vrtat, přibíjet, šroubovat a také lepit. Jako každý plast se i Everwood při vyšších teplotách roztahuje po délce. U tmavých odstínů může dojít ke změně tvaru až o 5-6 mm na 1 m délky při teplotách nad 30 oC. Z hlediska hořlavosti je materiál zařazen do skupiny C1 a C3. Pro použití ve stavebnictví je schválen hygienikem – má atest na styk s kůží a byl též testován z hlediska úniku látek do ovzduší.
Plotovky Everwood
Plotovky Everwood

Rýhovaný a hladký dřevoplast (Woodplastic)

Dřevoplastové plotovky jsou vyráběné z dřevoplastové směsi - kombinace dřevěných pilin se zdravotně nezávadným, termoplastickým polypropylenem. Materiál neobsahuje PVC. Dřevoplast je probarven v celé hmotě, čili i u tohoto materiálu se při poškození plochy (např. poškrábání) zobrazí stále stejný a celistvý barevný tón. Plotové dílce podléhají přírodnímu zešednutí (jedná se o tzv. dřevěnou patinu) – díky přítomnosti pilin barva časem vybledne. Toto vyblednutí trvá několik týdnů až měsíců a dále je již neměnné (efekt vyblednutí je stejný u všech výrobků ze dřeva, čili nic nového pod sluncem). Dřevoplastové plotové dílce jsou 100% recyklovatelné a vyrábí se ze stále se obnovujících přírodních zdrojů. Podléhají předpisům o dřevu a jsou zařazeny do kategorie AII. Zbytky těchto plotů doporučujeme likvidovat jako neskladný odpad, nebo je dát do sběrných dvorů.
Hladké dřevoplastové plotovky
Hladké dřevoplastové plotovky
Hladké dřevoplastové plotovky
Hladké dřevoplastové plotovky
Hladké dřevoplastové plotovky
Hladké dřevoplastové plotovky

DŘEVOPLUS

Plotovky označované jako DŘEVOPLUS jsou vyráběné ze speciálního kompozitu složeného z dřevěné hmoty a HDPE (60% dřevo, 30% HDPE, 10% ekologická aditiva). Je u nich dosaženo vzhledu skutečných dřevin, plotovky jsou příjemné na dotek, odolné vůči povětrnostním vlivům a plísním, odpuzují dřevokazný hmyz, ani za mokra nekloužou, nekroutí se, nepraskají, jsou ekologické a zdravotně nezávadné. Snadno se montují, lepí a opracovávají a na rozdíl od tradičního dřevoplastu nešednou - barva se trvale stabilizuje a je neměnná. Životnost těchto plotovek je extrémní. 
DŘEVOPLUS
DŘEVOPLUS

Plastové plotové zástěny

Plotové zástěny jsou praktickým doplňkem pletivových plotů. Umožňují nám dostatek soukromí i za plotem z drátěného pletiva, skrz které je jinak vidět jako skrz rybářskou síť. Plotové zástěny mohou dokonce imitovat živý plot, nebo si je pořídíte v podobě stínící tkaniny.

Imitace živého plotu je vyrobena z PVC a je odolná vůči UV záření a tedy stálebarevná. Umělý živý plot je vázán z 10 až 25 mm dlouhých PVC travních snítek do metráže. Je tvořen drátěnou osnovou z poplastovaného drátu, na který jsou připevněné plastové třásně. Vyrábí se ve výškách 1 m a 1,5 m a v rolích 3m. Využít lze tento typ plotové zástěny také v panelové zástavbě – na balkóny či balkónové terasy. Výhodou zástěn je jednoduchá montáž, kdy se umělý plot snadno napne jak na pletivové oplocení, tak na balkonové zábradlí.

Umělý živý plot je poměrně věrnou imitací živých plotů. Je zajímavou alternativou rákosových, bambusových a jiných zastínění, která jsou sice přírodního původu, jejich životnost je však velmi krátká. Materiál se přizpůsobí jakémukoli tvaru oplocení, napomáhá též tlumení okolního hluku. Údržba se provádí pouze opláchnutím vodou a pokud se umělý živý plot poškodí, lze jej snadno opravit.

I stínící tkaninu je možné umístit na pletivo či jiný typ plotu. Snížíme jí průhlednost oplocení a vytvoříme si více soukromí. Výrobce udává 65% , 80% a 90% neprůhlednost oproti rákosu. Oproti rákosu je však výhodná mnohonásobně vyšší životnost stínících tkanin. Stínící tkaniny se vyrábí ve výškách 150, 160 a 180 cm, v jednom balení je 25 m tkaniny.
Umělý živý plot
Umělý živý plot
Stínící tkanina
Stínící tkanina

Poplastovaná a pozinkovaná pletiva

Pokud si vystačíte s tradičním pletivovým oplocením, které nakonec vyjde nejlevněji, je třeba uvažovat o povrchové úpravě pletiva. Pozink vydrží poměrně dlouho, ovšem ještě vyšší životnosti dosáhne pletivo poplastované (s poplastovaným povrchem). Povrch tohoto pletiva je chráněn dvakrát - pozinkováním a poplastováním. Kromě běžného drátěného pletiva se také vyrábí pletivo svařované z galvanizovaného drátu. I toto pletivo je možné pořídit poplastované, stejně jako pletiva dekorativní, která jsou určena k oplocení záhonů, květinových skalek a nebo třeba k rozdělení zahrady. 
Poplastované pletivo
Poplastované pletivo
ČESKÉ PLOTY, s.r.o. Poslat poptávku