Rozvody tepla a vody v útrobách domu hrají důležitou roli. Rozhodujícím kritériem jsou především použité materiály. Právě opotřebování materiálů původních rozvodů nás nutí k jejich rekonstrukci. Když už se však jednou s takovým zásahem začne, často se využije příležitosti kompletních oprav rozvodů. Komplexní výměna je často nutná také proto, že efektivní propojení starých a nových systémů může dělat problémy.

Pokud stavíme dům, nebo se chystáme k celkové rekonstrukci staršího objektu, čeká nás budování nebo oprava kompletních rozvodů. Tato fáze stavby začíná po dokončení hrubé stavby, kdy máme dokončenou střechu, okna a dveře. Materiály jsou totiž drahé a nechávat je na volně přístupné stavbě by se nám nemuselo vyplatit.

Materiály

Pro rozvody se používají různé materiály, přičemž hlavní podmínkou pro jejich vyžadovanou dlouhou životnost je pevnost. Některé rozvody mohou pro tento účel mít speciální povrchovou úpravu. Materiál nesmí podléhat korozi a vnitřní strana by měla být odolná vůči působení chemikálií a vzniku vodního kamene. Samozřejmostí je i hygienická nezávadnost.
FOTO: PLYNOINSTALACE
FOTO: PLYNOINSTALACE
Materiály, které v útrobách domu najdeme, jsou nejčastěji měď a plast. Zastaralejší potrubí může být i z požárně odolného pozinku, který dnes v domácnostech spíše ustupuje do pozadí. V odvětví průmyslu se pak můžeme setkat i s ocelí.

Speciální druhy plastu se využívají pro rozvody ústředního topení. Pro výběr správného typu materiálu je ale třeba poradit se s odborníky. Propojení trubek zajišťují spojky nebo závity. Na atraktivitě plastů přidávají nejen rozrůstající se možnosti technologie výroby, ale také stále rostoucí cena kovů. Měděné trubky jsou tedy finančně náročnější, než plastové. Nabízí poměrně univerzální možnosti využití i bezvadnou funkčnost moderního materiálu.
FOTO: PLYNOINSTALACE
FOTO: PLYNOINSTALACE

Jak na to?

Na začátku celého procesu stojí projekt, který míří od projektanta přímo k prováděcí firmě. Pokud projekt ještě nemáme, můžeme s firmou konzultovat naší představu. Na základě této konzultace vznikne návrh konkrétního řešení včetně cenové nabídky. Ve výsledné částce se výrazně podílí zejména cena těles. Pochopitelně vše – tedy i cena závisí na specifické situaci uvnitř objektu. Pokud jde například o kompletní systém topení, měli bychom čekat částku nad sto tisíc. Než se bude moci celý systém kompletně používat, musí být odborníky provedené určité zkoušky. Bez jejich provedení riskujeme pozdější řešení problémů nastálých až po dokončení prací!.

A nakonec, informovat se (alespoň orientačně) o tom, kudy v domě potrubí probíhá, se vyplatí – hlavně jako prevence jeho nechtěného navrtání.
FOTO: PLYNOINSTALACE
FOTO: PLYNOINSTALACE

Jak dlouho instalace rozvodů trvá?

Prostor pro realizaci rozvodů připravuje stavební firma. Při rekonstrukci se jedná o vysekání ploch a zpřístupnění starých rozvodů. Rekonstrukce rozvodů trvá přibližně 14 dní, instalace nového potrubí trvá asi jeden týden.

Poruchy a opravy

Nejčastějším defektem soustav potrubí bývá koroze nebo nutnost vyměnit prvky soustavy. Často se ovšem stává, že jednotlivý problém souvisí s dalšími okolnostmi. Obyčejná výměna starého kotle se tak může rozšířit o další nutné zásahy, aby soustava fungovala jako celek. Kombinace staré a nové části soustav může dělat problémy.
FOTO: PLYNOINSTALACE
FOTO: PLYNOINSTALACE