Plynové spotřebiče vyžadují pravidelnou revizi Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Proti případným nedostatkům v práci revizních techniků jste kryti revizní správou. Než ji podepíšete, zkontrolujte si, zda je konkretizováno, o jaký spotřebič se jedná a kdy kontrola proběhla. Pokud byly zjištěny nedostatky, musí být navržena konkrétní opatření k jejich nápravě a doba, do které mají být závady odstraněny. Případné opravy a servis plynových spotřebičů svěřujte zásadně technikům s dostatečnou kvalifikací a příslušným oprávněním k této vysoce odborné činnosti. Záznam o revizi je úředně platný jen s podpisem a razítkem revizního technika či organizace. Tato zpráva je potvrzením bezpečnosti a spolehlivosti provozu plynového zařízení.

K první kontrole by mělo dojít vlastně už po zakoupení výrobku. Zařízení by mělo být připojeno a uvedeno do provozu odborníkem a to v souladu s projektovou dokumentací. Tyto zásady se týkají takových spotřebičů jako jsou WAWky (plynové přímotopy) a jiná plynová kamna, kotle, karmy a plynové sporáky.

Revize se vám vyplatí

Pravidelně absolvovat servisní prohlídku znamená nejen chovat se zodpovědně, ale je to ve vašem zájmu i z dalšího hlediska. Spotřebič s pravidelnou údržbou bude dobře pracovat. Bude mít optimální účinnost a jeho provoz bude úsporný. A samozřejmě i bezpečný a prodlouží se též jeho životnost. Návštěva servisního technika přitom není nic náročného a nezabere vám mnoho času. A co víc - v případě havárie rozvodů plynu či plynového zařízení, úrazu či úmrtí, bude chtít pojišťovna a další příslušné úřady předložit právě revizní zprávu. Například obrovské riziko je spojeno s odvodem spalin z plynových spotřebičů. Každý rok se mnoho lidí přiotráví či otráví právě těmito spalinami.

Na revize myslí i zákon

Majitele nemovitosti zavazuje zákon k provedení revize odběrného zařízení jednou za tři roky. Ta zahrnuje i kontrolu veškerých rozvodů plynu od hlavního uzávěru až po vlastní spotřebič. Z bezpečnostních i jiných důvodů se ale doporučuje kontrola každoroční. Minimálně proto, aby byly odstraněny nahromaděné nečistoty, které mohou zbytečně zvyšovat spotřebu, ovšem hrozí i riziko havárie. Ideálním načasováním je samozřejmě období před zahájením topné sezóny, ovšem tuto revizi lze provést i kdykoli během topné sezóny. Řiďte se vždy doporučením výrobce daného spotřebiče.

Kromě výše uvedených zásahů patří do servisních služeb poskytovaných odbornými pracovníky různé záruční i pozáruční opravy plynových spotřebičů.

Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com
Revize plynového spotřebiče
Revize plynového spotřebiče