Mansarda nebo podkroví se střešními okny? A jaký je mezi nimi rozdíl? Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Přeměna podkroví na obytné místnosti je nejlevnějším způsobem, jak získat další obytný prostor. Další možností bydlení přímo pod střechou je bydlení v mansardě. Ta se popisuje jako podkrovní místnost s jednou nebo dvěma zešikmenými zdmi v horní části. Někdo za ni považuje tuto místnost jen pokud se nachází v domě s takzvanou mansardovou střechou. Taková střecha má i v horní části rozšířený tvar, takže podkrovní prostor je mnohem větší než v případě klasické sedlové střechy.

Co je mansarda?

Mansarda je typ architektonického designu střechy, který byl poprvé využit ve francouzské renesanční architektuře a později se stal populárním ve viktoriánské architektuře. Tento typ střechy je charakterizován svou dvojitou sklonovitostí, přičemž dolní část střechy je strmější než horní část. 
Mansardy nabízejí přidanou výhodu zvětšeného obytného prostoru v podkroví, který je typicky používán jako další místnost nebo úložný prostor. Název 'mansarda' pochází od francouzského architekta Françoise Mansarta, který tento design střechy rozšířil v 17. století.

Mansarda jako netypické bydlení

V dávných dobách bydleli za činži v mansardách spíše chudí, třeba studenti. Dnes mohou být naopak velmi zajímavým a pohodlným prostorem, pokud architekti či samotní uživatelé dovedou jejich možností beze zbytku využít. Prostor je třeba rozumně rozvrhnout, v centrální částí by se nemělo rozestavět příliš mnoho kusů nábytku. A boční části a různé niky je dobré maximálně využít jako úložné prostory.

Má-li mansarda dostatečně vysoký strop, můžete pod ním vytvořit s pomocí dřevěných trámů falešné patro na spaní. Pod ním můžete volně procházet a je-li níž, umístěte pod něj alespoň skříně nebo regály.

U klasického podkroví pod sedlovou střechou jsme kromě oken ve štítu odkázáni na střešní okna. U mansardy si můžeme vybrat, zda okna střešní či boční. Posledně jmenovaná umožní příčné větrání, které je účinnější. To znamená lepší hygienické podmínky v místnosti. A teplotní výkyvy v létě a v zimě nejsou tak výrazné.
Mansardy
Mansardy
Mansardy
Mansardy
Mansardy
Mansardy
Mansardové střechy jsou hojně zastoupené v městských památkových zónách
Mansardové střechy jsou hojně zastoupené v městských památkových zónách

Jaký je rozdíl mezi mansardou a podkrovím?

Mansarda a podkroví jsou oba typy prostorů nacházejících se v horních částech budov, avšak jsou od sebe značně odlišné. Mansarda je vlastně specifický typ střechy, který vytváří prostor uvnitř střechy s dvojitou sklonovitostí. Její dolní část je strmější než horní část, což umožňuje vytvoření velkého obytného prostoru v horní části budovy. Tento prostor je často využíván jako místnost nebo úložný prostor.

Podkroví je všeobecný termín používaný pro označení prostoru mezi střešní krytinou a nejvyšším patrem budovy. Tento prostor nemusí být nutně obyvatelný a často slouží pouze jako izolační vrstva mezi střechou a obytným prostorem nebo jako místo pro skladování věcí. Výhodou podkroví je, že může být přeměněno na obytný prostor, pokud je střecha dostatečně vysoká a konstrukce budovy to umožňuje.

Na rozdíl od mansardy nemá podkroví specifický tvar střechy, který by podporoval jeho využití jako obytný prostor.

Jaká okna do podkroví?

Co se týká typů střešních oken, nabídka je dnes pro laika až nepřehledná. Možností je tolik, že se určitě vyplatí poradit se ještě před nákupem s odborníkem. Střešní okna se označují přívlastky jako dřevěná, plastová, standardní, zateplená, nízkoenergetická, protihluková, samočistící a další …

Plastová střešní okna se už dnes vyrábějí v takových dekorech, že se používají do jakýchkoli místností a nejen do koupelen, jak tomu bylo na začátku jejich výroby. Plastová okna totiž samozřejmě dobře odolávají vlhkosti.

Kompromisem jsou plastová (polyuretanová) střešní okna s dřevěným jádrem. Také dobře odolají vlhkosti a jejich hladký povrch se snadno čiští.

nejrozšířenější jsou však dřevěná střešní okna, která bývají na vnější části oplechována či ošetřena ochranným nátěrem. Klasikou se jsou již dnes takzvaná dřevěná eurookna s jádrem z lepených dřevěných hranolů. Nejznámější značkou je VELUX.
Střešní okna
Střešní okna
Střešní okna
Střešní okna
Střešní okno
Střešní okno
Střešní okno
Střešní okno

Snadné otevírání

Pro příjemné používání je také důležité, jakým otevíracím mechanismem jsou okna opatřena. Mnoho uživatelů preferuje okna výsuvně kyvná, protože při otevření nezasahují křídlem do obytného prostoru. Mechanismus s prodlouženou klikou umožní pohodlnou obsluhu i u oken, která jsou vysoko nad podlahou.

Střešní okna někdy přivádějí do místnosti světla a především pak tepla až příliš a tak přichází na řadu stítění žaluziemi či roletami. Ty dnes už splňují stejně přísné požadavky, jaké jsou kladeny v případě bočních oken. Zastíní prostor opravdu důkladně, mají vkusný design a jejich údržba vám nedá mnoho práce. Místo žaluzií se dají také použít rolety, nejlépe rolety venkovní, které zabrání pronikání nadměrného množství tepla do interiéru nejlépe.

Zdroj: www.strechyzv.net

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Plastové střešní okno
Plastové střešní okno