Dejte své podlaze to nejlepší Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek Dřevo je vděčný materiál, ale je třeba s ním patřičně zacházet. Je citlivé na vlhkost. Vždy se má skladovat v suchu. Do interiérů s vysokou nebo kolísavou vlhkostí nejsou například parkety vhodnou podlahovou krytinou. Ale ani příliš nízká vlhkost dřevu nesvědčí. Už při koupi parket vyžadujte protokol o obsažené vlhkosti a nevystavujte tento hodnotný materiál nežádoucím prudkým změnám.

Dřevo se vám odvděčí. Budete mít podlahu ekologickou, obnovitelnou a zútulňující váš domov. Příbytek proteplí obrazně i skutečně. Dřevěná podlaha má totiž výborné tepelně izolační vlastnosti. Zvolíte-li parkety, může vás těšit, že při jejich výrobě se využije téměř celý objem kmene. Vzniká tak minimum odpadu.

Z jakého stromu by mělo dřevo pocházet?

Z různých druhů dřeva se na výrobu parket nejlépe osvědčil dub. Nepodceňujte ale ani buk či jasan. Obecně dělíme používané dřeviny na evropské, severoamerické a tropické. Že posledně jmenované patří k nejdražším je nasnadě. Jedná se o velmi husté dřevo s vysokým obsahem pryskyřic, u kterého nehrozí sesychání.

Zvláštní vlastnosti má bambus, který si v poslední době získává velkou oblibu. Je to rychle obnovitelný zdroj, protože má jako každá tráva rychlý růst. Vysoký obsah křemíku v jeho stéblech způsobuje vysokou tvrdost a stálost. Přitom jej lze dobře mořit na různé odstíny.

Alternativou parket jsou dřevěné vlysy. Mohou mít 2 a více vrstev. Méně vrstev volte, počítáte-li s podlahovým topením. Při pokládce na podlahové topení je nutný speciální postup, určitě ji přenechte odborníkům.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Při plánování celkového vzhledu interiéru myslete dopředu. Počítejte s tím, že dřevěná podlaha časem přirozeně tmavne. Tam, kam dopadá sluneční záření, se mohou naopak objevit světlejší plochy. Proto preferujte laky na podlahy, které obsahují UV ochranu.

Pokládka nových parket - práce pro skutečné odborníky

Profesionální firma zabývající se pokládkou parket zahajuje svou práci zaměřením plochy. Dále zhodnotí stav podkladu a podle něj volí další postup. Podklad musí být především čistý, suchý a rovný. To znamená použití kvalitní stěrky.

Parkety mohou mít tloušťku 16 nebo 22 mm. Zapadají do sebe na principu pero – drážka. K podkladu (např. betonu) se lepí pružným lepidlem a to celoplošně. V případě podkladové plochy z prken je další možností přibíjení s pomocí hřebíků.

Po položení se dřevěné podlahy brousí. Dalším nutným krokem je u parket tmelení a zahlazení. Následuje lakování nebo olejování. Nejste-li spokojeni s přírodním odstínem dřeva, můžete chtít do tohoto postupu vřadit ještě moření.
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Další estetické doladění spočívá v lištování. Provádí se často s pomocí takzvaných tekutých hřebíků. Jedná se o neoprénová lepidla s rychlou aplikací. Lze je použít v interiéru i exteriéru, na savé i nesavé materiály. Tatové uchycení lišty je dostatečně pevné. Další používaný způsob představují kovové spony umožňující opětovnou instalaci.

Vámi objednaná pokládková firma zajistí i veškerý materiál, popřípadě vám poradí vhodného dodavatele. Nezapomínejte, že rada odborníka vám může ušetřit peníze za nepromyšlenou investici.

Ochrana před mechanickým poškozením, vodou i špínou

Z různých druhů nátěrů dřevěných podlah se do bytu doporučují nejvíce laky a to v několika vrstvách. Šetření se zde nevyplácí. Kvalitní ochranný film znatelně oddálí termín, kdy bude vaše dřevěná podlaha potřebovat renovaci. Preferujte laky bez formaldehydu. Uděláte dobře pro svoje zdraví i pro životní prostředí. Ekologické laky jsou ředitelné vodou, po zaschnutí pak vodu odpuzují. Obsahují polyuretan. Samozřejmě jsou k dostání v lesklé i matné verzi.

Olejové nátěry lze doporučit spíše do restaurací nebo obchodů, kde se předpokládá velká zátěž. V olejích je obsažena pryskyřice. Při lokálním poškození lze zbrousit jen část povrchu a olejovou vrstvu znovu nanést. U lakovaných podlah probíhá renovace vždy celoplošně.
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Novým trendem jsou kombinované dvousložkové prostředky, z přírodního tekutého oleje a tekutého tvrdého vosku. Vytvoří povrch s otevřenými póry a ponechá jej prodyšný. Rychle schne a vytváří rovnoměrně matný sametový povrch. Také dobře odpuzuje vodu a nečistoty.

Kvalitní laky i oleje jsou věc nákladná a určitě chceme, aby vydržely na povrchu parket dlouho. Doporučuje se tedy chránit je vrstvou polishe. Je to leštěnka na bázi syntetických vosků v rozpouštědlech.

Jak prodloužit novým parketám životnost na maximum?

Základem úspěchu je šetrná údržba. Rozmazávání mokré špíny z kbelíku hadrem po podlaze už je dávno pasé. Používejte velmi dobře vyždímaný mop. Je ze savého materiálu, který v sobě už jednou setřenou špínu udrží. Používejte speciální byť i dražší prostředky. Vydrží vám dlouho, když je budete používat úsporně, nejlépe nastříkané ve formě spreje přímo na podlahu.

Největším nepřítelem vaší podlahy jsou malé nenápadné abrazivní částice v podobě jemného písku a podobně. To se dá vyřešit kvalitní a pravidelně čištěnou rohožkou u vchodových dveří. Svůj nábytek vybavte měkkými podložkami a nestěhujte jej do místnosti dříve než týden poté, co byla položena nová podlaha. Teprve důkladně proschlý lak snese běžnou zátěž aniž by utrpěl škrábance.

Šetrnost k nové podlaze v prvních dnech po jejím položení se vám pak bude vyplácet a vracet spoustu let.
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Jiří Procházka - renovace a pokládka parketových podlah Poslat poptávku