Přírodní linoleum zažívá renesanci Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek Linoleum je čistě přírodní materiál, který se do nejrůznějších interiérů stále častěji vrací. Kromě toho, že jde o obnovitelný materiál šetrný k životnímu prostředí, je linoleum také antibakteriální, zdravotně nezávadné a tím pádem vhodné i pro alergiky. Díky vysokým zátěžovým třídám se hodí i do extrémně namáhaných prostor. Své uplatnění najde i v kombinaci s podlahovým topením. Pokud rádi vybíráte z velkého množství barev vzorů a jejich kombinací, pak se seznamte také s dvěma konkrétními typy linolea, kterými jsou Marmoleum® a Artoleum®.

Co je linoleum?

Mnoho lidí si plete linoleum s podlahovinami z PVC. Je zde však jeden podstatný rozdíl - linoleum je (na rozdíl od PVC) vyrobené z čistě přírodních materiálů. Základem linolea je lněný olej (odtud název lino–leum z latinského originálu) a pryskyřice. Po oxidaci těchto dvou složek vznikne takzvaný linoleový cement, do kterého se přidávají plniva – dřevitá a korková moučka, rozemletý vápenec a přírodní barevné pigmenty. Takto vzniklá hmota se naválcuje ve dvou fázích na jutový podklad a nechá se zrát 4 až 5 týdnů ve vyhřívané komoře. Po vytvrdnutí se na linoleum nanáší povrchová úprava.

Kam se linoleum hodí a proč?

Tento velmi odolný materiál (s vysokou hodnotou zátěžové třídy (až 43) se výborně hodí pro extrémně namáhané podlahy škol, nemocnic, obchodů, kancelářských budov i průmyslových či sportovních hal. Linoleum však není vhodné pro vlhké prostory a vstupy do budov. Pro svoje vlastnosti a vzhled je ale linoleum v posledních letech využíváno i do bytů, neboť je teplé, antibakteriální, zdravotně nezávadné a vhodné pro podlahové vytápění. Je ideální pro alergiky, protože omezuje šíření bakterií a mikroorganismů. Je tvrdé, avšak pružné a působí teple. Příjemně se po něm chodí a pohyb po něm je nehlučný.
Foto: www.marmoleum.cz
Foto: www.marmoleum.cz
Foto: www.marmoleum.cz
Foto: www.marmoleum.cz
Základní členění linoleových podlah

Současné podlahové krytiny z linolea rozdělujeme do dvou hlavních kategorií, které byste měli pro správně cílený výběr a nákup této podlahové krytiny znát:

Heterogenní linolea - Skládají se z několika vrstev, které se od sebe odlišují provedením nebo složením. Tloušťka nášlapné vrstvy určuje stupeň zátěže neboli klasifikační třídu. Tyto podlahoviny jsou u některých typů opatřeny tzv. PUR povrchovou úpravou a splňují požadavky pro aplikace v bytové i komerční výstavbě a v lehkém průmyslu.

Homogenní linolea - Mají v celé své tloušťce stejné provedení a složení. Nášlapná vrstva je shodná s tloušťkou podlahoviny. Tyto podlahoviny pak splňují požadavky pro aplikace v objektech s extrémním namáháním, jako jsou školy, nemocnice, obchodní domy, výrobní haly a jiné veřejné prostory.

Údržba a životnost

Velkou výhodou linolea je také jeho snadná údržba, protože nepřitahuje prach. Plusem linolea je (například oproti PVC) i jeho delší životnost. Obvykle linoleum bývá už od výrobce napuštěno voskem, který jej chrání proti poškození. Je také odolné vůči opotřebení a vysokým teplotám. Prach a špínu lze snadno a rychle odstranit díky přirozené antistatičnosti materiálu.
Foto: www.marmoleum.cz
Foto: www.marmoleum.cz
Foto: www.marmoleum.cz
Foto: www.marmoleum.cz
Úklid pak hravě zvládnete použitím prachového mopu, případně podlahu jen setřete méně navlhčeným hadrem s čistícím prostředkem. Samotný výrobce pak doporučuje spíše čištění za sucha, neboť prach a volné částice nečistot se lepí na podlahu, jakmile přijdou do styku s vodou. Pouhé setření prachu se tak jeví jako mnohem účinnější než čištění za mokra.

Nejznámější linolea - Marmoleum® a Artoleum®

Mezi nejznámější přírodní linolea dneška patří Marmoleum® a Artoleum®. Základními surovinami pro jejich výrobu jsou lněný olej, pryskyřice, korek, dřevitá moučka a barviva. Kromě všech výše zmíněných vlastností navíc Marmoleum® i Artoleum® otevírají doširoka dveře vaší fantazii. Lze z nich totiž snadno navrhnout individuální motivy a vzory v různých barvách.

Technologie řezání vodním paprskem umožňuje realizovat i velmi složité návrhy. Spáry v Marmoleu® i Artoleu® jsou vodotěsné, pokud při jejich svařování využijete příslušné svařovací šňůry. Kontrastní svařovací šňůry přitom mohou být použity jako zvláštní dekorativní prvek.
Foto: www.marmoleum.cz
Foto: www.marmoleum.cz
Foto: www.marmoleum.cz
Foto: www.marmoleum.cz
Také paleta barev je velmi široká (u Marmolea® najdete v několika různých řadách přes šedesát barev). Jednotlivé výrobky a barvy se dají velmi snadno kombinovat tak, aby se celkový vzhled podlahové krytiny hodil do specifického prostředí. Artoleum® je poměrně nová skupina výrobků linolea. Kolekce obsahuje čtyři různé linie: scala, graphic, piazza a sierra. Každý styl má vlastní charakteristiku a může být zdrojem inspirace pro vytváření krásných podlah.

Samostatně či v kombinaci s Marmoleem® může dát Artoleum® podlaze libovolný výraz. Celá série Artoleum® obsahuje více než padesát různých stylů. Jedinečnost podlahoviny Artoleum® pak spočívá také v její struktuře, kdy jsou barvy kladeny vedle sebe a jasně ohraničeny při pohledu z blízka. Při pohledu z dálky se barvy smíchají při zachování charakteristického dojmu.

Marmoleum® i Artoleum® navíc nabízejí zdokonalenou povrchovou úpravu materiálu Topshield, která chrání proti známkám otěru a nahromaděným nečistotám. Topshield nikterak nenarušuje přírodní charakter podlahoviny a nechá plně vyniknout jeho charakteristické vlastnosti, jako je přirozená antistatičnost a nealergenní charakter.

Současná linolea jsou opravdu jedinečná. Kromě mnoha příjemných funkčních charakteristik nabízejí pestrý svět barev a vzorů a nečekaných kombinací. Ve spojení se snadnou údržbou a velmi dlouhou životností stojí přírodní linoleum jako pokrývka vašich podlah opravdu za zvážení.

Nepřehlédněte nabídku linolea firmy PODLAHY MAREŠ, přestěhované do nových prostor, areálu SIKO, v ulici Nádražní číslo 3, v Českém Krumlově. Bližší informace najdete na www.podlahymares.cz.
Foto: www.marmoleum.cz, pokládka
Foto: www.marmoleum.cz, pokládka