Kaučuk je pro podlahové krytiny získáván buď přirozenou cestou z kaučukovníku, či synteticky z vedlejších ropných produktů. Oběma postupy vzniká vysoce kvalitní surovina s jedinečnými vlastnostmi, vhodná pro použití na podlahoviny. Platí přitom, že čím více kaučuku krytina obsahuje, tím lepší vlastnosti uživateli nabízí. Kaučuk je tedy přírodní nebo syntetický.

Vlastnosti kaučukové podlahy
Kaučuk je jako materiál extrémně odolný vůči vlivům okolního prostředí, jakými jsou teplo, tlak či mechanické poškození. Kaučuková krytina se tak pyšní tvarovou stálostí a ani po mnoha letech používání se neopotřebuje a nezůstávají na ní vrypy či oděry. Velmi dobře odolává i chemikáliím a má vynikající protipožární vlastnosti. V případě hoření z ní navíc neunikají jedovaté látky, díky čemuž tento materiál splňuje hygienické normy pro mnohé veřejné prostory. Kaučukový povrch nepoškodí dokonce ani nedopalek cigarety.

Hospodyňky pak jistě potěší fakt, že je tato podlaha hygienická a snadno se udržuje (podobně jako linoleum). Díky tomu, že se z ní snadno odstraňují nečistoty a prach, je také vhodná i pro alergiky.

Jak kaučuková podlaha vypadá?
Na první pohled je kaučuk trochu podobný už zmíněnému linoleu, jeho vlastnosti jsou však odlišné. Vybírat můžete z mnoha různých vzorů a barev kaučukových krytin a snadno tedy najdete podlahu, která přesně sedne vašim představám a zapadne do interiéru pokoje. Na rozdíl od linolea navíc kaučuk tlumí světelné odlesky a vytváří tak příjemnější pocit z pobytu v místnosti.

Kam se kaučuk hodí
Kaučuk je výborný materiál pro pokrytí podlah na zvláště frekventovaných místech. Skvěle se přitom uplatní jak ve výrobních halách a na krytých sportovištích, tak v rodinných domcích. Díky své vysoké mechanické odolnosti a protipožárním vlastnostem se hodí i do obchodních center a různých únikových východů.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Uplatnění kaučukové podlahy v domácnostech
V domácnosti oceníte kaučukovou podlahu především v hlavních průchozích bodech bytu, jakými jsou vstupní hala a předsíň. Kaučuk je velmi pružný a elastický materiál, což je i při dlouhém stání či chození velmi příjemné pro vaše chodidla. Díky tomu a také díky snadné údržbě, hygieničnosti a voděodolnosti se kaučuk hodí i do kuchyně. Ke specifickým vlastnostem kaučuku patří také výborná zvuková izolace. Tím se jeho možné uplatnění rozšiřuje například o pokoje ve vyšších patrech, domácí tělocvičnu či dětský pokoj.

Specifika pokládání kaučukové krytiny
Kaučuková podlahovina se lepí na beton, asfalt či na jiný stávající povrch. Důležité je, aby spodní stěrka byla opravdu poctivá a kvalitní. Maximální rovinná odchylka pro pokládku kaučukové podlahy je totiž jen dva milimetry. Je tedy vhodné si pokládku takové podlahy osobně pohlídat.

Na závěr je nutné dodat, že vysoké kvalitě kaučukové podlahoviny také odpovídá její cena, která nepatří zrovna k nejnižším. Mnoho uživatelů se však přesto rozhodne do tohoto kvalitního materiálu investovat. Mají totiž jistotu, že jim bude bez známek opotřebení sloužit mnoho let.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)