Několik praktických rad k podlahovým krytinám Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Podlahová krytina zabírá v interiéru obrovskou plochu, proto je její pečlivý výběr velmi důležitý. Podlaha by měla být nejen praktická a vhodná přesně do dané místnosti, ale také by měla dobře ladit s interiérem a vytvářet příjemné prostředí. Jaké jsou druhy podlahových krytin? Jaká je náročnost jejich pokládky, následná péče a životnost?

Praktický korek

Korek je přírodní materiál s několika důležitými vlastnostmi, které z něj dělají velmi praktickou a funkční podlahu. Díky akustické a tepelné izolaci je výbornou variantou například do dětských pokojů či domácích tělocvičen, kde se po položení korku nemusíme bát nadměrného víření prachu. Je antistatický a odpuzuje prach.

Korkové podlahy mohou být pokládány celoplošně, kdy se lepí k podkladu disperzním kontaktním lepidlem. Rychlejší pokládku nabízí korková plovoucí podlaha, její díly se jednoduše spojují pomocí zámkového spoje. Oba typy by měly být pokládány na rovný, suchý a pevný podklad (beton, anhydrit, dřevotřískové a jiné desky). Následné ošetřování podlahy by mělo zahrnovat přetření lakem s UV ochranou, aby nedocházelo k poškození a blednutí korku.

Pokud dojde k prošlapání laku, je nutné jej opět nanést. I když je korek sám o sobě dobrým tepelným izolantem, je vhodnou krytinou i při použití podlahového vytápění. Nevýhodou korkové podlahy může být někdy méně exkluzivní vzhled, který by nemusel vyhovovat náročnějším zákazníkům.

Exkluzivní masiv

Pro náročnějšího zákazníka a milovníka dřeva je jedinou možnou variantou podlaha z masívu, vyráběného z jednoho kusu dřeva. Počáteční vyšší investice je vyvážena vysokou kvalitou a velmi dlouhou životností. Masiv navíc umožňuje i několika násobnou renovaci, v závislosti na tloušťce prkna.
Foto: PODLAHY HAJNÝ
Foto: PODLAHY HAJNÝ
Foto: PODLAHY HAJNÝ
Foto: PODLAHY HAJNÝ
Pokládka prken z masivu je trochu náročnější. Prkna z měkčího dřeva, jako je borovice či smrk, se většinou pokládají na rošt a spojují se na pero a drážku. Ostatní druhy se celoplošně lepí k podkladu, zbrousí, vytmelí a povrchově ošetří. Při kombinaci podlahy z masivu a podlahového vytápění se obecně nedoporučuje nestabilní dřevo z buku, jinak jsou masivní podlahy vhodné pro podlahové vytápění.

Parketová klasika

Parkety byly a stále jsou velmi oblíbenou podlahovou krytinou. Svou oblíbenost získaly především velmi příjemným vzhledem, cenovou dostupností a možností renovace. Aby nám parketová podlaha sloužila mnoho let a nedocházelo ke kroucení a jiným změnám podlahy, je důležitá správná pokládka a ideální vlhkost v místnosti, kde budou parkety použity. Parkety musí být položeny na suchý a pevný podklad, proto je důležitou investicí kvalitní stěrka. Nepostradatelné je i následné ošetření parket olejem či voskem, který je ochrání před mechanickým poškozením.

Parkety se mohou kombinovat i s podlahovým vytápěním, nejvhodnější jsou pro tyto účely parkety o tloušťce 12 mm, zhotovené například z dubu či amerického ořechu. Vždy je třeba se dobře informovat u prodejce.
Foto: PODLAHY HAJNÝ
Foto: PODLAHY HAJNÝ
Foto: PODLAHY HAJNÝ
Foto: PODLAHY HAJNÝ
Krása dřeva v laminu

Laminátové plovoucí podlahy jsou nejlevnější variantou pro ty, kteří chtějí mít v interiéru přirozený vzhled dřeva. Když už si vybereme laminátovou plovoucí podlahu, je třeba vybrat lamely větší tloušťky a s dobrým zámkem, který bude dobře držet. Pokud zvolíme tenčí kousky, mohlo by docházet k ulamování rohů, prohybání lamel a vytváření nevzhledných spár, kde se bude usazovat špína.

Laminátová plovoucí podlaha by měla být opět pokládána na rovný pevný podklad bez vlhkosti, jinak dojde k absorbci vlhkosti do podlahy a jejímu zprohybání. Nedoporučuje se tedy laminátové podlahy pokládat do novostaveb, které nejsou ještě dostatečně vyschlé.
Foto: PODLAHY HAJNÝ
Foto: PODLAHY HAJNÝ
Pod podlahu je možné instalovat parotěsnou fólii či protihlukovou podložku. Pro podlahové vytápění je určena speciální podložka. Pokud se lamina celoplošně přilepí k podkladu, vyhneme se jejímu vrzání, pohybu či rozcvaknutí. Pro správné fungování podlahy musí být u stěn použita dilatační spára, která se snadno překryje soklovou lištou. Při dodržení všech pravidel správné pokládky může laminátová podlaha sloužit dlouhá léta.

Proměnlivé PVC

Moderní podlahy z PVC jsou vyrobeny z pružného materiálu, který je výborným izolantem, je odolný proti skvrnám i oděru. Podlahy PVC nabízí široké spektrum dekorů, které imitují exotické dřeviny, parkety a dokonce i dlažbu a kámen. PVC podlahy se mohou nalepovat v širokých pásech nebo čtvercích.

Nevzhledné spáry se mohou strojově začistit, ale ve většině případů nejsou téměř znatelné. PVC je vhodné do všech typů interiéru, dokonce i při podlahovém vytápění. Životnost je kolem 20 let, nevýhodou je samozřejmě umělost materiálu, která může být v některých případech znatelná.
Foto: PODLAHY HAJNÝ
Foto: PODLAHY HAJNÝ