Pomocí protlačovacích raket snadno instalujete potrubí i kabeláž. Jak je vybrat? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Zemní protlačovací rakety slouží k bezvýkopové instalaci potrubí či kabeláže. Lidově se jim říká krtek, protože v půdě vytlačují tunel. Na trhu existuje celá řada typů, které se liší parametry, jako je průměr, délka a výkon rakety. Jak vybrat tu správnou a kdy je možné ji používat?

Zemní protlačovací rakety jsou nezbytným pomocníkem pro pokládky vodovodních a kanalizačních přípojek, zatahování chrániček elektroinstalací nebo zarážení ocelového potrubí. Důležitým faktorem, který musíme před výběrem zvážit, je účel, za jakým je budeme používat a jak velký otvor potřebujeme protlačit. Neméně důležitý je také výkon a životnost rakety.

Jaký průměr a délku zvolit

Obecně při výběru vhodné rakety pro vaše aplikace přihlédněte ke dvěma faktorům. Standardní délky zemních kladiv se používají pro delší protlaky, tzn. více jak 4 metry. Vzhledem ke své délce jsou přesnější, lépe drží směr, dokážou si lépe poradit se skrytými kavitami, a s ohledem na větší úderník mají i větší výkon. V řadě případů se vám ovšem hodí krátká raketa pro vytváření podvrtů pod chodníky nebo menšími komunikacemi. Jsou výrazně lehčí a nevyžadují velký startovací výkop.

Protlačovací raketa
Protlačovací raketa

V nabídce značky Terma MAX je celá řada průměrů raket pro různé aplikace. S větším průměrem roste nejen cena ale i hmotnost. Pro instalaci optických kabelů, elektrických kabelů a menších vodovodních přípojek je nejvhodnější alternativou zemní rakety o průměru 55-65 mm (model K55 a K65). Pro běžné pokládky chrániček a potrubí do průměru 90mm jsou nejvhodnější alternativou modely K75 a K95. Zároveň od modelu K95 je možné protlaky dále rozšiřovat pomocí rozšiřovacích pouzder nebo zarážet ocelové potrubí. Jednou z nejpoužívanějších protlačovacích raket je Terma MAX K130S, která je určená pro zatahování chrániček a PE nebo PVC potrubí o průměru 110 nebo 125 mm a umožňuje zarážet (ramovat) ocelové potrubí až do průměru 323 mm. Při použití rozšiřovacích pouzder můžete v zemi protlačit otvor o průměru až 215 mm. Model je velmi oblíbený u českých i slovenských firem, protože ke své relativně nízké hmotnosti má překvapivý výkon, snadno se používá a stejně tak jako ostatní rakety značky Terma, se i tento model vyznačuje velkou rychlostí a přesností, za což byl na mezinárodním poli již několikrát oceněn. 

Protlačovací raketa
Protlačovací raketa

Hodí se i do náročného terénu

Zemní rakety Terma MAX si poradí i v náročném terénu, jako je kamenitá nebo jílovitá půda. Pomocí pneumatického ventilu umístěného na olejovači můžete libovolně měnit směr chodu rakety bez nutnosti hadici ve výkopu otáčet. Protlačovací zařízení značky Terma se pyšní vysokou přesností díky stupňovité hlavici a dokonale vyváženému tělu. Je proto možné je použít i na delší vzdálenosti. Díky tomu, že se úderník pohybuje po teflonových páskách, raketa má vysokou životnost, delší servisní intervaly a vyšší ochranu proti poškození vlivem externích nečistot. Pneumatická hnací hadice se silným ocelovým opletem zabraňuje jejímu lámání nebo otěru hadice i v kamenitých zeminách. Bezpečnostní rychlospojky Terma zabezpečují, že nedojde k samovolnému rozpojení hadic pod zemí.

Práce s protlačovací raketou
Práce s protlačovací raketou

Neutíkejme ale od teflonu

Jednou z důležitých předností zemních raket Terma MAX je použití teflonové technologie . Tato technologie nahrazena všemi světovými výrobci původní technologie, kdy se úderník pohyboval v těle rakety po soukromých plochách. Ty, které jsou z původních opracovaných, nepoddajných procedurálních opotřebení, které vedou k postupným rizikům výkonu, a případné škodliviny uvnitř rakety způsobují nákladově opravitelné poškození. V případě teflonové technologie jsou tyto stylové plochy odstraněny teflonovými páskami, které dlouhodobě dobře těsní a v případě opotřebení nebo poškození se může změnit za nové. Tento přístup umožňuje dlouhodobý vysoký výkon zařízení a významně podporuje provozní a servisní náklady.

Co se může hodit?

K protlačovacím raketám se dodává celá řada volitelného příslušenství, koncová pouzdra pro přímé zatahování chrániček, napínáky a rozšiřovací pouzdra. Standardně jsou zemní kladiva dodávána s kónickým zadním pouzdrem, které je vhodné pro couvání. To ale s ohledem na strukturu zeminy nemusí být vždy možné, proto je v mnoha případech vhodnější a obecně nejbezpečnější zatahovat chráničku přímo za raketou. K tomuto účelu slouží válcová zadní pouzdra, do kterých se chránička zasune a z druhé strany pevně zajistí napínákem. Zemní raketa se pak pohybuje i s chráničkou jako jeden celek a nehrozí tak zborcení zeminy za raketou. U menších průměrů raket jsou v nabídce také válcová pouzdra pro tažení chrániček se samořezným závitem, které nevyžadují žádné další zajištění chráničky. Chránička se jednoduše do pouzdra „zařeže“ a můžete začít.

Dále si z příslušenství můžete vybrat doplňky, jako jsou optický zaměřovač nebo startovací lafeta, které výrazně ušetří čas při zakládání protlaku a zefektivní práci. Správné a přesné založení protlaku ve startovacím výkopu, vám ušetří spoustu práce s hledáním rakety v cíli. Pokud nemáte kompresor vybavený odlučovačem vody, lze jej dovybavit externím odlučovačem, který zajistí správné mazání zařízení i v chladnějších měsících. Nadbytečná atmosférická vlhkost kondenzující v hadicích či olejovači vytváří spolu s olejem emulzi, která snižuje mazací účinek. Značka TERMA nabízí také vlastní BIO olej pro mazání kladiv, který je plně ekologicky odbouratelný a příjemně vás překvapí i svou cenou.

Pravidelná údržba a servis je nutnost

Už při výběru rakety myslete na to, zdali je pro vás dostupný servis. S ohledem na množství práce i zemní rakety tu a tam potřebují servis a kontrolu, aby si udržely stálý efektivní výkon. Spolehněte se proto na autorizovaného prodejce, který zajišťuje záruční i pozáruční servis a výhradní zastoupení pro Českou a Slovenkou republiku.

MANEK stavební stroje, spol. s r.o. Poslat poptávku