Pořiďte si bazén za výhodnou cenu Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky Do velikosti 16 m2 stačí stavbu pouze ohlásit.

Při výběru velikosti bazénu je třeba mimo jiné pamatovat na stavební zákon. Ten stanoví, že bazény o rozměrech do 16 m2 je možné stavět pouze s oznámením drobné stavby, u bazénů nad 16 m2 se již vyřizuje stavební povolení. Oblíbeným typem bazénu je ovál s rozměry 6 x 3 m, který optimálně vyhovuje potřebám běžné rodiny a lze jej ještě postavit na stavební oznámení.

Vyberte vhodné místo



Bazén by měl být na místě s největším slunečním svitem na jižní nebo jihozápadní straně nebo v blízkosti domu, kde bude možné účinně využít solární ohřev vody. Při výběru vhodného místa je důležitý také prostor v okolí bazénu, který by měl poskytovat dostatečný komfort při odpočinku.

Čím lepší materiál konstrukce, tím delší životnost bazénu

Při výběru materiálu si musíte uvědomit, co především od bazénu očekáváte: jak bude bazén zatěžován, kolik bude stát jeho provoz a údržba, jaká je jeho životnost, jaký by měl mít tvar, jak se bude hodit do daného prostředí a podobně.
  • Plastové bazény – nízká cena, kratší životnost Plastové bazény patří do nejlevnější kategorie. Jejich výhodou je rychlá a snadná montáž a velká tvarová variabilita. Bazény se osazují hotové jako celek nebo se svařují na místě (v případě většího atypického bazénu). Polypropylenové desky, ze kterých se plastové bazény svařují jsou však materiálem tepelně nestabilním a málo odolným proti poškrábání i proti UV záření. Životnost plastového bazénu je pouze 15-20 let.
  • Fóliové bazény – dobrý poměr kvality a ceny Fóliové bazény bývají označovány také jako montované. Jejich základem je zabetonovaná konstrukce z termoplastových panelů a vzpěr, na které se připevní speciální fólie svařená podle tvaru bazénu. Fólie má antibakteriální povrch, je pevná a odolná proti UV záření. Hlavní výhodou montovaných bazénů je možnost jejich snadné renovace pouhou výměnou vnitřní fólie.
  • Laminátové bazény – vyšší odolnost, menší tvarová variabilita Laminátové bazény vynikají mnohonásobně vyšší životností než bazény plastové nebo fóliové. Sklolaminát je tepelně a tvarově stálý, neoxiduje a je odolný proti mechanickému poškození. Laminátový bazén je jako jeden monolitický kus bez spár. Dováží se hotový na místo a je usazen na předem připravené betonové desky. Proti bazénům plastovým mají laminátové bazény více omezeny tvarové a barevné možnosti.
  • Betonové bazény – nejodolnější, tvarově i vzhledově různorodé Se svou životností (50 i více) let a estetickou variabilitou jsou betonové bazény nepřekonatelné. Na rozdíl od plastových nebo laminátových bazénů se výborně hodí i do interiéru. Konstrukce bazénu je tvořena železobetonovou vanou, jejíž vnitřek je následně opatřen keramickým obkladem, mozaikou nebo fólií. Nevýhodou betonových bazénů je jejich časová náročnost stavby a vysoké náklady. Cena menšího bazénu se pohybuje okolo 400 000 korun.
  • Nerezové bazény – nezničitelné, vzhledově studené Absolutní vrchol v nabídce bazénů tvoří bazény nerezové, jejichž životnost je téměř neomezená. Pokud vás však neodradí jejich velmi vysoká cena, odradí vás jejich chladný a neosobní vzhled.
Foto GRYFON
Foto GRYFON