Pořiďte si vlastní saunu Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Saunování je synonymem pro zdraví a péči o tělo. Tuto relaxaci si mnozí z nás dopřávají již pravidelně. Dobře totiž vědí, že tento způsob otužování je nejenom velice zdravý, ale pomáhá odbourávat také stres, nervozitu, nespavost, psychické i fyzické napětí a mnoho dalšího. Toto vše odplaví pot a člověk se pak cítí v dobré fyzické i psychické kondici. Pravidelné saunování zvyšuje obranyschopnost a zvyšuje naší tělesnou kondici.

Sauny k nám „přicestovaly“ z Finska, kde se staly součástí místní kultury. O co vlastně při saunování jde? Principem je asi 10 minutový pobyt v místnosti 70 – 100 ° C vyhřáté a následné zchlazení těla ve studené sprše, bazénku nebo sněhu. Tento proces se opakuje 2 – 3x. Mnozí si saunování tak oblíbili, že si doma vybudovali saunu vlastní. Ať už se rozhodnete vytvořit saunu svépomocí nebo si zjednáte speciální firmu, pocit klidu a soukromí je zde zaručen.

Na trhu se již dlouho předhání řada výrobců saun, kteří nabízejí výrobu a montáž minisaun, saunových domků, parních lázní a infrakabin. Tyto firmy vše náležitě zvládnou za 1 – 2 týdny a navíc máte záruku od odborníka. Nejenom že saunu vyrobí, ale zároveň vybaví speciálním nábytkem a doplňky.

Pokud jste se rozhodli luxus ve formě sauny vytvořit ve vlastním bytě, věřte, že i to je možné. Pro tyto účely slouží minisauny od rozměru 1,3 x 1,3 m. Nejde o žádný komfort z hlediska pohodlí, svůj účel však splňuje. Minisaunu lze vytvořit jak v podkroví, tak i např. v nepoužívaném sklepě a lze ji pořídit za cca 50 tis. Kč.

V případě, že jste majiteli rodinného domku, máte mnohem větší možnosti. Saunu můžete vytvořit buď v interiéru jako vestavěnou nebo samostatně stojící, nebo můžete vytvořit samostatně stojící domek na zahradě nebo u bazénu. Cena těchto saun se pohybuje okolo 100 tis. Kč, záleží co všechno sauně dopřejeme.

Vybíráme saunu

Jaký druh sauny je pro vás ten pravý?

Pokud jste se rozhodli pro vytvoření sauny, je třeba určit jaký druh sauny je pro vás ideální. Zvažte své zdravotní problémy a popřípadě se poraďte se svým lékařem. Vysoké teploty nesvědčí alergikům, kardiakům a astmatikům.

Mezi nejpopulárnější patří finská sauna, kde je cca 70 – 90 ° C. Poléváním akumulačních kamenů zde dosáhneme 35% vlhkosti vzduchu.
Nejtepleji je v suché sauně, kde teplota přesahuje 90 ° C, přičemž vlhkost nepřesáhne 10%.
Trendem jsou sauny s bylinnými výparníky, kde se dosáhne vyšší vlhkosti než v sauně suché, přičemž teplota se pohybuje okolo 50 ° C.
Pro sportovce a pro ty, co neustále bojují s nadváhou jsou spíše určeny infrasauny. Nejenže umožňují se zahřát před sportovním výkonem, ale dále pak pomáhají při chřipce, nachlazení, celulitidě, odbourávání podkožního tuku a při bolestech kloubů. Kabiny bývají menší než u finských saun. Teplota v infrasaunách se pohybuje od 35 – 60 ° a je tedy vhodná i pro ty, kterým vysoké teploty nedělají dobře. I při těchto „nízkých“ teplotách je pocení velice intenzivní, neboť právě infrazáření proniká hluboko do pokožky. Infrakabiny se vyznačují zpravidla nízkou spotřebou elektrické energie – 1 kWh/1 použití a rychlým vyhřátím kabiny.

Jaký použít materiál?


Z jakého materiálu by měla sauna být?

Použitý materiál do sauny je nesmírně důležitý a určitě se na něm nevyplatí šetřit. Především musí být trvanlivý, kvalitní a vysoce odolný teplotám. Pro vnitřní obložení sauny se používá skandinávský smrk nebo kanadská borovice (HEMLOCK). Tyto materiály jsou bez suků a pryskyřice.

Zapomeňte na palubky pořízené za výhodnou cenu ve vašem obchodu pro kutily. Ty mají se skandinávským smrkem málo společného. Nakupujte palubky výhradně u výrobců saun a věřte, že se to vyplatí. Palubky ze skandinávského smrku jsou nejenom vysoce kvalitní, ale jsou také minimálně 2x sušené. Pro interiér sauny (např. lavice a opěrky) je vhodným materiálem africká vrba – ABACHI. Pro podlahy jsou vhodné keramické dlažby z hlediska hygieny. Doporučují se protiskluzové dlažby. Tyto podlahy pak bývají vybaveny dřevěnými rošty.

Co by v sauně nemělo chybět

Chlazení a zdroj tepla pro saunu

Jak je známo, po ohřátí bezprostředně následuje ochlazení. Z hlediska úspory financí ale i prostoru postačí ledová sprcha. Pokud nejste nijak omezeni, můžete k ochlazování použít keramické bazénky nebo dřevěné a laminátové kádě. Maximální teplota vody je 10 ° C.

A co je vlastně zdrojem tepla v saunách? Doby, kdy se sauny vytápěly dřevem již dávno pominuly. K této alternativě se ubíráme v případě, že nelze použít elektrických kamen anebo v případě navození atmosféry klasické finské sauny. Ideální jsou elektrická kamna, která jsou i přes energetickou hodnotu velice oblíbená. Další možností jsou kamna na plyn a tekutá paliva, která se však u nás tolik nepoužívají. Nezapomeňte kamna opatřit dřevěným krytem, který zabrání popálení.

K akumulaci se používají lávové kameny, které buď slouží k dekoraci nebo k polévání vodou a vonnými esencemi. Mnozí se mylně domnívají, že k těmto účelům lze použít běžné kameny. Ty obvykle při vysokých teplotách praskají a mohou pak způsobit zranění.
Na trhu existuje celá řada doplňků od lavic, podhlavníků až po kartáče, hodiny, teploměry, vlhkoměry, vědra a naběračky, které pomohou čas strávený v sauně zpříjemnit.

Na co dát pozor:

  • Pro zapojení elektrických kamen a osvětlení použijte silikonové kabely, které jsou odolné vysokým teplotám.
  • Nezapomeňte na dobré odvětrání z potírny.
  • Vyhněte se materiálům z kovů, které by mohly následně způsobit popáleniny.
  • Nepoužívejte lakovaná dřeva – teplem by se jedovaté výpary uvolnily a mohly by způsobit otravu.
  • Na dveřích jsou vhodné skleněné prvky kvůli bezpečnosti. Vždycky je dobré vědět, co se uvnitř sauny děje.
Nadchli jste se pro sauny? Pak v případě, že si pořizujete nové bydlení, určitě s prostorem pro saunu počítejte. Usnadní vám to později spoustu práce.