Stromy a keře jsou součástí našeho okolí a života. Podle tvůrců japonských zahrad se ve výsadbě na našich zahradách odráží duše a myšlení. Různý styl úpravy okrasných zahrad ovlivňuje naši náladu a vyrovnanost. Svou mohutností, dlouhověkostí a krásou nás uchvacují už od nepaměti. Proto klademe důraz na výsadbu a péči. Odvděčí se nám květy, plody a svým výjimečným růstem.
Aby jste se lépe rozhodli pro správné druhy stromů a keřů, připravili jsme pro vás přehled nejznámnějších dřevin vhodných do zahrad, jejich využití a výsadbu.

Volba správného typu pro naši zahradu
Dnes není problém vybrat si v knize, časopisu či na internetu strom nebo keř, který by se nám líbil na naší vysněné zahrádce a poté si ho jít koupit do zahradnictví. Je ale několik otázek, které by jste si měli zodpovědět než vyrazíte na nákupy:
  • strom nebo keř
  • stálezelený nebo opadavý
  • jaká velikost a tvar
  • známý nebo neobvyklý druh
  • účel, kterému má sloužit (např. do skalky, solitérní výsadba)
Výběr mladého stromku
Výběr provádíme podrobným prohlédnutím stromku. Začínáme u koruny. Listy by neměly mít náznaky žádné choroby (např. hnědé nebo žluté okraje listů, skvrny na listech, rezavé povlaky, požerky, otvory v listech) a prohlížíme je ze spodní strany, protože většina škůdců se nachází právě zde.

Pokračujeme u kmene, na kterém by se neměly nacházet žádné skvrny a bělavé povlaky. Pozor dáváme na popraskanou kůru, nebo známky houbových parazitů (plodnice hub na kmeni). Kořenovou soustavu si neprohlédneme, ale zkontrolujeme část kmene při substrátu (jestli nejeví známky hniloby).
Jako poslední krok v našem výběru si prohlédneme rostlinu celkově zda se nám zdá zdravá.

Acer – Javor
Javory zařazujeme do čeledi Aceraceae. Stromy jsou s dlanitě dělenými a vstřícně postavenými listy bez palistů. Květy má pětičetné nevýrazné. Celá rostlina je dvoudomá. Plodem je okřídlená dvounažka, pomocí které rozšiřuje svá semena do okolí.
Javory jsou nenáročný druh stromů, snesou každou půdu i různé podmínky, a proto patří mezi nejčastější dřeviny, jenž potkáváme v parcích.

Acer platanoides – Javor mléč
U nás nejrozšířenější druh, výška 20 mnohdy až 30m. V mládí má světle šedou hladkou borku, ve stáří se mění na tmavou a rozbrázděnou. Listy jsou ostře dlanitě laločnaté, zubaté s dlouhými řapíky. Květy žlutozelené a omamně vonné. Nažka je zelená a lysá.
Javor mléč je velmi běžně pěstovaný druh, vhodný spíše do alejí. Jsou však vypěstované druhy převislé ,, Pendula ”, s listy bělavými ,,Albescens”, nebo s hluboce stříhanými “Dissectum”.
Acer pseudoplatanus - Javor klen
Společně s Javorem mléč patří mezi nejkrásnější původní stromy v Evropě.Výškou 30 – 40 m je nejmohutnější z javorů a roste poměrně rychle. Má šupinovitě se odlupující borku tmavošedé barvy, touto vlastností velice připomíná platan.
Listy jsou tupě dlanitě laločnaté a na rubu světlejší. Většina kultivarů je založena na pestrém zbarvení listů (např. zlatožlutý kultivar ,,Worleei” nebo více známé kultivary ”Leopoldii” a ,, Atropurpureum”. Květy má také žlutozelené. Nažka svírá tupý úhel.

Acer griseum - Javor šedý
Při pěstování dosahuje tento javor výšky kolem 12 m. Listy zbarvuje do karmínové barvy a borka, která se odlupuje v tenkých proužcích, má mahagonovou barvu. Je středně odolný. U nás je méně pěstovaný a pro svou špatnou klíčivost málo dostupný.

Acer macrophyllum - Javor velkolistý
Tento strom dosahuje výšky až 30 m, roste bez problémů na každém stanovišti. Má řídkou korunu. Listy dosahují běžně šířky až 20 cm a jsou pěti laločnaté, na podzim se barví do červené a žlutooranžové barvy. Nažky jsou v převislých hroznech.

Acer saccharinum – Javor stříbrný
Patří mezi nejzvláštnější javory, dorůstá výšky asi 20 m. Listy má hluboce laločnaté a ze spodní strany se stříbrně lesknou. Neopadávají jednotlivě ale najednou a vytvoří pod sebou stříbrný koberec.
Acer platanoides
Acer platanoides
Zahradnictví - ANTIARIS s.r.o. Poslat poptávku