Postavte si sami zahradní krb Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Víme, že mnoho malých a drobných stavebních úprav si investor provádí svépomocí. Není ani žádoucí, aby si na tyto práce zval odbornou stavební firmu. Mnoho kutilů v tom vidí i možnost dokázat si, že na to stačí a umějí si něco opravit, něco zdokonalit nebo postavit. Většinou je i mnoho staveb prováděno za pomoci známých z vesnice, příbuzných a kamarádů. Důležitý je ale vždy konkrétní přístup k danému úkolu, rozvaha, co chci, co umím a co si mohu dovolit po stránce finanční, ale také technologické.

Proto je naší snahou všem těmto kutilům nabídnout produkty, které toto umožňují a jsou takříkajíc určené právě pro tyto drobné kutilské realizace. Snažíme se i o to, aby zákazník měl na výběr nejen široké portfolio výrobků, ale také nejrůznější formu balení. Proto jsou nově na trhu nabízeny standardní výrobky v menších 25 kg baleních, to znamená celá řada produktů Rotband, elektrikářská a montážní sádra, rychletuhnoucí cement, Renokit, ohnivzdorná malta a spousta dalších. Věřte, že lze zrealizovat i skutečně zajímavé stavební úpravy.
Dřevěné kopyto vytvářející tvar klenby
Dřevěné kopyto vytvářející tvar klenby
Vyzdívka klenby
Vyzdívka klenby
A klenba je hotová
A klenba je hotová

Stavíme zahradní krb

Pro stavbu zahradního krbu a ohniště s posezením bylo vybráno několik našich výrobků. I mě překvapilo, co lze vytvořit pomocí zdicí malty UNI. Se zájmem a s obdivem jsem sledoval přípravu a celou realizaci vyzdívky  Velmi poučná byla především konstrukce malé klenby, která má do budoucna sloužit jako
ozdobné úložiště bukových špalků. 
Pečlivý přístup stavebníka, snad se na mě nebude zlobit, když ho trochu hanlivě nazvu tradičním vesnickým zedníkem, mě opravdu potěšil. S citlivou ohleduplností vybíral do zdiva ty nejhezčí cihly s krásnými starými vytištěnými znaky a reliéfy. Zdicí maltu vyplňoval do všech spár a děr zdiva a povrch malty, která přesahovala cihelnou vyzdívku nebo klenbu, po chvilce zaschnutí nahrubo očistil rýžovým kartáčem. 
Při této pracovní činnosti jsem byl navíc ujištěn, že celá vyzdívka, až vyschne, bude ošetřena klinkerovým olejem Klinkerölem, a některé kamenné části a reliéfy budou napuštěny glazurou na kámen Steinsiegelem. Radost se na tento postup dívat a co teprve, až mě majitelé pozvou na ochutnávku toho, co na tomto ohništi budou připravovat. Vzhledem k tomu, že jsou to moji dobří kamarádi, tak jsem se ani lépe nemohl pozvat … ?

Autor: Vladimír Váňa
Stavba ohniště a krbu
Stavba ohniště a krbu
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku