Potřebujete betonovou podlahu? Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Už při zakládání stavby nového domu začínáme od podlahy. Betonová základová deska je podkladní vrstvou pro betonovou podlahu přízemí. A betonové podlahy jsou vůbec nejčastějším řešením podlah v budovách, při jejich novostavbách i rekonstrukcích. Existují však i alternativní řešení, například samonivelační lité podlahy, nazývané též anhydritové. A co víc, dokonalé rovinnosti tradičního betonu lze dosáhnout strojním hlazením.

Jak se realizuje kvalitní betonová podlaha

I v případě kvalitní betonové podlahy je nejdůležitější materiál, čili kvalitní betonová směs. Ta může být buďto dopravena na stavbu, nebo je přímo na stavbě smíchána například pomocí dieselového mixokretu a poté dopravena za pomoci čerpadla a hadic na místo pokládky. U kvalitní betonové podlahy již dokonce není třeba používat kari sítě, ty můžeme nahradit levnějšími vysokopevnostními polymerovými makrovlákny (např. BeneSteel 55).

Betonové podlahy se běžně urovnávají do co nejdokonalejší roviny, jsou tedy maximálně vodorovné, ovšem v případě potřeby je možné betonovat i šikmé plochy (např. bazény s postupně se svažujícím dnem, bezbariérová řešení přístupů pro vozíčkáře apod.). Další specialitou je například realizace velmi tenkých betonových potěrů od výšky jednoho centimetru.

Dokonale rovné plochy betonu je dosaženo strojním hlazením, načež není po vyhlazení třeba nanášet před pokládkou podlahových krytin ani stěrku. Mezní odchylka rovinnosti totiž nepřekračuje pro podlahy v místnostech pro trvalý pobyt osob, kde je norma nejpřísnější, povolené 2 mm.

A ještě jedno nej na závěr – zapomeňte na dlouhé tvrdnutí podlahy. Podlahové krytiny můžeme na nové podlahy pokládat za určitých podmínek dokonce již za 24 hodin až týden od zhotovení betonu.
Tradiční realizace betonové podlahy
Tradiční realizace betonové podlahy
Tradiční realizace betonové podlahy
Tradiční realizace betonové podlahy
Podlahové topení
Podlahové topení
Betonová podlaha
Betonová podlaha

Proč se vyplatí strojově hlazené betonové podlahy?

Tradiční beton je vhodný pro novostavby i rekonstruované objekty. A důvodů právě pro strojně hlazené betonové podlahy je celá řada. Největší výhodou je jejich rychlé zhotovení (podlahy pro celý rodinný dům lze zhotovit za jeden den), další velkou výhodou je naprostá rovinnost a hladkost podlahy, navíc můžeme pomocí čerpadla a hadic šetrně dopravit materiál i do těžko přístupných, hodně vzdálených a vysoko položených míst.

Kvalitní betonová podlaha je zavlhlou směsí s minimálním množstvím záměsové vody, proto je ideální i pro dřevostavby a suchou výstavbu. Za pomocí přísad lze betonovou směs navíc upravit tak, aby byla vhodná i pro podlahové topení. A jelikož betonové podlahy nevyžadují vybudování nepropustné vany, je snadnější i podkládka izolace a separační fólie. Ve srovnání s anhydrity jsou přitom o cca 30% levnější. 

Kam se hodí a naopak nehodí anhydrit?

Přes veškeré údaje, které jsme uvedli výše, je často vhodnější použití anhydritu než klasického betonu. Anhydrit je vlastně jednou z alternativních možností, existuje jich více. Anhydrit si poslední dobou získává svou oblibu, jde o lité samonivelační podlahy, které se aplikují nejčastěji v novostavbách rodinných a bytových domů a jiných typů budov, například i ve velkých průmyslových halách. Výhodou anhydritových podlah je rychlost zhotovení, jelikož jsou již do 24 hodin pochozí a 50% pevnosti je dosaženo (s ohledem na podmínky vysychání) za týden až dva od realizace. Anhydritová směs je výrazně tekutá, což umožňuje dosažení naprosté rovinnosti. I bez stěrek jsou tyto podlahy rovné doslova jako zrcadlo. Anhydritové podlahy se však nehodí do vlhkých prostor a prostor, kde by se musela složitě budovat nepropustná vana, navíc jsou o cca 30% dražší než podlahy klasické betonové. Anhydritové podlahy jsou ideální do místností s podlahovým topením (vykazují skvělou tepelnou vodivost a rovnoměrně se prohřívají) a do prostor, kde chceme betonovou podlahu jako pohledovou.
Strojní hlazení betonové podlahy
Strojní hlazení betonové podlahy
Zdroj: www.betpot.cz
BETPOT Zdero s.r.o. Poslat poptávku