Použití netkaných textilií na zahradě Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

Netkaná textilie je označení pro materiál, který nevznikl klasickou technologií, jako je tkaní nebo pletení. Jednosměrně nebo různě orientovaná vlákna se spojují jiným způsobem a vzniká tak materiál, který má široké spektrum využití. Jednou z oblastí je uplatnění netkané textilie v zemědělství a na zahradě. Existuje několik druhů textilií, které mají na zahradě efektivní využití.

Netkaná textilie má mnoho výhod. Stačí si jen správně vybrat podle účelu použití. Použití je jednoduché, levné a přitom efektivní. Pěstování zeleniny, ale i některého ovoce (třeba jahod) bude díky této fólii možné s dobrými výsledky i v méně příznivých podmínkách.

Charakteristika

Netkaných textilií existuje několik druhů. V zemědělství a při zahradničení se využívá polypropylenová tkanina, která je zdravotně nezávadná, pevná a odolná vůči podmínkám venkovního prostředí. Optimální je její propustnost pro vodu a vzduch, takže se k rostlinám bez problému dostane zálivka i hnojivo. Tento materiál má mnoho způsobů využití a je cenově dostupný. 
Netkanou textilii můžeme koupit ve dvou formátech: buď v rolích s různou šířkou, nebo jako jednotlivé skládané díly. Prodávané velikosti mají rozměry jako klasický záhon (hobby balení). Některé druhy jsou k dostání i s praktickým zesílením okraje.
Po použití stačí textilii opláchnout, dostatečně vysušit a šetrně uložit – poslouží nám příští sezónu. Silnější černou fólii využijeme minimálně čtyřikrát. 
Geotextilie určená k ochraně rostlin
Geotextilie určená k ochraně rostlin
Geotextilie zamezující růstu plevele (mulčovací)
Geotextilie zamezující růstu plevele (mulčovací)

Použití a výhody

Použití netkané textilie je pro rostliny velkým přínosem. Rostliny se mohou lépe vyvíjet a růst. Zakrytý záhon nabídne vyšší denní i noční teploty, takže se půda dobře prohřeje, neztrácí zbytečně vodu vypařováním a půda si zachovává svou vláhu. Rostliny neohrozí ani teplotní výkyvy. 
Další oblastí použití je ochrana proti škůdcům. Tato levná mechanická bariéra snadno nahradí různé drahé chemické látky. Dále fólie brání růstu plevelů, což nám opět ušetří použití chemických látek.
Kdy fólii odstraníme záleží na typu rostliny. Jediný druh textilie, který se na záhonech nechává stále, je textilie mulčovací.
Zahradní textilie zavlažující hrnkové rostliny
Zahradní textilie zavlažující hrnkové rostliny
Zahradní textilie chránící rostliny
Zahradní textilie chránící rostliny
Zahradní textilie zabraňující prorůstání plevele
Zahradní textilie zabraňující prorůstání plevele
Textilie zamezující tvorbě mravenišť
Textilie zamezující tvorbě mravenišť

Druhy a jejich použití

Jednotlivé druhy netkané textilie se liší svými vlastnostmi a tedy i možnostmi použití. Základní je jejich dělení podle gramáže. Čím vyšší gramáž, tím odolnější a tím pádem i trvanlivější fólie. Trvanlivější jsou ty druhy, které jsou UV stabilizované.
Nejtenčí je bílá textilie PP s hmotností od 17 g/m2, která se využívá jako ochrana před mrazíky, deštěm, i před škůdci. Je vhodná na tunelové kryty pro zeleninu a pro přirychlování rostlin a výsevů. Díky bílé textilii máme možnost ranějšího výsevu a výsadby. Ještě lépe před mrazem chrání bílá textilie PP s hmotností 30 g/m2.
Kolem 45 g/m2 má mulčovací černá PP-UV textilie, kterou se pokrývají záhony před výsadbou nových sazenic.
Černá netkaná textilie s hmotností 50 g/m2 se aplikuje proti růstu plevelů. I tato fólie dobře propouští vodu a využívá se jako mulčovací textilie pro záhony s dlouhodobější výsadbou. 
Mulčovací textilie
Mulčovací textilie

Jak s textilií zacházet

Jak jsme již zmínili, netkaná textilie má dobrou pevnost a trvanlivost. Přesto s ní musíme pracovat opatrně, abychom ji nepoškodili. Důležité je její upevňování na záhony. Ideální je okraje upevnit nikoli pomocí kamene, ale nasypat na okraj trochu půdy. Pokud budeme fólii odkrývat, zatížíme okraj deskou ze dřeva. S textilií by neměl pohybovat vítr, na druhou stranu musí pod fólií zůstat dostatek prostoru pro rostliny.

U teplomilných druhů rostlin se pokládá fólie na záhon dva až tři týdny před výsevem, protože se půda dobře prohřeje. Před osázením postačí do textilie nožem vyříznout otvor do tvaru kříže a do těchto otvorů sázet sadbu.

Netkaná textilie v zimě chrání

V zimním období se netkaná textilie používá jako ochrana pro choulostivější druhy rostlin a dřevin. K tomuto účelu je vhodná bílá fólie pro zimní ochranu. Zároveň ji rostlina využije jako stínící prvek, který ji ochrání proti účinkům ostrého zimního slunce. Rostliny zakryté textilií lépe přezimují.

Zdroje použitých fotografií: www.fastrade.cz, www.shutterstock.com
Mulčovací textilie
Mulčovací textilie
Mulčovací fólie
Mulčovací fólie
Alternativní řešení - použití suchých rostlinných zbytků
Alternativní řešení - použití suchých rostlinných zbytků
Alternativní řešení - použití mulčovací kůry
Alternativní řešení - použití mulčovací kůry
Alternativní řešení - použití slámy
Alternativní řešení - použití slámy