Věděli jste, že od 1. července začíná platit nová požární vyhláška, která nás povinuje mít v novém nebo rekonstruovaném rodinném domě instalovaný požární hlásič a hasící přístroj? Možná se tato vyhláška týká právě vás, a proto si velice pečlivě přečtěte článek, který jsme pro vás připravili. A snad vás potěší i pár praktických rad...

Pro koho platí

Od 1. července 2008 platí nová požární vyhláška č. 23/2008 Sb. vydaná ministerstvem vnitra. K tomuto datu se váže povinnost instalovat protipožární zabezpečení do všech domů, velkých bytů a garáží, které se začnou projektovat po 1. 7. 2008. Dále tato povinnost platí pro ty, kteří rekonstruují rodinný dům nebo starší dům výrazně opravují a povolení k této stavbě bylo vydáno před 1. 7. 2008.

Jakým zařízením se vybavit?

Rodinný dům nebo byt menší jak 150 m2 musí být vybaven jedním požárním hlásičem. Pokud jde o byt či dům větší, je třeba pořídit hlásiče dva. U rodinných domů bude platit 1 požární hlásič na každé patro. Pro společné prostory jako jsou kolárny, sušárny, prádelny či chodby bude nyní třeba až dvojnásobek hlásičů, než tomu bylo doposud. Vyhláška vyžaduje jeden požární hlásič na 200 m2 plochy (oproti stávajícím 400 m2). V případě ubytovacích zařízení bude nutné hlásičem vybavit každý pokoj. Nejlevnější požární hlásič stojí okolo 300,- Kč, neumí však detekovat oxid uhelnatý, který je jedovatý.

Hasící přístroj bude od července povinností v každém novém domě či bytě. Vyhláška stanovuje přenosný přístroj s minimální hasící schopností 34A, který je určen pro hašení pevných látek jako je dřevo, plasty, textil a papír. Číslo u hasících přístrojů označuje velikost požáru, který je přístroj schopen uhasit. Takže čím je číslo vyšší, tím se můžete doma cítit bezpečněji. Písmeno pak značí, pro jaké požáry je přístroj určený:

A – pevné látky
B – hořlavé kapaliny
C – plyny



Existují přístroje práškové, pěnové a vodní. Při pořízení práškového počítejte s investicí v přibližné výši 1.000,- Kč. Pro hašení pevných látek jsou vhodné práškové, pěnové nebo vodní hasící přístroje. Při hašení hořlavých kapalin pak používejte práškové nebo pěnové přístroje a pro plyny jsou vhodné hasící přístroje sněhové a práškové.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Změna platí také pro garáže. Hasící přístroj musí být povinně v každém odděleném garážovém stání. Pro otevřené parkoviště bude platit jeden hasící přístroj na každých 10 parkovacích míst. V garážích by měl být umístěn práškový nebo pěnový přístroj s hasící schopností 183 B, který je určen k hašení hořlavých kapalin jako je benzín, asfalt či olej. V nových a starých garážích navíc nebude možné skladovat nádoby s hořlavými plyny.

Přístroje potřebují pravidelné revize

Pořízením protipožárního zabezpečení to však nekončí. Minimálně jednou ročně je nutné na hasící přístroj nechat provést odbornou kontrolu, kterou vám provede revizní technik. A přístroj se do firmy vyplatí zavést. Taková revize vás vyjde do 100,- Kč. Jinak musíte zaplatit výjezd technika. Přenosné přístroje by navíc měly jednou za 3 až 5 let projít periodickou zkouškou, která přijde na 300 až 500,- Kč. V takovém případě je nutné dokladovat kontroly, jejichž záznamy a potvrzení jsou zaznamenané na typový štítek. Ten je umístěný na každém z hasících přístrojů. Zde by měly být zapsané údaje jako je datum kontroly, jméno a IČO revizního technika a tak dále.

Co se stane, když dům nebude novou vyhlášku splňovat?

Pokud objekt nebude splňovat nařízení vyhlášky, hrozí majiteli pokuta. I když hasiči rodinné domy kontrolovat nesmí, v případě požáru, kdy se prokáže, že dům zajištěn nebyl, mohou hasiči udělit majiteli pokutu ve výši až do 20.000,- Kč. Přičemž veřejné prostory hasiči kontrolovat smí. Pokud nebude požární vyhláška splněna, hrozí také, že objekt nebude zkolaudován.

I když se může zdát, že vám tato vyhláška znepříjemní život a sáhne do vašeho rodinného rozpočtu, myslete především na to, že v případě požáru jste vybaveni a teprve skutečně i pojištěni. Použitím hasícího přístroje, který tak budete mít v případě potřeby po ruce, vám nemusí vzniknout velké škody a zvýší se i vaše bezpečnost.