Poznejte krby, které vás nenechají chladnými Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Krby jsou už po staletí součástí našich domů a jak šel čas, měnily se nejen vzhledově, ale díky náročnějším a náročnějším požadavků jejich majitelů také funkčně. Některé nároky byly vyslyšeny, jiné ověřeny a řadu z nich použili světoví výrobci do svých modelů. Díky tomu jsou dnes na trhu krby a krbové vložky, které svým vybavením uspokojí snad každého uživatele.

Dříve stačilo teplo

Ať už se jednalo o hrady, zámky, či jiné historické stavby, krb měl splňovat především jeden hlavní požadavek, a tím byl zdroj tepla. A to nejen pro vaření, ale také pro vytápění interiérů. Z počátku bylo ohniště otevřené, což mělo za následek vysokou prašnost a zároveň kvůli naddimenzovaným prostorům bylo nutné často přikládat, aby otevřené krby nevychladly. Nebylo také možné dosáhnout rovnoměrné teploty po celé místnosti, což mohlo v konečném důsledku tvořit rozdíl až několika stupňů. Otevřená ohniště se různě dekorovala (ozdobné římsy, sloupy), ale později se přešlo k výrobě uzavřených kachlových kamen.

Některá historická kamna byla propracována až na takové úrovni, že dokázala vytopit i rozsáhlé prostory zámeckých komnat. Objevilo se zde i první teplovzdušné vytápění, kdy například průduchy vedly teplo až do koupelny. V 19. století se hojně využívalo zadní přikládaní, které se dnes opět vrací do módy. Panstvo mělo v pokoji kamna a teplo, ale přikládalo se z chodby či pokoje služebnictva. 
Historický krb
Historický krb

Dnes jsou nároky daleko vyšší

Od otevřených ohnišť, krbů a kachlových kamen došel vývoj krbů až k mezníku, kterým byl rok 1975, kdy se na trhu objevil první model krbu s prosklenými dvířky. Pokud se ohlédneme zpět, skok v pokroku je obrovský. Požadavky uživatelů i vývoj šel stále dopředu, proto si dnes můžete vybrat krby a krbové vložky, které mají nejen nadčasový design, ale také nízkou spotřebu, téměř bezobslužný provoz a vysoký rovnoměrný výkon.

Německá preciznost udává tempo

Jedním z výrobců, který udává tempo, je německý Spartherm. Zaměřujeme se především na krbové vložky, které si získaly přízeň nejen díky jednoduchému designu, ale také díky propracované technologii spalování, která optimálně využívá veškerou energii. Spartherm se může pochlubit nejen klasickým otevíráním, ale „elkovými“ či „účkovými“ dvířky, které podtrhávají celkovou jedinečnost těchto krbů. Dvířka je možné otevírat vertikálně a navíc mají patentovanou technologii SoftClose, která uživatelům poskytuje maximální pohodlí.
Krb Spartherm
Krb Spartherm
Krb Spartherm
Krb Spartherm
Krb Spartherm
Krb Spartherm
Krb Spartherm
Krb Spartherm

Úspora nákladů s krásným vzhledem

Dalším výrobcem, který se zabývá neustálým vývojem, je belgický Stuv. Jeho specialitou je MicroMega technologie, která klade důraz na maximální tepelnou účinnost a zároveň redukuje škodlivé emise na minimum. Jednotlivé modely Stuv jsou důmyslně promyšlené – to se týká nejen samotného zpracování krbové vložky, ale i okolních detailů, jako jsou zajímavě řešené prostory pro skladování dřeva či snadná regulace výkonu.

Podle čeho se při výběru rozhodnout

Pořízení krbu je nemalou investicí, proto by měl být výběr důkladný. Doporučujeme odbornou konzultaci, protože jenom tak zajistíte nejen kvalitní montáž, ale i vhodný výkon a vzhled pro váš dům. Důležitá je také prohlídka a osobní vyzkoušení ovládání krbu, což je možné ve vzorkové prodejně Krby kamna Turyna ve středočeských Pečkách. Pokud máte zájem o odborné poradenství, neváhejte si domluvit osobní schůzku. 
Krb Stuv
Krb Stuv
Krb Stuv
Krb Stuv
KRBY - KAMNA TURYNA s.r.o. Poslat poptávku