Pracovní deska v kuchyni je nejdůležitějším základem kuchyňské linky. Je její nejpoužívanější a nejvíce namáhanou částí. Nejdůležitějším krokem při výběru pracovní desky je výběr materiálu. Dřevotříska s laminátovou úpravou patří mezi nejlevnější. Používají se desky s tloušťkou 2,5 až 4 cm, které jsou nenáročné na údržbu a odolné proti vodě a mastnotě. Jejich velkou výhodou je i široká škála barev a dekorů. Masiv z dubu nebo buku je také vhodným materiálem pro pracovní desku kuchyňské linky, protože jsou speciálně naimpregnovány vůči přijímání vlhkosti.
Pokud zvolíme větší tloušťku desky, je možné ji při budoucím poškození obrousit a znovu naimpregnovat. Masivní desky dávají kuchyni příjemnou útulnou atmosféru. Dalším materiálem může být na povrchu leštěný přírodní kámen (žula, rula). Hlavní jeho předností je odolnost, tvrdost a dlouhá životnost. Minimální tloušťka desky musí být 4 cm, protože kamenné desky jsou křehké. Své místo v kuchyni si našel i umělý kámen, který je odolnější vůči nárazu, stálobarevný a nehořlavý.