Praktický pomocník pro zavlažování zahrady Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Zeleň ke svému životu potřebujeme jako vzduch. Je nejenom krásná, ale i důležitá v přírodě i v obytných zónách. Čím větší zelené plochy, tím lépe pro nás. Bohatá, pravidelně zavlažovaná vegetace vytvoří opravdu příjemné a zdravé mikroklima. Zálivka znamená výživu. Rostliny dovedou přijímat svou potravu (tedy živiny) z půdy jen pokud jsou rozpuštěné ve vodě. Při pravidelné zálivce bude i v době delšího sucha ve vaší zahradě bujet život. Bude se zde dobře dařit všemu - od kytiček až po žížaly a různý užitečný hmyz. Jen pozor na toho, že se u vás bude líbit také šnekům a především slimákům.

Rozmazlujte svou zahradu, bohatě vám to vrátí

Zavlažování je užitečné v zahradách včetně těch zimních, átriích, parcích, na terasách i hřištích. Zelené plochy pak můžeme mnohem lépe využít jak k pěstování, tak k odpočinku či sportu. Bude se nám tu i lépe dýchat.

Zavlažovaní zařízení by mělo být samozřejmou součástí projektu každé moderní zahrady, ale ani jeho dodatečná instalace není žádný problém.

Domácí produkty jsou nenahraditelné

Velmi důležité je zavlažování pro ty, kdo chtějí svou rodinu zásobovat zdravou domácí zeleninou, která je na závlahu náročná. Na českém trhu to vypadá tak, že ani příslušná označení plně nezaručují, že kupujeme skutečně biozeleninu či ovoce bez zbytků chemikálií. Ale u vlastních výpěstků máme jistotu, že pro své zdraví opravdu děláme maximum. A to za trochu té zahrádkářské námahy určitě stojí. Tu, která je spojená se zaléváním, však za vás může kompletně převzít automatický zavlažovač, respektive zavlažovací systém.
Zavlažování zahrady
Zavlažování zahrady

Odborníci nastaví systém opravdu precizně

Jde o systém automatický. Sám tedy rozpozná, kdy má spustit umělý déšť. Dostane impuls z čidla měřícího vlhkost nebo spíš vysušenost půdy. Po přírodním dešti se systém samočinně vypne, stejně tak při výskytu mrazíků. Potrubí a další prvky jsou pod terénem, takže o nich prakticky nevíte. Pouze při samotném postřikování se trysky na potřebnou dobu vysunou nahoru. Zajistí to samotný tlak vody. Prostě se zde šikovně využívá fyzikálních zákonů. Poraďte se s odborníky také o vhodnosti použití kapkové závlahy.

Nejdříve musí vzniknout podrobná projektová dokumentace celého systému. Nabízí se široký sortiment různých typů zavlažovacích trysek. Díky tomu nainstalují zavláhoví technici vše přesně na míru vaší zahradě. Voda se dostane v dostatečném množství na celou plochu všech záhonů libovolného tvaru. Problémem nejsou ani vyvýšené plochy jako terasy a skalky. Je-li sucho delší, je vhodné zavlažit i keře a stromy. Může to mít významný vliv na velikost plodů. Mají-li rostliny přísun vody rovnoměrný, jsou v úplně jiné kondici, než když je kvůli rozmarům počasí jednou trápí sucho a podruhé zas přemíra děště. Lépe také odolávají atakům různých chorob a škůdců.
Zavlažování zahrady
Zavlažování zahrady
Zavlažování zahrady
Zavlažování zahrady
Není-li vaše zahrada extrémně rozlehlá, nainstalování systému by nemělo zabrat víc než týden. Samozřejmá je u zavedených firem následná péče o zákazníka, servis veškerého technického vybavení, pomoc s údržbou a správným zazimováním. Na něm záleží, zda v další sezóně bude zařízení, do kterého jsme investovali, opět správně plnit svou funkci. Další bohatá úroda a svěží zeleň ve vaší zahradě vás přesvědčí, že rozhodnout se pro důmyslný zavlažovací systém se vám vyplatilo.

Zdroj: www.zahradnictvi-liska.cz
Voda v zahradě má více podob - osvěžující koupací jezírko
Voda v zahradě má více podob - osvěžující koupací jezírko
Tomáš Liska
Poslat poptávku