Práškové lakování ochrání povrchy Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Nalakovat či nabarvit povrchy předmětů můžeme v dnešní době nanesením látky tekuté nebo suché – práškové. A tu nemusíme s ničím míchat ani ji rozpouštět v páchnoucích a škodlivých ředidlech. Prášek se změní na tekutinu, která zaschne až při následném vypalování v peci. 

Lak či jiný nátěr bez natírání

Laikovi to možná zní příliš složitě, ale tím se nemusí trápit. Důležitější je, že zmiňovaná metoda se rychle rozšiřuje. Práškové laky a barvy mají totiž mnoho kladů. Neusadí se na dně plechovky, nevyschnou, vždy jsou připraveny k okamžitému použití. Nespotřebovanou tekutou barvu či lak můžete za čas rovnou vyhodit, prášková vydrží léta. I tím se šetří životní prostředí. Při skladování se ale musí dodržet určité podmínky. To je však důležité jen pro ty, kdo s těmito moderními přípravky pracují.
Zákazníka zase zajímá, že vypálení a vytvrzení vrstvy laku zajistí výrobkům vysokou mechanickou odolnost a výbornou ochranu povrchů proti korozi a chemickým látkám. Navíc lakování práškem vyjde levněji než klasický 'mokrý' postup.
Lakovaná zastávka
Lakovaná zastávka
City Business Center, Bratislava - lakované hliníkové plechy na oknech do dřevodekoru
City Business Center, Bratislava - lakované hliníkové plechy na oknech do dřevodekoru
Lakované hliníkové okenní profily
Lakované hliníkové okenní profily
Regály lakované do dřevodekoru
Regály lakované do dřevodekoru

Chytré využití zákonů fyziky

Udržet velmi jemné částice prášku na správném místě do chvíle, než pevně přilnou na povrch předmětu 'přitavením,' je hotová věda. Jednoduché a zábavné pokusy se statickou elektřinou si všichni pamatujeme ze základní školy. A právě tento jev umí odborníci na práškové lakování sofistikovaně využít. Prášek z laku či barvy se nanáší stříkáním v elektrostatickém poli. Drobounké částečky se kladně nabíjejí a předmět připravený na lakování je uzemněn. Tak vznikne přitažlivá síla, která udrží dostatečnou vrstvu prášku (řádově desítky mikronů) na povrchu. Vrstva se vysokou teplotou roztaví a přilne.

Denně jsme obklopeni mnoha věcmi, které jsou tímto moderním způsobem nalakovány a ani si to neuvědomujeme. Potřebujete-li něco nalakovat na zakázku, obraťte se na zavedenou firmu. Má s lakováním ve velkém i malém dostatek zkušeností a můžete u ní očekávat i následný technický servis. Proces práškového lakování musí proběhnout na specializovaném pracovišti, v krytých uzavřených halách. Dostatečná odbornost zaměstnanců zaručuje plynulost a kvalitu prací. Vaše zakázka pak může být splněna včas, přesně podle zadání a v dostatečné kvalitě. Dohled nad kvalitou je důležitý v každé fázi procesu, který začíná čištěním.
Hotel sv. Josef, Karlovy Vary - lakované hliníkové profily a plechy
Hotel sv. Josef, Karlovy Vary - lakované hliníkové profily a plechy

Jak na to

U práškových laků i barev platí, že se zásadně nanáší na perfektně očištěný povrch. Čistit se může mechanicky i chemicky a nebo oběma způsoby. Práškové lakování se používá u hliníku a dalších kovů. Kovy nejdříve projdou chemickou předúpravou, což je poměrně složitý postup, při kterém se používají fosfáty a další látky. Výsledkem je povrchová úprava výrobku (například elektricky vodivého hliníkového dílu) dostatečně odolná pro použití ve vnitřním i agresivnějším vnějším prostředí. Lakovat lze takto i předměty značných rozměrů.
Lakovaná balkónová zábradlí
Lakovaná balkónová zábradlí
Lakovna
Lakovna
Lakovna
Lakovna
Lakovna
Lakovna
Lakovna
Lakovna