Přednosti zámkové dlažby Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

Proč si lidé oblíbili právě zámkovou dlažbu? Tu dlažbu, která byla původně určena především na velká prostranství, zatěžované plochy a pěší zóny? Určitě nezjistíme, kdo ji jako první přenesl na svou zahradu, ale právě na zámkovou dlažbu dnes narážíme doslova všude. A důvody? Je levná, její pokládka je rychlá, je dostatečně odolná, vyrábí se pro pochozí plochy, ale i zatížení těžkými nákladními automobily, nabízí velké množství vzorů a barevných kombinací a má výborné praktické vlastnosti, ale i odolnost a životnost.

Jednotlivé dílce zámkové dlažby se pokládají tak, že do sebe díky zámku zapadají. Zámková dlažba se pokládá volně na připravené podloží, aniž bychom museli používat beton či jiné pojivo. Tato dlažba se hodí na jakékoli venkovní plochy, které chceme zpevnit: terasy, dvorky a dvory, chodníky, cesty, pěšiny, cyklistické stezky, parkoviště, automobilová stání u domu, komunikace, rampy apod. Díky barevnosti lze ze zámkové dlažby vytvořit oddělené plochy nebo pásy. Kde neplní zámková dlažba pouze technologický účel, ale je od ní požadován i pěkný vzhled, můžeme pohodlně využít její barevnosti a tvarové rozmanitosti tak, aby působila co nejestetičtějším dojmem.
Pokládka zámkové dlažby
Pokládka zámkové dlažby
Její velkou výhodou je možnost rozebrání a opětovného sestavení, pokud například potřebujeme do země uložit nové potrubí, elektrický kabel apod. A jelikož je zámková dlažba vyráběna z betonu, je oproti jiným materiálům levná. Nízká je navíc i cena pokládky, která je velmi rychlá. Jednoduše ukládáme na zámek jednu dlaždici vedle druhé, načež celek pak díky zámkovému spoji výborně drží. Cenu a funkčnost podtrhuje velmi vysoká pevnost materiálu, výborné odolnost vůči otěru a vlivům počasí (především mrazuvzdornost), téměř bezúdržbovost a naprostá hygienická nezávadnost. Navíc je vyráběna i v podobě dlažby vegetační (zatravňovací), která dovede zpevněné plochy ozelenit. Teda ty plochy, po kterých více jezdíme jakýmikoli dopravními prostředky než chodíme, na chůzi není příjemná, obzvláště pro vysoké podpatky. Stejně tak není vegetační dlažba vhodná pro jízdní kola, tříkolky a koloběžky.
Vegetační dlažba
Vegetační dlažba

Přednosti zámkové dlažby

  • vysoká odolnost vůči mechanickým vlivům a oděru, snese i vysoké zatížení
  • trvanlivost a dlouhá životnost
  • příjemný vzhled
  • široký výběr tvarů, vzorů a barevnosti
  • možnost ruční i strojové pokládky
  • snadná pokládka, demontáž a výměna
  • mrazuvzdornost, odolnost slunečnímu záření i dešti
  • lze pořídit s protiskluzovou vrstvou
  • příjemné pořizovací náklady
  • bezúdržbovost
  • vyztužení a zvýšení únosnosti pokládané plochy
  • schopnost odvádět vodu
  • univerzálnost použitého materiálu
Zámková dlažba
Zámková dlažba
Zámková dlažba
Zámková dlažba

Typy zámkové dlažby

Zámková dlažba se vyrábí prefabrikací zhutněného betonu, přičemž má upravenou svrchní stranu a dlaždice jsou uzpůsobeny tak, aby do sebe zapadaly. Dlažba je díky tomu velmi stabilní a odolná. Vyrábí se několik typů zámkové dlažby podle tloušťky:
  • dlažba silná 40 až 45 mm je vhodná pro úpravy kolem chodníků, dláždění teras, na chodníky a cesty pěší i cyklistické
  • dlažba silná 60 mm se hodí pro více zatěžované pěší i cyklistické cesty a pro místní komunikace
  • dlažba silná 100 mm se hodí všude, kde předpokládáme opravdu velké zatížení, například je vhodná pro parkoviště nákladních aut a strojů, logistická centra apod.
Podle tvaru rozpoznáváme zámkovou dlažbu v podobě vlnek, kostiček, kostek, íček, terčíků a parket. Podle typu rozpoznáváme zámkovou dlažbu vibrolisovanou (skládá se ze dvou vrstev, z nosné a nášlapné, má mnoho barevných odstínů), vymývanou (skládá se z nosné a nášlapné vrstvy, které jsou nalisované ze zvlhčené betonové směsi, nášlapná vrstva je upravena vymýváním proudem vody), vibrolitou (vyrábí se z litého betonu ve formách, které se nechávají vibrovat na vibrační desce, poté se zhutní, tato dlažba má nižší kvalitu) a otloukanou (vyrábí se stejně jako dlažba vibrolisovaná, po ztvrdnutí betonové směsi ve formě se hrany jednotlivých dílců otloukají ve speciálním bubnu).
Zámková dlažba
Zámková dlažba
Zámková dlažba
Zámková dlažba
Zámková dlažba
Zámková dlažba
Zámková dlažba
Zámková dlažba
Zámková dlažba
Zámková dlažba
Zámková dlažba
Zámková dlažba

Pokládka zámkové dlažby

Před pokládkou zámkové dlažby musíme mít jasno o tvaru, barevném provedení a povrchu. Zkuste si vámi vybranou dlažbu představit na cílové ploše. Pro vlastní realizaci je třeba zajistit zaměření dlážděné plochy, zemní a výkopové práce, vybudování podkladní vrstvy a samotné položení dlažby. Na opravdu velké plochy se vyplatí pokládka strojní, jinak se ale zámková dlažba pokládá ručně. Pokládku nedoporučujeme svépomocí, pokud s ní již nemáte dostatečné zkušenosti.

Zdroj: Miloslav Kobera - Strojní a ruční pokládka zámkové dlažby
Pokládka zámkové dlažby
Pokládka zámkové dlažby
Hutnění zámkové dlažby
Hutnění zámkové dlažby