Představujeme novinku KNAUF DRYSTAR Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Voda, vzduch, oheň – to jsou živly, které nás obklopují a se kterými nás život konfrontuje každý den. Obklopují tedy nejen nás, ale i stavby, ve kterých žijeme, pracujeme a bavíme se. Proto je nutné vytvářet takové stavební konstrukce a systémy, které budou těmto živlům co nejvíce a dlouhodobě odolávat. Společnost Knauf přichází se systémovým řešením Drystar.

Systémové řešení Knauf Drystar je vytvořeno právě do prostorů, kde převládá vzdušná vlhkost, nebo tam, kde jsou svislé a vodorovné konstrukce namáhané odstřikující vodou. V bazénech wellness center, v hromadných sprchách nebo při mytí povrchových úprav takových konstrukcí, v restauračních provozech, kuchyních, nemocnicích, školách apod. Konstrukce opláštěné deskami Knauf Drystar-Board mají také dobrou odolnost proti požáru. Jedná se o desky se zvýšenou požární odolností s reakcí na oheň A2 (nehořlavá) dle normy ČSN EN 13501-1+A1. Knauf Drystar-Board je speciální sádrová deska značená dle normy ČSN EN 15283-1 jako GM-FH1IR, používá se k opláštění všech typů konstrukcí v systému Knauf Drystar. Tvoří jí hydrofobizované sádrové jádro se sníženou absorbcí vody H1 (nižší než 3%). Sádrové jádro je obaleno ve skelné tkanině, která zajišťuje vysokou odolnost proti vlhkosti a plísním. Lze říci, že Knauf Drystar-Board je k plísním zcela netečná. Vzhledem k absenci jakýchkoliv organických příměsí má deska Drystar-Board velice nízké bobtnání a smršťování při změnách klimatických podmínek. Z výše uvedených základních vlastností vyplývá, že Knauf Drystar-Board je dalším produktem do rodiny stavebních materiálů určených do vlhkých nebo mokrých prostorů. Jedná se o zlatou střední cestu při rozhodování mezi použitím desek Knauf Green, nebo Knauf Aquapanel.
Systémové řešení Knauf Drystar
Systémové řešení Knauf Drystar

Drystar s maximální odolností vůči vlhkosti

Knauf Drystar se skládá z několika komponent, které vzájemně tvoří kvalitní a celistvý konstrukční systém. S deskou pro opláštění jsme se seznámili v předchozím odstavci. Velmi důležitou součástí systému jsou ocelové tenkostěnné profily. Na rozdíl od profilů pro konstrukce do „suchých“ prostorů jsou opatřeny ochranou proti korozi pro stupeň korozní agresivity C3 (střední) a C5 (velmi vysoká). Stupně korozní agresivity uvádí norma ČSN EN 12944 a vždy ho určuje projektant. Takové profily s ochranou proti korozi je vhodné používat v místnostech, kde vlhkost dlouhodobě překračuje 75% a vznikají korozivní nečistoty. Ochranou proti korozi jsou opatřeny jak stěnové profily (UW, CW, UA), tak profily pro podhledy (CD, UD, UA), včetně zavěšovacích prvků a příslušenství. Ochranou proti korozi jsou opatřené také připevňovací prvky, zejména šrouby pro upevnění opláštění.
Knauf Drystar
Knauf Drystar
Samostatnou kapitolou je speciální tmelicí hmota Knauf Drystar-Filler. Tento materiál spojuje přednosti práškových tmelicích materiálů s tmely pastózními. Jedná se tedy o stavební hmotu dodávanou na stavbu v pytlích v práškovém skupenství. Po rozmíchání s vodou se vytvoří tmel pastovité konzistence, který se dá v uzavřené nádobě uchovávat zhruba jeden týden a poté ho lze úspěšně dále použít pro tmelení opláštění deskami Knauf Drystar-Board. S tmelem Drystar-Filler je možné dosáhout velmi estetických povrchů, a to v kvalitě Q1-Q4.
Vzhledem k tomu, že se jedná o stavební materiál na bázi sádry, zpracovává se stejně jako sádrokartonové desky, není tedy při montáži potřeba speciálního nářadí. Desky je možné ohýbat až do poloměru 2750 mm a lze vytvářet i frézované segmenty. Pomocí systému Knauf Drystar lze tedy vytvářet rozmanité tvary, například konstrukcí zavěšených designových podhledů apod. Knauf Drystar je systémem suché výstavby, který nastavuje nový standard pro prostory, jež jsou trvale zatížené vzdušnou vlhkostí a částečně i odstřikující vodou a přinášejí velice kvalitní a dlouhodobě funkční řešení do našich moderních a stále dokonalejších staveb. Systém Knauf Drystar bude k dispozici u prodejců v prvním čtvrtletí 2016.

Autor: Aleš Novák

Zdroj: www.knauf.cz
Použití systému Knauf Drystar
Použití systému Knauf Drystar
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku