Pro který zdicí materiál se rozhodnout? Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

V moderním stavebnictví se používají dosud netradiční materiály a stavební postupy, jakými jsou například ztracené bednění, dřevocement, keramický beton, polystyrénové tvárnice a v neposlední řadě i ekologické, čistě přírodní materiály. Mezi ty se řadí zejména sláma, konopí, kámen či hlína. Důvod používání alternativních materiálů je prostý -mnohdy se jedná o rychlost stavby a zejména ideální tepelně izolační a difúzní vlastnosti zvoleného materiálu s ohledem na konstrukční požadavky stavby.

Dřevoštěpkové nebo dřevocementové tvárnice

Tyto tvárnice doplněné polystyrénovou izolací jsou tvořeny z desek z dřevotřísky vyplněných litým betonem (například Velox nebo Izoblok). Systém se používá pro obvodové i nosné stěny včetně příček. Staví se s ním rychle, je však zapotřebí odborný dohled. Výhodou systému je vynikající tepelná akumulace a rychlost stavby.

Polystyrén

Chcete-li si postavit dům svépomocí, můžete zvolit polystyrénové tvárnice Isorast. Ty jsou vyráběny z tvrdého polystyrénu, vyplněny betonem a obloženy sádrokartonem. Nevýhodou je skutečnost, že do těchto stěn nelze zavěšovat těžké předměty a také jsou poměrně drahou variantou alternativních materiálů. Lehké díly se však pohodlně skládají jako stavebnice. Domy postavené z tohoto materiálu již při tloušťce zdiva 35 cm splňují kritéria nízkoenergetických domů.

Beton

Vzhledem ke svým tepelným vlastnostem nejsou betonové tvárnice KB Blok nebo například Building k výstavbě rodinných domů méně vhodné, běžně se ale používají. Nejčastěji se s nimi setkáme při stavbě plotů, garáží či základů domů. Oblibu si získává pohledový beton, který bourá mýty materiálu minulého století. Mnoho stavebníků však beton ze zásady odmítá, i když tento materiál nabízí pevnost, odolnost a trvanlivost. 
Zdroj: www.velox.cz
Zdroj: www.velox.cz
Zdroj: www.isorast.sk
Zdroj: www.isorast.sk
Zdroj: www.kb-blok.cz
Zdroj: www.kb-blok.cz
Zdroj: www.kb-blok.cz
Zdroj: www.kb-blok.cz

Liapor

Je dalším materiálem s vynikajícími tepelně izolačními schopnostmi obvodových zdí. Jedná se o tvárnice s vnitřní výplní pěnovým polystyrénem. Při výrobě vzniknou v betonu mezery snižující hmotnost tvárnic a zároveň zlepšující tepelně izolační vlastnosti. Výhodou je nízká hmotnost tvárnic při zachování vysoké pevnosti.

Jaký materiál déle vydrží? Beton, polystyrén a dřevocement – stovky let, dřevostavby kolem 70 let. Z čeho se nejrychleji staví? Montované domy jsou hotové do jednoho měsíce. Dřevocement a polystyrén – stavba trvá zhruba šest týdnů. Jaký materiál je nejvhodnější pro stavbu svépomocí? Nejjednodušší technologií jsou polystyrénové tvárnice. Dřevocement vyžaduje dohled odborníka a montované domy nelze stavět svépomocí.
Zdroj: www.liapor.cz
Zdroj: www.liapor.cz