Proč se rozhodnout pro keramické zdivo? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Zasadit strom, zplodit syna a postavit dům. To bývají pomyslná tři přání většiny mužů. Ať už je pořadí jakékoli, v každém případě je důkladná rozvaha na místě. V té poslední v pořadí se vám pokusíme poradit.
Ono totiž postavit dům není věc jednoduchá a od samého začátku vyžaduje postup promyšlený a uvážlivý. Každý stavitel vždy stojí před zásadní otázkou – z čeho dům postavit?
Jaký je dnes optimální materiál? Vědomí, že dům nestavíme na rok, dva či jinak krátkou dobu, ale na dlouhá desetiletí, správnou volbu materiálu jenom umocňuje.

Snahu zlepšit vlastnosti stavebních materiálů lze pozorovat po celá staletí. V současné době rostou zejména požadavky na tepelně i zvukově izolační a ekologické vlastnosti tradičních i nových stavebních hmot.

Lehké keramické kamenivo Liapor známé i pod označením Keramzit tyto požadavky splňuje. Proto je dnes běžně používaným materiálem u nás i v zahraničí. Základní surovinou pro výrobu Liaporu jsou třetihorní cypřišové jíly. Kvalita kameniva je dána i jejich způsobem zpracování. Jde o keramický materiál, který patří mezi staré známé stavební materiály. Díky výpalu při teplotě téměř 1 200 °C jde o velmi lehký expandovaný keramický granulát s objemovou hmotností od 275 kg/m3. K jeho přednostem, kromě výše zmíněných tepelně izolačních výhod, patří i vlastnosti jako: pevnost, mrazuvzdornost, žáruvzdornost, chemická stálost, ale i odolnost proti plísním a hnilobě.

Sypaný Liapor je možné využít i u zásypů střech, dřevěných trámových stropů, stejně tak i stropů betonových. Rozšířené jsou i vyrovnávací podsypy u všech typů plovoucích podlah. Tím zdaleka nejsou možnosti aplikací tohoto materiálu vyčerpány.
Vhodné je tento materiál užít i jako filtrační násypy pro čištění odpadních vod, izolační zásypy energovodů a další. Liapor je užíván i při výrobě komplexního sortimentu termoakustických zdicích tvarovek pro všechny typy staveb.

Stěny Liapor zajišťují v každém ročním období správné vnitřní klima (stěny jsou nejen tepelně izolační, ale zároveň teplo akumulují). Vedle vnějších tepelně izolačních stěn /Liapor SL a Liatherm/, nosných vnitřních stěn /Liapor M a S/ a příček /Liapor M a PS/ jsou k dispozici i doplňky – věncovky /Liapor U/, rohové tvárnice /Liapor M45°/ a tvarovky pro ztracené bednění /ZB, Liapor H/ a tvárnice pro vyztužené zdivo /Liapor VZ/. Základ zdicího systému tvoří tvárnice pro obvodové zdivo.
Ilustrační foto K & T Týn nad Vltavou spol. s r. o.
Ilustrační foto K & T Týn nad Vltavou spol. s r. o.
Při individuální výstavbě rodinných domů se nejvíce používají tvarovky Liatherm 365, které se při tloušťce neomítnutého zdiva 36,5 cm prosazují zejména vysokou hodnotou tepelného odporu. Pro zvlášť náročné požadavky na tepelně izolační parametry obvodového zdiva jsou vhodné termoakustické obvodové tvárnice Liapor SL - ty dosahují vynikajícího tepelného odporu R= 4,4 m2K/W.
Při potřebě vytvořit co nejlevnější zdivo, které by ale splňovalo současné normy, je nabízena tvárnice Liatherm 300 pro 30 cm silnou obvodovou zeď.

Zdění je snadné. Materiál má nízkou hmotnost a vynikající schopnosti pohlcovat zvuk. Tyto a další výše zmíněné důležité vlastnosti ocení každý stavebník ve vynaložených nákladech na vytápění objektu a ve zvukové i tepelné pohodě v místnosti.

Bydlet a žít v přirozeném prostředí znamená dávat přednost přírodním stavebním hmotám. Variant a nabídek, jaké stavební materiály využít, je v dnešním stavebnictví opravdu mnoho. Dnes jsme poukázali na jednu z možných variant. Vždyť jednoznačně se může vycházet z toho, že kdo staví, staví na celý život.
Daleko více než kdy jindy se vyplatí vybrat dobře. Co je zdánlivě výhodné a levné, se může časem ukázat nejen jako nekvalitní, ale nákladná investice se může časem, nesprávnou volbou, i prodražit.
Ilustrační foto K & T Týn nad Vltavou spol. s r. o.
Ilustrační foto K & T Týn nad Vltavou spol. s r. o.