Proč se světlovodům říká trubicová střešní okna? Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Světlovody bývají pro svůj tvar výstižně označovány jako trubicová střešní okna. Jsou využívány už dvacet let, ale u nás zatím ne ve velké míře a je to škoda. Tím, že přivádějí světlo shora, vytvářejí pro nás v interiéru přirozené zdravé prostředí. A uplatní se třeba i u staveb s ocelovou střechou. Na překážku není ani velmi vysoká střecha, tubus může být klidně dlouhý i několik metrů. Proč být uvnitř v šeru, nebo svítit elektřinou, když venku je světla na rozdávání? Stačí jenom světlo přivést správným způsobem do těch správných míst.

Odraz světla pod různým úhlem

Světlovody fungují tak, že denní světlo (i nepřímé) dopadá díky polykarbonové kopuli do světlovodu. Ten má vnitřní odrazivou vrstvu a tak se světlo dále dostává na difuser umístěný na stropě a rozptýlí se do prostoru interiéru. Vynálezce světlovodu šikovně využil jednoduchý fyzikální princip.
Kopule světlovodu je umístěna na střeše. Světlovod může mít podobu tubusu pevného nebo pružného. Největší roli však hraje vnitřní vrsta odrážející světlo. Čím kvalitnější – z moderních polymerických materiálů, tím větší je výkon světlovodu.

Jako světlovodný materiál se osvědčil zejména hliník potažený speciálním polymerem. Hliník neoxiduje a můžeme od něj očekávat životnost kolem 25 let, což také garantuje výrobce. Kromě ochranné funkce je ale hlavním účelem této vrstvy odrážet světlo a to s účinností až neuvěřitelných 99,7%. Jde vlastně o zrcadlo.
Trubicové okno je částečně umístěno v podhledu, do stavby se tedy zasahuje šetrně. Nezavrhujeme je ani u historických objektů, při rekonstrukcích je památkáři často akceptují. Světlovod může být ještě vylepšen různými doplňkovými produkty ať už jde o přídavné elektrické světlo, ventilaci či elektrický stmívač.
Venkovní kopule světlovodů
Venkovní kopule světlovodů
Schéma světlovodu
Schéma světlovodu
Difusery světlovodů
Difusery světlovodů
Difuser světlovodu
Difuser světlovodu
Difuser světlovodu
Difuser světlovodu

Srovnání s okny

Světlo přivádíme do místnosti v případě světlovodu výrazně menším stavebním otvorem, než je tomu u klasického okna. I když menší, umí světlovod dokonce prosvětlit místnost více než okno ve střeše. Denní světlo dopadající shora je pro nás přitom přirozené a příjemné. Neoslňuje nás a velmi vyhovuje také pokojovým květinám. Přirozené denní světlo můžeme světlovodem dostat i do míst, kam okno umístit prostě nelze.

Nejprve se trubicová střešní okna - světlovody - zabydlela v obytných domech, zejména pasivních. Nyní se k nim přiklánění i majitelé firem a skladových velkoplošných provozů. Jde o moderní trend přinášející pozitivní dopad na lidské zdraví, psychiku a produktivitu práce. Přirozené denní světlo prostě znamená komfort. Zároveň toto řešení zmírní nepříznivý dopad zvyšujících se cen energií na rozpočty firem.

Když se pro světlovody rozhodnete, ohlídejte si jak kvalitu materiálů, ze kterých jsou vyrobeny, tak kvalitu prací při jejich montáži. Je třeba posoudit všechny komponenty těchto zařízení, aby bylo dosaženo optimálního řešení právě pro váš dům či byt. Instalace světlovodů by pak měla být bezproblémová  a výsledek by měl odpovídat svou kvalitou a výkonem zaplacené ceně.
Venkovní kopule světlovodů
Venkovní kopule světlovodů
Difuser světlovodu
Difuser světlovodu
Zdroj: www.polycarbon.cz, www.solatube.cz
L.A.V.- polycarbon s.r.o. Poslat poptávku