Proč si zřídit saunu doma? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky
Dlouhou zimou promrzlé tělo je potřeba dokonale prohřát. Jako ideální příležitost k takovému kroku se jeví sauna. Pokud se vám však nechce trmácet do té veřejné, nabízíme jednoduché řešení – malou saunu lze totiž zřídit také v domácích podmínkách.
Výhody saunování jsou zřejmé, v domácích podmínkách se navíc této bohulibé činnosti můžeme věnovat, kdy se nám zamane. Proč tedy dále váhat?

Na saunu bychom měli myslet zejména při výstavbě nového domu. Pokud však nemáme dostatek prostředků nebo místa k výstavbě samostatného saunového domku někde na zahradě, nebo chceme-li se vyhřívat také ve starším domku, pak lze saunu zřídit také v menší zděné místnosti.

Základním předpokladem pro zřízení takové domácí sauny je dobře odvětratelná místnost, v níž je jako podlahová krytina použita keramická dlažba a je zde zajištěn přívod elektřiny pro saunová kamna pomocí samostatně jištěného kabelu. Zřídit je ovšem možné také speciální vestavbu v domě, v níž lze snadno navodit podmínky klasické sauny, navíc bez jakýchkoliv bezpečnostních rizik.

Srdcem každé sauny jsou samozřejmě kamna, která zajišťují její vytápění. Hlavním ukazatelem jejich kvality je především fakt, jakým způsobem a kde vydávají teplo. To je rozhodující také pro správné klima v sauně. Samozřejmě, že před samotným pořízením kamen bude naším vodítkem při výběru také jejich bezpečnost a rovněž dlouhá životnost. Proto vybíráme především z výrobků, které mají všechny kovové části vyrobeny z nerezavějících materiálů.

Stejně jako v jiných případech, i zde platí, že čím menší prostor, tím nižší nároky na saunová kamna budeme mít. Pro samostatný saunový domek jsou zřejmě nejvhodnější kamna na dřevo (v tomto případě ale musíme mít z místnosti zajištěno odvětrávání kouře), do interiérových saun se hodí nejvíce elektrická nerezová kamna, a to buď akumulační, nebo přímotopná.

Pro vytopení malé sauny v interiéru do velikosti přibližně 3,5 metru čtverečních plně postačí kamna s výkonem 3 kW. K větší rozloze sauny pak samozřejmě přísluší kamna s vyšším výkonem, ty už však vyžadují přípojku 380 V. Jako standardní příslušenství k saunovým kamnům prodejci nabízejí kontejner s akumulačními kameny, samozřejmostí je také regulace kamen, která nám umožňuje podle typu buď udržování požadované teploty či nastavení doby provozu kamen. U dražších typů topidel je součástí regulace také časová předvolba. O požadovanou vlhkost vzduchu, která je v sauně nejdůležitějším činitelem pro dosažení kýženého efektu, se starají kamna v součinnosti se zvlhčovačem vzduchu.
Máme-li na zahradě dostatek prostoru, nemusíme se nechat omezovat vnitřními dispozicemi našeho domu. Pro saunování si můžeme nechat postavit speciální domek. Většina výrobců je dodává v takzvaných sendvičových dílech, které jsou vyrobeny ze smrkového dřeva. To znamená, že stačí jednotlivé díly jen sestavit a posadit na ně střechu. Ta bývá většinou sedlová – hlavně kvůli simulaci vzhledu klasické sauny. Součástí saunových domků bývají také saunová kamna, která jsou již předem vybrána v závislosti na velikosti a také vámi zvoleném účelu saunovací místnosti. Na přání pak mohou být saunovací domky vybaveny také předsíní pro převlékání nebo sprchovým koutem – samozřejmě za příplatek.

Většina saunovacích domků a také saunových vestaveb v domě je vyrobena z kvalitního finského polárního borovicového dřeva. Dlouhou životnost mu dává především speciální systém zvaný kelo, tedy velmi pozvolné vysychání dřeva.

O saunování, coby zdraví prospěšné činnosti věděli již příslušníci dávných kultur. Započatou tradici nadále zdokonalovali Finové – odtud také pojem finská sauna. Saunování je v podstatě jedna z forem klasické koupele. Kromě rovnováhy ducha a těla, které touto činností dosáhneme, posílíme rovněž naše zdraví. Pocení ve vlhkém a horkém vzduchu totiž posiluje naše obranné síly, je prospěšné také pro krevní oběh a co víc – prospívá kráse a zdraví naší pleti.

V závislosti na teplotě a vlhkosti vzduchu rozlišujeme několik typů saunování – pro finskou saunu je typické prostředí s teplotou kolem sedmdesáti stupňů Celsia a vlhkostí mezi šedesáti a osmdesáti procenty, takzvaná suchá sauna se vyznačuje teplotou přibližně 110 stupňů Celsia při minimální vlhkosti a chcete-li si dopřát parní lázeň, pak je třeba navodit prostředí s teplotou pětačtyřicet stupňů Celsia a až stoprocentní vlhkostí.