Proč vsadit právě na vřetenovou sekačku? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Vřetenové sekačky, to je skryté tajemství těch nejkrásnějších anglických trávníků. Vřetenová sekačka totiž trávu neseče, ale stříhá. Proto je možné právě touto sekačkou docílit trávníku, na kterém můžete klidně hrát i golf. Trávník navíc po zkrácení vřetenovou sekačkou nezačne zasychat, je svěží a sytě zelený. A to právě díky již zmíněnému hladkému střihu.

Vřetenové sekačky sekají trávníky svým žacím ústrojím šetrně a až do výšky travních rostlin 40 milimetrů. Travní koberec je pak dokonale souměrný. Dokonce lze snadno vykouzlit i střídající se tmavší a světlejší pruhy, které jsou jinak typické například pro trávníky fotbalové.

Na co se však vřetenové sekačky nehodí, to je trávník přerostlý, příliš vysoká stébla již vřetenovou sekačku nadměrně namáhají a zahlcují, načež musíme žací ústrojí stále čistit. Vřetenové sekačky se prostě hodí pouze k pravidelné údržbě stále udržovaných trávníků, kterým se věnujeme v cca čtyřdenním cyklu, po týdnu je tráva za ideálních podmínek již příliš vysoká.

Pokud se vám tedy nebude dařit využít vřetenovou sekačku častěji jak alespoň jednou týdně, raději si pořiďte například na trávník hrubší sekačku rotační, jejíž využití budete s tou vřetenovou kombinovat.
Vřetenová sekačka, zdroj: gardena.cz
Vřetenová sekačka, zdroj: gardena.cz
Vřetenové sekačky se prodávají ruční (mechanické) a motorizované. Ovšem na menší plochy bude určitě stačit vřetenovka mechanická. Týká se to například předzahrádek, pásů okolo pěšin a chodníčků, zatravnění okolo bazénu či jezírka. A právě na těchto místech chceme obvykle co nejnižší travní porost.

Mezi klasickou sekačkou rotační a vřetenovou je zásadní rozdíl v jejich žacím ústrojí. Rotační sekačky mají většinou jeden nůž, který je horizontálně upevněný na svislé hřídeli, případně kotouč s břitem. Při sečení pak roztočený nůž uráží rostliny svým břitem, přičemž prudký úder stébla přeruší a oddělí odseknuté části od zbytku rostlin. Zásah je to natolik drastický, že jej trávník „rozdýchává“ cca 3 dny. A právě po tuto dobu trávník přestane růst a houstnout, případně i zasychá, ale to již záleží na počasí. Pokud je sucho a nemáme možnost trávník zalévat, rotační sekačku si raději odpustíme, napomáhá totiž destrukci trávníku.
Rotační benzinová sekačka
Rotační benzinová sekačka
Zato vřetenová sekačka stébla stříhá, jelikož její žací ústrojí se skládá z vřetene. Vřeteno je válec se spirálovitě stočenými noži po svém obvodu, kdy jsou nože rozmístěné v přesných rozestupech a pod konkrétním úhlem. Vřeteno se přitom otáčí kolem horizontální osy. Další částí žacího ústrojí je spodní nůž, čili protiostří, který je umístěn pod vřetenem. A právě výška přední hrany tohoto nože jasně určuje výšku střihu travní plochy od země.

Stébla se při řezu dostávají mezi jednotlivé nože rotujícího vřetene a spodní nůž je v té chvíli přestřihne. Čím více je na vřetenu nožů, tím musí být stříhaný trávník nižší, proto volíme typ vřetenové sekačky podle požadované výšky trávníku. Střihu o protiostří říkáme řez s oporou. Hojení stébel na místě přestřižení je rychlé, načež trávník začne regenerovat do 24 hodin. Rovnou pak roste a houstne.
Akumulátorová vřetenová sekačka, zdroj: gardena.cz
Akumulátorová vřetenová sekačka, zdroj: gardena.cz
Ruční vřetenové sekačky jsou ovládané principem rotujících spirálových nožů, které jsou poháněné převodem od pojízdných kol. Sekačku tedy tlačíme před sebou a kola roztáčí vřeteno s noži. Tyto sekačky jsou zcela bezhlučné, levné, ovšem jejich obsluha je namáhavější. Ruční sekačky se hodí k údržbě ploch do cca 150 metrů čtverečních. Pro větší plochy (od 150 do 2 000 m2) jsou proto určené benzínové vřetenové sekačky, jejichž pohon zajišťuje otočný válec, který umožňuje přesnější nastavení výšky sečení a stabilizující polohu sekačky při zastavení práce. Vyrábí se i vřetenové sekačky akumulátorové, určitě ale nedoporučujeme elektrické s kabelem. Na větších plochách je manipulace s kabelem ohromnou překážkou.

Vřetenové sekačky dokonce zajišťují i mnohonásobně menší zatížení půdy oproti sekačkám rotačním. Některé modely většího záběru pak mají zadní válec dělený, což usnadňuje manévrování. Sběrný koš je u benzinové vřetenové sekačky umístěn před sekačkou, díky čemuž i snadno vidíme jeho naplnění. K vysypání koše přitom není třeba vypínat motor, jelikož můžeme otáčky žacího vřetene regulovat či vypnout nezávisle na motoru.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Benzinová vřetenová sekačka, zdroj: mamtechnika.cz
Benzinová vřetenová sekačka, zdroj: mamtechnika.cz