Proč zateplovat? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Dům poskytuje komfort tehdy, když je dobře postavený. Tepelná pohoda v interiéru znamená zákonitě spokojeného obyvatele domu či bytu. Ať už je to v zimě, když venku mrzne, nebo v létě, když jsou nesnesitelná vedra. Co ovšem dělat v případě, když se v minulosti tento problém neřešil? Nezbývá nic jiného než dům zateplit.

Pokud chceme jít s dobou a šetřit, neměli bychom opomenout zateplení obvodového pláště. Obvodová stěna musí chránit vnitřní prostory budovy proti povětrnostním vlivům, proti nízké, ale i vysoké teplotě, jednoduše proti všemu, co by mohlo narušit vnitřní tepelnou pohodu. Únik tepla obvodovým pláštěm tvoří až jednu třetinu celkových tepelných ztrát budovy.

Účinně je možné zateplit jen z exteriéru. Pokud upevňujeme izolaci přímo na vnější povrch konstrukce a i po zateplení jsou všechny vrstvy v těsném spojení, jedná se o kontaktní zateplení. Zatímco zateplení, v kterém je povrchová vrstva oddělená od tepelné izolace vzduchovou vrstvou, se nazývá odvětrané.

Kontaktní zateplovací systém je nejrozšířenějším a v určitých podmínkách i nejlevnějším zateplovacím systémem obvodové stěny z exteriéru. Jedná se o zateplení mokrým procesem.
Výhody tohoto zateplení spočívají v jeho jednoduchosti a výkonnosti. Tato metoda poskytuje neomezenou barevnost a lze ji snadno opravit. Na druhou stranu však toto zateplení není vhodné do vlhkých provozů a další nevýhodou je i možnost tuto formu zateplení uplatnit jen v určitých klimatických podmínkách.

Odvětraný zateplovací systém se nazývá i montovaný, protože se v něm uplatňují suché procesy. Vrstvy z interiérové strany k exteriérové jsou v tomto pořadí: původní obvodová stěna, tepelně izolační vrstva, kotvící a nosná konstrukce, odvětraná vzduchová vrstva, obklad. Odvětraný zateplovací systém je nejbezpečnější z hlediska kondenzace vodní páry, je vhodný i do vlhkých provozů. Výhodou je i možnost vykonávat montáž v každém ročním období.
Foto UNIPRA - zateplení budov, rekonstrukce koupelen.
Foto UNIPRA - zateplení budov, rekonstrukce koupelen.
Krajním řešením zateplení je zateplení z interiéru. Přistupujeme k němu jen tehdy, když není možné budovu zateplit z exteriéru. Při zateplení z interiéru vznikají tepelné mosty v místech stropů a snižuje se schopnost stěn akumulovat teplo. Kromě toho při takovémto řešení je vystavená účinku mrazu celá konstrukce, v které může kondenzovat vodní pára a tím se zvyšuje pravděpodobnost vzniku plísní. Ale i zateplení z interiéru je lepší, než ponechat obvodovou stěnu bez zateplení. Pokud se k tomuto způsobu zateplení přistoupí zodpovědně, může bez větších problémů spolehlivě plnit svou funkci.

Na zateplení obvodového pláště z exteriéru se používají tepelně izolační omítky. Ty dodávají omítce obyčejně vylehčené izolační granule – perlit, pěnový polystyrén a tak podobně. Mezi její výhody patří při určitých podmínkách nižší cena a příjemný vzhled. Omítka lehce kopíruje členitosti fasády a zvyšuje tepelně akumulační schopnost stěny. Pokud potřebujeme zateplit fasádu, které “moc nechybí“, tepelně izolační omítka je nejlepším řešením.

Na závěr otázka - Proč zateplovat? V obytných místnostech nevytápíme jen vzduch, ale i obvodové stěny, příčky a podlahy. Pokud jsou tyto konstrukce studené, tepelná pohoda v interiéru se snižuje. Dnes navrhované a realizované budovy už s touto problematikou počítají a spotřeba energie na jejich vytopení, větrání anebo klimatizaci je co nejnižší.

Cílem rekonstrukcí je vytvořit útulné místnosti se zdravým prostředím a dobrou tepelnou pohodou. Předpokladem jsou dostatečně izolované obvodové zdi.

Problém tepelné pohody v interiéru je aktuální téměř po celý rok a pokud chcete udělat něco s náklady na vytápění, je už nejvyšší čas!
Foto UNIPRA - zateplení budov, rekonstrukce koupelen.
Foto UNIPRA - zateplení budov, rekonstrukce koupelen.