Bez profilů je sádrokarton jen deskami Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Sádrokartonové konstrukce doznaly v poslední době rapidní vývoj. Možnosti, které dnes nabízí sádrokartonové úpravy, jsou téměř neuvěřitelné. Základem pro sádrokartonové konstrukce jsou přitom kvalitní profily. Tedy kotvená kostra, která tvoří základ pro finální vzhled sádrokartonové příčky, podhledu, opláštění podkroví, konstrukce renovovaného bytového jádra a podobně. Profily jsou tou částí konstrukce, která sice není vidět, ale bez které by se žádné praktické i estetické úpravy nekonaly.

Sádrokartonové profily mají jako každá konstrukce své zásady a pravidla pro úspěšnou realizaci. Profily jsou určené a používané pro jednotlivé typy interiérových úprav, jako jsou pohledy, předsazené stěny, podkroví atd. V prvopočátcích se jako konstrukční prvky používaly dřevěné materiály. Jelikož tím však přibývala práce při zpracování latí na stavbě, přešlo se úspěšně k nahrazení konstrukcí dřevěných hliníkovými profily kovovými podkonstrukcemi z pozinkovaného plechu.

Tento materiál se stal díky svým ideálním vlastnostem, které jsou od konstrukcí očekávány, téměř dokonalou a ve všech směrech vyhovující náhradou. Nejčastěji se k výrobě profilů používá pozinkovaný plech o tloušťce 0,6mm.

Typy profilů

Kompletní konstrukce profilu je tvořena jakousi stavebnicí z jednotlivých dílů. Pokud se s těmito díly naučíme zacházet, můžeme mnoho sádrokartonových úprav zvládnout svépomocí. Jde jen o to vyznat se v základním označení jednotlivých typů profilů a vyznat se v tom, k čemu se které používají.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Profily pro příčky

Základní profily pro příčky jsou označeny CW s konkrétní délkou a s šířkou 50 mm – používají se jako stojiny. Profily značené UW se pak používají jako zakládací příčky pro obvodovou konstrukci (na podlaze a stropech). Délky profilů se pohybují nejčastěji v rozmezí 2 až 4,5 m. Výhodou profilu je mimo jiné vytvoření prostorů pro vedení rozvodů technického zařízení budov, především pak elektřiny.

Profily pro podhledy

Základní řada profilů pro podhledy a obklady je značena UD a CD, přičemž UD profil je připevňován ke stěně jako obvodový rám. Naproti tomu CD profil tvoří nosný rošt sloužící k upevnění desek. Délky profilů jsou opět nečastěji 2 až 4,5 metru.

Spojovací prvky

Spojovací prvky slouží k upevnění ke stávajícímu materiálu. Zde je důležité mít částečné znalosti situace a je nutné vědět, kam budeme konstrukci upevňovat. Každý materiál požaduje různé uchycení a správnou volbu hmoždinky. V tomto problému vám ale zajisté poradí samotný prodejce. Stejně jako by vám měl poskytnout dostatečné rady ohledně použití spojovacích a upevňovacích prvků.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Profily na finální úpravu a dokončení

Existují i speciální typy profilů. Například profily s perlinkou nebo klenbové. Jsou vyráběné především pro zjednodušení prací. Řadíme sem rohy a profily, které se používají k dotvarování, spojení, případně i zpevnění rohů, nebo spojení se zateplením domu a podobně.

Rady na závěr

Rozhodnete-li se pro sádrokartonovou úpravu, je důležité si vše předem promyslet a navrhnout. Pokud se rozhodnete ušetřit výdaje za realizaci odbornou firmou, musíte si poradit sami. Při nákupu materiálů by vám měl dobrý prodejce být schopen podat dostatek informací o všech produktech včetně jejich využití a možností.

V neposlední řadě by vám také měl podat informace o novinkách v konkrétním směru a možnostech praktičtějších řešení. Případně existuje i mnoho literatury o sádrokartonových konstrukcích. Pokud máte alespoň základní stavební schopnosti a selský rozum, jistě si se sádrokartonovou konstrukcí úspěšně poradíte.
Foto: ARSSY, roh s perlinkou klenba a roh s perlinkou
Foto: ARSSY, roh s perlinkou klenba a roh s perlinkou
Foto: ARSSY, klenba, sádrokartonový profil a lem
Foto: ARSSY, klenba, sádrokartonový profil a lem