Procházka kolem domu

Procházka kolem domu

Jak si na malé ploše udělat místo pro posezení, radost z květin, malý záhonek se zeleninou i místo pro hru dětí? Je nezbytné dokonale promyslet a úsporně umisťovat jednotlivé prvky a aktivity. Pak se i u takto těžko řešitelné úlohy můžeme dobrat kvalitního a funkčního díla.
V ukázkovém případě jde o novostavbu rodinného domu, kde prostor pro zahradu je vyčleněn na různě širokých nebo spíše úzkých pruzích kolem domu.

Chcete posedět ve stínu pergoly?

Chcete posedět ve stínu pergoly?

Posedět si pod nápaditě tvarovanou pergolou a částečně zastřešit stání pro auto - to byly jediné požadavky majitelů této zahrady.
Postupně jsme se společně dostali i ke ztvárnění zahrady, která by měla korespondovat s tvarováním technických prvků na zahradě (tedy i dřevěných konstrukcí).
Vhodné je navrhovat celou zahradu najednou v návaznosti na rodinný dům i menší stavby a to jak stávající, tak budoucí. Půdorysné členění zahrady je odrazem pro tvarování pergoly.

Úzký pozemek, dlouhá zahrada?

Úzký pozemek, dlouhá zahrada?

Výběr vhodné parcely v již zastavěné oblasti je otázkou dlouhého hledání. Zde byl zvolen protáhlý pozemek v čele se starým rodinným domem v původní uliční zástavbě. Tato dispozice není ideální, ale má i své výhody a konečné řešení určité kouzlo.
Jak si s tímto zdánlivě nepříjemným problémem poradit? Představíme vám jeden vzorový projekt, který vás bude určitě inspirovat...

Voda ve dvou podobách

Voda ve dvou podobách

Zahrada je o pocitech. O pocitech vyvolávajících v člověku klid pohodu a uvolnění. Prostorem pro obnovu lidské energie. Takový prostor může mít jen pár metrů čtverečních: atrium, obrostlý balkon, nebo dokonce osázený truhlík za oknem. Ty šťastnější z nás se však nemusí omezovat v ploše, ani řešení a mohou svou fantazii rozvinout do široka.

Jak správně vysadit stromky?

Jak správně vysadit stromky?

Pro většinu zahrádkářů je problém vysadit nový stromek, který si vybrali a který by se jim líbil ve vlastní zahrádce. Neví, co vše mají udělat před výsadbou, jak při výsadbě postupovat a jak správně o stromek následně pečovat.
Existuje mnoho specializovaných společností, které se o výsadbu nejen postarají, ale následně o ni pečují. Ale to není ono. Snad každý touží zasadit do své zahrady ,,svůj“ vlastní stromek.

Bazén příjemný na koupání a hezký na pohled

Bazén příjemný na koupání a hezký na pohled

Mnozí z nás při zakládaní zahrady ani nepomysleli na výstavbu bazénu. Jedno léto se však rozhodneme zaměnit dovolenou u moře za bazén u rodinného domu a stojíme před řadou problémů. Kam s ním a jak ho začlenit do již fungující a vzrostlé zahrady, aniž by jsme poškodili její původní charakter a kompozici?

Originální dům si žádá originální zahradu

Originální dům si žádá originální zahradu

Parcela nad městem s krásnými výhledy do krajiny i na panorama historického jádra, dům i zahrada ušité na míru. To nemusí být nesplnitelný sen. Není to jen otázka financí, ale také pečlivého výběru a trpělivého plánování.
Ukážeme vám originálně řešený dům, na který navazuje rozlehlá parcela s mnoha výhledy na okolní louky a les i na zmíněné městečko v údolí. Nenarušit tyto výhledy a zároveň vytvořit pro majitele příjemný vnitřní prostor pro odpočinek i aktivní relaxaci to byl hlavní úkol pro zahradního architekta.

Obývací pokoj na zahradě

Obývací pokoj na zahradě

Obytná hodnota zahrady je daná tím, že její prostor plní také některé z funkcí bytu, samozřejmě v závislosti na počasí. Jde tedy o rozšíření obytných místností směrem do zahrady. Konkrétně o obytnou terasu navazující přímo na místnosti rodinného domu, která ne vždy splňuje všechny požadavky majitelů na její účel, prostor. Je proto logické, že v zahradách buduje jedno nebo více odpočívadel v okolí domu.

Chcete reprezentativní zahradu doma?

Chcete reprezentativní zahradu doma?

Při návrhu nové zahrady počítáme nejen s představou investora, ale musíme taky respektovat původní stav. Pozemek, který užívalo už několik majitelů v minulosti je vždy poznamenán jejich životem a prací kterou tady odvedli. Rekonstrukce, nebo přestavba původní zahrady na zahradu s novou náplní, funkcemi sebou přináší mnoho problémů, ale v konečném výsledku přináší originální a zajímavé řešení.

Jak na pozemek ve svahu?

Jak na pozemek ve svahu?

Bohatá členitost naší krajiny umožňuje velký výběr stavebních parcel. Tedy i na svažitém pozemku.
Představujeme Vám příklad zahrady spojené s pěknou vyhlídkou na rybník a krajinu v údolí.
Pohled přes předzahrádku navíc směruje k lesu. Těmto základním hodnotám bylo podřízeno i celkové řešení zahrady.

Vyměňte byt za dům?

Vyměňte byt za dům?

Koupili pozemek na venkově a postavili velký dvougenerační dům ve tvaru písmene L. Ten je opticky propojen střešní konstrukcí s objektem dvougaráže, čím vzniká průjezd, zastřešené parkovací místo a zastíněný prostor pro posezení. Použití je mnoho, ale především to dodá domu, při pohledu přes předzahrádku, charakter vesnického stavení.

Jenom s jehličnany to nejde

Jenom s jehličnany to nejde

Realizujete zahradu? Určitě se najde přece mnoho zahradnických firem, které vám vysázejí zahradu bez projektu a ještě v krátkém časovém období.
Ale pozor. Vše je sice okamžitě hotovo, ale až po čase zjistíte, že rostliny nerostou nebo jsou nevhodně vysazené. Je důležité, aby jste jako majitelé zahrady věděli, jak bude zahrada vypadat za několik let a jaké rostliny v ní budou vysázeny. Proto potřebujete řádný projekt.

Bez prvků není zahrada zahradou

Bez prvků není zahrada zahradou

Při první návštěvě zahrady je už většinou jasně vymezeno umístění technických prvků. Terasa u domu musí přesně navazovat na vnitřní uspořádaní interiéru, bazén musí odpovídat vhodným světelným podmínkám a místo pro kopání studny určuje jiný odborník než zahradní architekt.
Mohlo by se tedy zdát, že se při navrhování zahrad těmito prvky zahradní architekt nezaobírá. Opak je pravdou.

Problém se zakládáním zahrady?  II. díl

Problém se zakládáním zahrady? II. díl

Chtěli by jste si vysázet zahradu kolem vašeho rodinného domu sami? Pak je nutné vědět co, kam, s čím a především jak vysadit. Pro zdařilou realizaci je kromě správného výběru rostlin účelné dodržet všechny potřebné pracovní operace ve správném pořadí. Jenom tak se rostliny dobře ujmou a budou se úspěšně vyvíjet.

Problém se zakládáním zahrady?  I. díl

Problém se zakládáním zahrady? I. díl

Co všechno můžeme udělat pro zdravý růst, vývin nově vysazovaných rostlin a minimální výskyt plevelů na nově zakládané ploše? Tímto problémem se musíme zabývat ještě před vlastní výsadbou a věnovat mu dostatek času a energie. Prvním krokem je pak výsadba vzrostlých stromů.
Než začneme s vlastní výsadbou, měli by být dokončeny všechny stavební práce kolem domu (fasáda, terasa, chodníček kolem domu) i v zahradě samotné (cestičky, posezení, vodní prvky). Předpokladem je také dokončení hrubé úpravy terénu– všechny násypy, modelace v zahradě.

Přestavujete starší zástavbu?

Přestavujete starší zástavbu?

Obnova nebo přestavba starší zástavby je spojena s řadou změn původních dispozic a vybavení, které již nepoužíváme a nahrazujeme je vybavením modernějším. Prádelnu za automatickou pračku, vytápění uhlím za plynové, chlívky a kotce pro domácí zvířata za mražené potraviny ze supermarketů. To vede k otázce. Co s těmito prostory po jejich dosloužení?

S čím nesouhlasí Jihočeský kraj

S čím nesouhlasí Jihočeský kraj

Návrh, který zpracovalo Ministerstvo životního prostředí vyvolává podle krajských představitelů obavu, že téměř veškeré rozvojové možnosti jihočeského regionu by při takovéto ochraně přírody musely vzít za své. To samé platí i pro krajem připravované projekty a záměry. Proč s ministerským návrhem kraj nesouhlasí, na to nám odpověděl první náměstek hejtmana Jihočeského kraje Jiří Vlach.