Propadli jste kouzlu masivního nábytku? Zobrazit fotky zobrazit 17 fotek

Kdo propadne kouzlu masivního nábytku, je ztracen. A jeho peněženka také. Ovšem za tu cenu, že se nebude dívat na náhražky a dotýkat se jich a byt prohřeje originální struktura a teplé odstíny dřeva. Masivní dřevo navíc i zavoní, stačí jen otevřít dveře a překročit s novým nábytkem práh.

Masiv stále žije

Jakmile lidé vymysleli a začali používat nábytek, byl z masivního dřeva. Dřevěný nábytek byl dokonce zdůrazněním majetku a pro mnohé zase majetkem jediným. A dřevo je prostě nenahraditelným materiálem i dnes. I dýhy lepené na lisované desky jsou vyráběné tenkovrstvým odřezáváním z masivního dřeva. A většina nábytku se dnes skutečně vyrábí z lisovaných a na povrchu upravených desek. Masiv ale stále žije!

Masivní nábytek symbolizuje krásný, živý, přírodní materiál, ale i řemeslnou tradici. Každý výrobek z masivního dřeva je originálem, byť by bylo podle stejného projektu vyrobeno 1000 stejných skříní. Originální je totiž kresba každého kousku dřeva. Stejně jako je originálem každý kousek dřevěné kresby, můžeme si vybrat z nepřeberného množství dřevin. K truhlářské výrobě se sice nepoužívají všechny, i přesto je ale nabídka velice široká.

Kvalita dřeva je vždy závislá na druhu a lokalitě – stanovišti. Dřeviny se liší barvou, kresbou i vůní. Záleží i na půdě, v jaké strom rostl, na vláze, slunci, mírných či krutých zimách, nadmořské výšce, zda byl osamoceným solitérem či součástí většího celku. Se dřevem je to vlastně jako s lidmi.
Bar z masivu
Bar z masivu
Masivní kuchyně
Masivní kuchyně
Masivní kuchyně
Masivní kuchyně
Masivní kuchyně
Masivní kuchyně
Masivní kuchyně
Masivní kuchyně
Masivní kuchyně
Masivní kuchyně
Masivní kuchyně
Masivní kuchyně

Měkké a tvrdé dřevo

Dřevo se nejčastěji rozlišuje podle své tvrdosti. Čili odlišujeme dřeviny měkké (lípa, topol, smrk, borovice, …), polotvrdé a tvrdé (dub, buk, habr, bříza, …). Ovšem ještě jedno rozdělení dřevin je o stupeň výš – na listnaté a jehličnaté a potom také na tuzemské a cizokrajné. Obzvláště dřeviny ze zcela odlišných klimatických podmínek se zásadně liší a často bývají mnohem odolnější. Obecně platí, že měkké a rychle rostoucí druhy dřevin poskytují levný a snadno opracovatelný materiál, který se však hodí na levnější nábytek nižší jakosti a životnosti. Dřevo je ale na druhou stranu velmi cennou surovinou a s jeho rostoucím využíváním dochází k jeho nedostatku. Odlesňování a s ním spojené katastrofy nás doprovázejí dokonce už od starověku. A dlužno říci, že masivní nábytek (bez ohledu na použitou dřevinu) se dnes honosí synonymem „luxus.“ Ohromnou výhodou dřevěného nábytku je snadná opravitelnost, snadno zatmelíme či nahradíme poškozenou hmotu, následuje obroušení a přelakování a nábytek je zase jako nový. A co víc, odřený starý masivní nábytek dokonce získává cennou „patinu.“
Obývací pokoj z masivu - knihovna
Obývací pokoj z masivu - knihovna
Masivní ložnice
Masivní ložnice
Kouzlo retro masivu
Kouzlo retro masivu
Masiv může strukturu dřeva i ukrývat - starý a nový nábytek vedle sebe
Masiv může strukturu dřeva i ukrývat - starý a nový nábytek vedle sebe

Náhražky masivu nám ušetří, přidanou hodnotu ale nemají žádnou

Čili masivní nábytek dnes nahrazujeme jinými materiály, pokud chceme ušetřit. Neplatí to sice vždy (nábytek z nerezu a skla a podobně), ale ve většině případů. Přitom i zde přetrvává trend vytváření imitace masivního nábytku, čemuž napomáhá především dýha. Pokud však chcete nábytek bezúdržbový, sáhněte po laminu.

Další přidanou hodnotou masivního dřevěného nábytku je nutnost kvalifikovaného řemeslného opracování. Zatímco dřevotřískové desky snadno zpracuje a polepí dýhou stroj. Stejně tak klasické lamino je vyráběno strojově, snad jen s výjimkou dosažení vysoce lesklých ploch.

Pokud chce nyní ještě někdo říci: pcha – smrkový pracovní stůl, já chci dub, žije v hlubokém omylu. Měl by totiž říci: pcha – dřevotříska, pcha – lamino. Na konkrétní dřevině, pokud se již rozhodneme pro masiv a nechceme zrovna oslnit návštěvy svou majetností, již tolik nezáleží. A menší tvrdost dřeva lze snadno nahradit větší tloušťkou suroviny - prken, fošen a hranolů. Opět rostoucí obliba masivního nábytku na úkor sériově vyráběných sektorů je dána tím, že si uvědomujeme výborné a neocenitelné vlastnosti dřeva.

Výraz masiv by však neměl v žádném případě jen „zaklínat“ zákazníky. Vždy je důležitý kvalitní materiál, ze kterého je masivní nábytek, ale i jiné dřevěné prvky domu, vyroben. Kvalitní masiv, to by totiž měla být především dlouhá životnost, dokonce v řádech mnoha generací.

Zdroj: www.truhlarstvi-hnedkovsky.com
Masivní kuchyně
Masivní kuchyně
Masivní stůl, čalouněné židle a schodiště
Masivní stůl, čalouněné židle a schodiště
Zajímavé kousky z masivu
Zajímavé kousky z masivu
Zajímavá skříňka z masivu
Zajímavá skříňka z masivu
Zajímavé kousky z masivu
Zajímavé kousky z masivu