Půdní vestavba - rychlé a levné bydlení Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Nevyužitý prostor jestě neznamená prostor nevyužitelný. Proč nepřivést k životu půdu, kde se většinou jen hromadí nepořádek, který je nám líto vyhodit, protože ,,se může jednou hodit“. Zbyde-li přece jen pár věcí, které vyhodit nechcete a do sklepa se nevejdou, zvolte elegantní řešení. Část vestavby pojměte jako úložný prostor a oddělte jej od zbytku tenkou falešnou stěnou. Jako úložiště  se také výborně hodí zkosená zákoutí pod okraji střechy, která se často ani nedají jiným způsobem využít. 

Půdní vestavba je elegantní způsob, jak zvětšit životní prostor pro rodinu, když dorůstají děti. Kdo není majitelem rodinného domu a nechce se spokojit s obligátním bydlením v paneláku, může koupit vhodnou půdu od soukromníka či obecního úřadu a stvořit si tam obydlí podle svých vizí. Rozhodně začněte skutečně důkladným vyklizením a vyčištěním celého prostoru. Je to důležité z hygienického hlediska a zamezí to do budoucna nepříjemným problémům s plísněmi a jinou formou zkázy.

V poněkud složitější situaci budete ze stavebního hlediska, pokud se jedná o historický dům. Počítejte s tím, že památkáři vás budou do určité míry omezovat hlavně co se týká vnějšího vzhledu, ale i původního krovu. Budete se muset podřídit určitým pravidlům například počtem a vzhledem střešních oken. Je to ale vyváženo tím, že půdní prostory starobylých domů mají neopakovatelné kouzlo.
Tam, kde máte volnou ruku, můžete jako alternativu střešních oken zvolit vikýře. Poněkud zvětší obytný prostor a jsou zajímavým architektonickým prvkem při pohledu zvenčí i zevnitř.

Hlavní slovo má odborník

Je ale také třeba říct, že ne každá půda se na proměnu na obytný prostor hodí. Nejdříve se musí vyjádřit statik, zda stavba unese tíhu případných nových podlah či střešní krytiny a zda bude bezpečné bydlet nejen na, ale také pod touto půdou. Místo betonu se často osvědčují lehké, ale přesto dostatečně únosné montované konstrukce.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Profesionálové se prostě vždy snaží o takové technické řešení, které co nejméně zatíží stávající objekt. Dobře se orientují ve statických i jiných normách. Ty se týkají například také schodišť obytných půd. Ta jsou totiž zároveň považována za únikový východ.
Zvažte proto, zda zvládnete vestavbu svépomocí, nebo je pro vás lepší provedení práce ,,na klíč,“ od odborníků. I tak budete mít vliv na konečný výsledek. Do projektu vstupujete jako rovnocenný partner už před zahájením vlastní výstavby a spolurozhodujete o vnitřní dispozici a celkovém provedení bytu. Stavební firma bude na vaše přání průběžně pořizovat fotodokumentaci a vy jako investor získáte přehled o účelnosti vynaložených nákladů a o tom, o kolik jste stávající dům  zhodnotili. Tyto údaje mohou být důležité i pro pojišťovnu, případný prodej domu v budoucnu apod. Pro dobrý výsledek celé stavby je vždy důležitá vzájemná čilá komunikace během celé realizace. Případné chyby se těžko napravují a jsou zbytečné. 

Problémy s izolací jsou naštěstí již minulostí

Známou bolestí půdních vestaveb bývalo dříve horko v létě a velké úniky tepla střechou v zimě. To mnohé potencionální stavebníky odradilo. Bylo to samozřejmě dáno nedostatečnou izolací. Proto se dnes vestavbami zabývají firmy, které jsou většinou zároveň specialisty i na zateplovací práce. A rozhodně se pracuje s modernějšími materiály než dřív.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Izolačních materiálů je na trhu velký výběr. Vkládají se mezi dřevěné krokve střechy a můžete jimi zateplit i stěny. Jejich součástí bývá takzvaná skelná vata, která vyniká nehořlavostí. Vyhoví tedy protipožárním předpisům a splňuje i požadavky na izolaci akustickou i tepelnou (posuzuje se podle součinitele tepelné vodivosti).
Další nezbytnou vrstvu pod střechou tvoří parozábrana. Pokud má reflexní vrstvu, pomůže vám také v šetření teplem. Odráží jej zpět do místnosti.

Nově získaný prostor účelně rozčleňte

Pro tento účel se výborně hodí sádrokarton. Dobře tepelně izoluje a splňuje požadavky na požární odolnost. Stavebníci si chválí rychlou suchou montáž. Uživatelé pak útulnost, kterou tento materiál vytváří a také dobrou hlukovou izolaci. Je dobře použitelný i na různé regály a police. Mohou z něj být vytvořeny i takzvané šikminy, pokud nechcete, aby střešní trámy zůstaly viditelné. Takto ,,přiznané“ dřevěné prvky ale často působí v interiéru velmi dekorativně. Platí to zejména tehdy, pojímáte-li zařízení bytu v rustikálním, tedy venkovském stylu.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Podlaha

U starých půd bývá na podlahách takzvaný hliněný pomaz, který je třeba odstranit. Pokud původní stavebník použil dlaždice – půdovky, je škoda je vyhazovat. Po očištění se dají znovu použít. Tento starý kvalitní materiál má přirozený vzhled a do půdních interiérů se vysloveně hodí. 
Další možností podlahové krytiny jsou třeba dnes velmi oblíbené plovoucí podlahy. V domě s obytnou půdou vynikne jejich přednost – volné položení na podkladu bez pevného spojení hřebíky či šrouby. Přes ty by se nepříjemně přenášel kročejový hluk do spodních pater. Otřesy rušící obyvatele místností pod půdou jsou velmi nepříjemné a je těžké je řešit dodatečně. Věnujte tedy kročejové izolaci velkou pozornost ať už zvolíte jakýkoli typ podlahy. Lze doporučit speciální tlumící podložky nebo extrudovaný polystyren.

Kvalitně vybudovaná podlaha vytvoří zároveň tepelně izolační vstvu. Zateplíte si tak spodní patro a ušetříte za energie v celém domě. Jedná se o investice, která má rychlejší návratnost než jiné způsoby zateplení. Vychází výhodněji jak v porovnání s odizolováním stěn dolního patra, tak v porovnání s výměnou starých oken za nová.

Bydlet v podkroví znamená bydlet originálně. Atmosféra půdních vestaveb je jedinečná. Je často těžké uvěřit, že vznikly z temných zaprášených prostor, které sloužily původně jen ke skladování zbytečného harampádí. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)