Ratan jednoznačně vede Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Až dvěstě metrů dlouhé liány se vyznačují obdivuhodnou pevností, lehkostí a ohebností.
Při své tloušťce 2 - 4 cm vykazují vysoký podíl vody. Vzhledem ke svým vlastnostem a rychlému růstu je ratan velmi levný a dostupný. Jeho pružnost a životnost přímo vybízí k výrobě nábytku nejen domácího ale i zahradního.
Není náročný na údržbu a báječně vypadá. Tak na co ještě čekáte?

Dlouhé liány


V náročných podmínkách tropických oblastí roste exotická dřevina, jejiž liány rostou s obdivuhodnou rychlostí způsobenou vlhkostí a vysokými teplotami.

Na výrobu lze použít přirozený povrch ratanu nebo se z něj sloupne kůra, čímž vznikne hladký povrch. Máčením v oleji se zároveň zbaví škůdců a impregnace mu propůjčí dlouhou trvanlivost.

Rozmanité barvy se docílí, podobně jako u dřeva, mořením. Ohýbání a tvarování či vyplétání se provádí během nahřívání nad párou. Pro snadnější údržbu se hotový výrobek přelakuje, čímž lze zvýšit stálost povrchu.

Ratan dobře snáší vlhkost a teplotní změny a proto může být hojně využíván k venkovnímu posezení v zahradách i u bazénů. V tomto případě použití nábytku budeme vybírat ten s plastovými nožičkami, které zabraňují opotřebovanosti a nasáknutí vody - kontakt s vodou ovlivňuje tvar a pevnost. Bohužel k horšímu.
Foto KINGA
Foto KINGA

Ratanové výrobky

Pro svou nízkou hmotnost, vzdušný přírodní vzhled a pohodlnost lze ze široké nabídky ratanového nábytku zařídit v podstatě celý byt.
U zařizování jednotlivých místností je nutné brát v potaz její celkový charakter. Měly by se sejít výrobky ze stejné řady, které se vyznačují stejným tvarováním. Stereotyp materiálu odbourá použití např. skleněných tabulí u stolků, kovové nohy či různě pojaté čalounění u křesílek nebo židlí.

Nabídka se nesoustředí pouze na jídelní nábytek, ale současně zahrnuje různé police, vitríny či skříně - velké i malé (díky výpletu umožňují větrání). V neposlední řadě se setkáváme i s ratanovými postelemi a lenoškami.

Občasným vysátím, případným smetením kartáčkem nebo občasným postříkáním vodou a vysušením provedem veškerou údržbu.
Foto Štěpánek
Foto Štěpánek