Realizace zahrady začíná úpravou terénu Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Každý, kdo jednou stavěl dům a poté přetvářel zelenou louku (respektive mnohdy bahniště) na zahradu, vám potvrdí, že to není práce pro samouky. S kvalitní technikou obsluhovanou profesionálem si ušetříte spoustu času i nervů. Na větší práce je těžká technika v podstatě nenahraditelná a při těch menších rychle zastoupí pracanty s krumpáči a lopatami.

  1. Malé, ale nedocenitelné

Některé stroje dokážou překvapivě dobře zvládnout i drobnější a velice přesné práce. Jde například o pásová minirypadla. Nerozjezdí terén zahrady více, než je nutné. Cokoliv naložit, přemístit, vyhloubit či navršit, je pro ně maličkost. Práce proběhnou rychleji než s partou ručně pracujících dělníků, což poznáte i na své peněžence.

Dům, cesta, zahrada až na konec

Po dostavění domu je nejdříve třeba vybudovat všechny cesty, cestičky a chodníky. Pak při následném zakládání zahrady nebude hrozit poničení čerstvě osetého trávníku a dalších zachovalých přírodních částí zahrady. Podklad pro příjezdovou cestu či garážové stání se vytvoří utužením plochy a postupným navrstvením frakcí štěrku a nakonec písku.
Zemní práce spojené se zásahem do opěrné zdi
Zemní práce spojené se zásahem do opěrné zdi

Půda je nenahraditelná

Tomu ale musí předcházet skrývka (přemístění) svrchní vrstvy zeminy, což je velmi cenný materiál. Pravidla manipulace s půdou jsou dokonce ošetřena zákonem. Po dokončení cest a dalších prvků by měla být rovnoměrně rozhrnuta na pozemku a poslouží jako úrodný základ pro trávníky, záhony apod. Na tyto práce si můžete najmou odbornou firmu, která disponuje příslušnou technikou a určitě dokáže zhodnotit, který stroj je nejvíc vhodný na typ půdy a terénu u vašeho domu.

Přenechte jim veškerou těžkou práci

Nepostradatelné jsou stroje pro zemní a  výkopové práce všude tam, kde je třeba pozemek odvodnit stokou nebo důmyslnějším drenážním systémem. Na zahradách se s jejich pomocí také často budují umělé potůčky, které zahradu velmi ozvláštňují a mohou sloužit k napájení jezírka. Dále se vám technika může hodit při budování pařeniště či skleníku, nebo při přemísťování již vzrostlých stromů. Také hloubení jámy pro bazén, terénní úpravy, přemísťování objemnějších zahradních prvků (např. ozdobných balvanů) – to vše jsou činnosti, u kterých je pásový nebo kolový bagr správnou volbou.

Zdroj: Rotek
Zemní práce
Zemní práce