Realizaci své zahrady si usnadněte Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Než se pozemek kolem novostavby promění v zelenou zahradu plnou keřů, stromků a barevných květin, je třeba vynaložit nemalé úsilí. Na začátku každé realizace zahrady stojí důkladné plánování. Záleží nejen na našem vkusu, ale také na tom, k jakému účelu bude zahrada sloužit. A pokud již máme naprosto jasnou představu, stále máme před sebou to nejhlavnější: samotnou realizaci zahrady. Jak založit zahradu, na co bychom měli při zakládání nové zahrady myslet?

Než se začne se zakládáním zahrady v reálu nebo jen na papíře – měli bychom vědět, k jakému účelu bude budoucí zahrada sloužit. Podle toho se zvolí rostliny, umístění stromků a keřů, určí se místo pro zahradní posezení nebo pro okrasné jezírko a také se přesněji vyrýsuje finanční stránka nové zahrady.

Prvním krokem je návrh

Výchozími parametry pro návrh zahrady jsou kromě přání zákazníka také konkrétní podmínky pozemku. Důležitá je celková rozloha pozemku, jeho dispozice (tvar, svažitost, orientace, …) a klimatické podmínky lokality. Další důležitou kapitolou je kvalita, respektive typ půdy.

Terénní úpravy

Máme-li jasno o budoucím vzhledu zahrady, přichází na řadu terénní úpravy. U velkých zahrad může jednolitý rovný povrch působit fádně. Právě zde jsou i drobnější úpravy terénu možností, jak povrch harmonicky rozehrát a opticky rozčlenit. Pozemek kolem novostavby bývá udusaný a celkově nevhodný pro okamžitou výsadbu. Svrchní vrstvu je třeba upravit, provzdušnit a rozhrnout podle plánu. Pokud má zahrada svažitý terén, můžeme si připravit dispozice pro založení skalky. Úprava terénu je nutná také při plánování budoucího okrasného či koupacího jezírka nebo bazénu.

Před samotným založením zahrady bychom měli myslet také na budoucí systém zavlažování. Rozvody vody se dají důmyslně skrýt pod povrch zahrady a tak se stane praktické zavlažování nenápadnou součástí pozemku.
Realizovaná zahrada s okrasným jezírkem
Realizovaná zahrada s okrasným jezírkem
Realizovaná zahrada
Realizovaná zahrada
Návrh budoucí zahrady
Návrh budoucí zahrady

Obytná část zahrady

Místo pro posezení s rodinou a přáteli, místo pro odpočinek a relaxaci - tak by se také dala nazvat obytná část zahrady. Většinou ji situujeme tak, aby nabídla dostatek odpoledního slunce a příjemné soukromí. Odpočinková terasa, pergola nebo altán doplňuje zahradní nábytek. Tento prostor se často obklopuje keři nebo stromky, aby bylo zajištěno dostatečné soukromí, ale i stín za horkých dní. Co se týče soukromí – nezapomeneme na plánování plotu. Pokud chceme podtrhnout přírodní charakter zahrady, můžeme klasické pletivo zakrýt keři nebo zvolit živý plot, který budeme pravidelně tvarovat.

Kdo chce pěstovat užitečné plodiny

Užitková část zahrady se často odděluje, aby byl jasně ohraničen prostor pro záhonky apod. Budoucí plodiny potřebují dostatek světla, proto bychom v blízkosti této plochy neměli vysazovat stromy, abychom úrodu nezastínili.
Realizovaná zahrada
Realizovaná zahrada

Květiny

Do zahrady neodmyslitelně patří kvetoucí rostliny. V zahradnictví můžeme vybírat z nepřeberného množství trvalek, letniček, cibulovin, kvetoucích keřů a dalších rostlin. Vhodné je zkombinovat rostliny tak, aby zahrada kvetla v různých barvách po celý rok.

Profesionálové poradí

Při olánování a realizaci zahrady můžeme udělat mnoho chyb. Můžeme vedle sebe zasadit rostliny, které nebudou dobře esteticky působit, nebo které nebudou vedle sebe prospívat. Pokud se rostliny budou vzájemně utlačovat, může být záhy jediným řešením přesazení nebo likvidace rostlin. Pokud chceme do své zahrady investovat perspektivně, poradíme se s odborníkem.

V návrhu, případně v 3D návrhu uvidíme předem všechny detaily i celkovou koncepci zahrady a můžeme tak jasně konkretizovat své požadavky. Zahrada totiž nebude pouze doplňovat rodinný dům, ale stane se místem relaxace i vyjádřením našeho životního stylu.

Zdroj: www.zahradnictvisalajka.cz
Realizovaná zahrada
Realizovaná zahrada
Realizovaná zídka
Realizovaná zídka