Rekonstrukce bytového jádra je snem většiny majitelů starších bytů. Z tak velkého zásahu však má mnoho z nich obavy, i když by se tím zásadně změnila kvalita jejich bydlení. A když k rekonstrukci jádra zvelebíme i balkón, stane se nudný byt opravdu příjemným místem spojeným i s okolím. Co všechno obnáší příprava před samotnou rekonstrukcí a jak moc nám zasáhne do chodu naší domácnosti? Jaké jsou možnosti při vylepšování klasického balkónu?

Na začátku je třeba dobrý plán

Jelikož je přestavba bytového jádra poměrně rozsáhlá změna a k dispozici většinou nemáme mnoho prostoru, je důležité si předem naplánovat budoucí podobu nového jádra tak, aby vznikl co největší prostor a koupelna byla komfortní i praktická. V lepším případě je možné vytvořit podrobný projekt s 3D vizualizací, kterou nabízejí mnohá koupelnová studia, kde můžeme jasně vidět, jak vypadají naše představy o nové koupelně v reálu. Nečekejme však návrh koupelny v 3D zdarma, na druhou stranu však není ani drahý, většinou zaplatíte paušální poplatek, který vás bude motivovat k tomu, abyste s hotovým návrhem neobíhali jednotlivá koupelnová studia, ale nadále jednali s konkrétním partnerem, kterého jste si z nějakého důvodu již vybrali.

Kdy je třeba stavební povolení?

Stavební povolení je nutné vždy, když bude nějakým způsobem fyzicky zasaženo do nosné konstrukce, tedy například vyříznutí otvoru do nosného panelu. Nebo v případě, kdy se výrazným způsobem změní vzhled stavby či způsob jejího užívání. Avšak o každém konkrétním případu rozhodne příslušný stavební úřad. Vždy je dobré plánovanou rekonstrukci bytu či bytového jádra ohlásit majiteli bytového domu, společnosti vlastníka či bytovému družstvu. Při využití profesionální firmy je velkou výhodou, že ve většině případů se její pracovníci postarají o vyřízení veškerých potřebných povolení.
Foto: Miroslav Jelínek
Foto: Miroslav Jelínek
Jaký materiál zvolit na přestavbu?

Důležitým rozhodnutím je také použití materiálu při rekonstrukci. Je možné využít klasickou mokrou cestu zdění v podobě pórobetonových tvárnic, které jsou lehké, příčky z nich jsou tenké a snesou i větší zatížení v podobě zavěšení umyvadla nebo zrcadla. Obklady pak snadno nalepíme na neomítnutou stěnu. Pórobeton lze i lepit lepidlem, čili s ním můžeme zdít i cestou suchou.

Při radikálnější proměně dispozice nové koupelny využijeme spíše sádrokarton, který je ještě lehčí než pórobeton, proto je s ním manipulace méně náročná. Rekonstrukce s ním je tedy rychlejší také proto, že není nutné sekat drážky na rozvody. Zásadní je také suchý proces stavby, kdy lze veškeré povrchy ihned upravovat a při stavbě nevzniká tolik odpadu a nečistot.
Foto: Miroslav Jelínek
Foto: Miroslav Jelínek
Kdy je třeba zrekonstruovat i balkón?

Balkóny, jediné exterierové místo relaxace a odpočinku pro majitele bytů, je důležité udržovat v dobrém stavu. Mnoho starých balkónů vyžaduje výměnu, která je ovšem poměrně velkou investicí, proto nezbývá, než balkón zrekonstruovat tak, aby se nakonec nestal nebezpečným jak pro své uživatele, tak i pro sousedy a kolemjdoucí.

Jedním ze zásadních kroků je výměna podlahy, kdy se stará podlaha vybourá, povrch se vyrovná stěrkou a položí se hydroizolační fólie. Ideální pro balkóny je využití fólie z PVC, která je pevná, odolná proti mechanickému poškození, práce s ní je snadná a je současně vysoce propustná pro vodní páry, ekologická i hygienicky nezávadná. Tato fólie se používá jako podklad, následně se pokladou rošty, na které pak přijde konečný povrch. Podlahou balkónu může být klasická dlažba, nebo prkna z nejrůznějších dřevin. Velmi populární jsou exotické dřeviny, například merbau, která je díky své pevnosti a vysoké odolnosti vůči vnějším vlivům, plísním i škůdcům, ideálním povrchem právě pro balkóny. Oblíbeným materiálem je také Woodplastic, který v sobě spojuje příjemný vzhled dřeva a odolnost umělé hmoty.
Foto: Miroslav Jelínek
Foto: Miroslav Jelínek
Čím můžeme balkóny osvěžit?

Součástí rekonstrukce balkónu může být také výměna jeho zábradlí. Dnešním trendem pro panelové a bytové domy jsou kvalitní ocelové konstrukce, které jsou bytelné a jejichž životnost je oproti starým typům balkónů až trojnásobná. Opláštění balkónů pak můžeme zvolit z nejrůznějších materiálů či barev. U panelových domů většinou dochází k hromadné výměně, na volbě budoucího vzhledu balkónů se musí shodnout všichni obyvatelé, i když by byl panelový dům s různobarevnými balkóny přinejmenším originální.

Následná dekorace balkónu však závisí pouze na jeho majitelích. Výzdoba květinami je jistě samozřejmostí. Výrobci balkónového zábradlí nezapomínají ani na místo pro truhlíky. Součástí balkónu může být i originální zastínění v podobě markýz či plachet.

Pokud se rozhodnete pro jednu nebo dokonce obě změny ve vašem bytě, společnost Miroslava Jelínka si poradí nejen s těmito druhy stavebních úprav, ale také s veškerými druhy výškových prací, jako je například kácení nebezpečných stromů, nátěry a opravy ve výškách, čištění okapů, a podobně.
Foto: Miroslav Jelínek
Foto: Miroslav Jelínek
Miroslav Jelínek
Poslat poptávku