Rekonstrukce domu dnes vyžaduje i jeho zateplení Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Proč renovujeme domy? Nejčastějším důvodem je odstranění havarijního stavu domu, dalším zlepšení jeho vzhledu a obytného komfortu uvnitř domu a až teprve na třetím místě se pohybuje potřeba snížení nákladů na vytápění. Nenechme se proto pouze zmást moderní tepelně – úspornou rétorikou a případně jejími programy. Na druhou stranu však lze všechny tři zásadní potřeby rekonstrukce domů spojit. A výsledek může být velmi zajímavý i z ekonomického hlediska.

Jak se mohou vrátit náklady vložené do renovace domu

Pokud pouze odstraňujeme havarijní stav budovy a zlepšujeme její vzhled a obytný komfort, jsou vložené investice de facto nenávratné. S výjimkou stavu, kdy bychom uvažovali o prodeji nemovistosti. Jelikož jakákoli stavební investice do budov zvyšuje jejich tržní hodnotu. Ovšem návratnost vložených prostředků za předpokladu, že chceme v domě nadále bydlet, je možná pouze v případě, kdy dům zateplíme a případně i změníme systém jeho vytápění.

Zásadní je přitom investice do zateplení obálky budovy (včetně výplní stavebních otvorů) a střechy, případně půdy. Dlouhodobě (v závislosti na účinnosti zateplení a výši investice) se pak mohou takto vložené náklady vrátit i zcela. Navíc vyřeší zateplení obálky budovy i změnu jejího vzhledu, přitom je na povrchu zateplovacího systému aplikována jen tenká vrstva tkaniny, lepidla a finální stěrky.

Klíčem ke skutečné úspoře je však správná volba zateplení, tedy jeho typ, tloušťka tepelného izolantu, ale i cena včetně prostředků na realizaci zateplení (stavební práce) a jeho projekt. Jde nám o maximalizaci návratnosti investice. Zároveň je třeba poohlédnout se za srovnáním s cenou minimální možné rekonstrukce, která by odstranila pouze havarijní stav budovy. Pak je už jen na rozhodnutí stavebníka, k jakému řešení se přikloní.
Zateplená obálka bytového domu + nová fasáda
Zateplená obálka bytového domu + nová fasáda
Rekonstruovaná fasáda bytového domu bez zateplení
Rekonstruovaná fasáda bytového domu bez zateplení

Tloušťka tepelného izolantu se zvyšuje

Zvyšování tloušťky tepelné izolaceje je dlouhodobý trend, který souvisí přímo s rostoucími cenami energií. Dalším důležitým kritériem je však riziko vlhkosti ve zdivu. Pokud použijeme polystyren, bude tepelná izolace naprosto neprodyšná a vlhkost bude kondenzovat pod ní – na izolovaném zdivu. Proto se v takovém případě sahá po izolaci minerální či jiných materiálech. Minerální vatu je též možné použít v podobě kontaktního zetaplení, čili tento materiál nezvyšuje konstrukční a finanční nároky na zateplení budovy. Přitom je minerální vata doporučována i u budov s rizikem šíření požáru, dle mnoha odborníků je však toto tvrzení marketingovou akcí kunkurence. Není v praxi nijak prokázáno, že zateplení polystyrenem zvyšuje riziko šíření požárů.

Zateplení též kromě úspory tepla v zimě snižuje riziko kondenzace vodních par na stavebních konstrukcích (až na výjimky) a následné tvorbě plísní. Provoz topné soustavy v zatepleném domě vyžaduje nižší výkon, čímž se zvyšuje její životnost, nejen snižují náklady za vytápění budovy. Bod mrazu se posune z obvodového pláště do tepelného izolantu. Nosná konstrukce budovy je tak chráněna před promrzáním. A my opět prodlužujeme životnost domu a provedených stavebních úprav.

Jak až lze snížit roční náklady za vytápění zateplením budovy?

Teplo je v topné sezóně nejvyšší režijní položkou bydlení. Přitom je možné dosáhnout vhodnými opatřeními snížení nákladů na vytápění až o 80% (cca až 25.000 korun ročně). Vždy je ale otázkou, jaké náklady je třeba vynaložit, aby budova splňovala konkrétní tepelně izolační parametry. Mnohdy se to totiž nevyplatí a po výpočtu je třeba sáhnout ke kompromisu. Nejvěší problém nastává, pokud není možné konkrétní dům izolovat zvenčí (například historické domy v památkových zónách). Potom se od záměru zateplení obálky budovy musí často ustoupit.
Zateplování obálky rodinného domu
Zateplování obálky rodinného domu
Zateplený rodinný dům
Zateplený rodinný dům

Zlepšení tepelně technických vlastností interiéru i v létě

V létě se místnosti zatepleného domu nepřehřívají, nebo se přehřívají méně. Ušetříme tak další náklady - za případnou spotřebu elektrické energie klimatizací.

Zlepšení izolace hluku a odolnost zdiva vůči klimatickým vlivům

Zlepší se však i zvukově izolační vlastnosti obálky domu a její odolnost vůči klimatickým vlivům.

Zdroj: www.anesta.cz
Zateplením šikmé střechy získáme zajímavý obytný prostor
Zateplením šikmé střechy získáme zajímavý obytný prostor