Rekonstruovat? Víme z čeho. Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Ceny pozemků jsou stále pro mnohé nedostupné, a proto se vyplatí spíše přistavět na „výšku“,nežli začít znova na „zelené louce.“ Jako výborný a osvědčený materiál se stal sádrokarton. Ačkoli se jeví jako moderní stavební materiál, nutno říci, že sádru znali již staří Egypťané, kteří ji používali při stavbě pyramid. Ve středověku ji využívali jako spojovací materiál, v období baroka a rokoka sloužila na různé štukatérské práce. Získávala se z přírodního sádrovce odpařením vody. Koncem 19. století v USA vydali první patent na předchůdkyni sádrokartonové desky. Postupným vývojem sádrokarton získal podobu, jakou známe dodnes.

Velkými výhodami sádrokartonu je jeho variabilnost využití a malá hmotnost (okolo 200 až 300 kg/m3). Právě ta ho doslova předurčuje k využití při rekonstrukcích, protože minimálně zatěžuje nosnou konstrukci stavby. Jeho další výhodou jsou i nižší náklady na dopravu, neboť je velmi skladný. Je nehořlavý a dokonale recyklovatelný. Dále působí jako regulátor vlhkosti, protože přijímá nadbytečnou vlhkost z prostředí a v případě nutnosti ji vydává nazpět. Má velmi hladký povrch a snadno se upravuje. Tenčí desky lze snadno ohýbat podle potřeby. V neposlední řadě lze z něho vybudovat užší příčky, čímž se získává větší prostor.

Při rekonstrukci je důležité vyjít hned z několika faktorů jako jsou například: věk domu, voda, povětrnostní vlivy, intenzita lidské činnosti a podobně. Ne všechny zdící materiály nabízené na trhu jsou vhodné při rekonstruování či rozšiřování jednotlivých rodinných domů či bytů. Proto je vhodné plánovanou rekonstrukci důkladně prokonzultovat a připravit. I tady se totiž vyplatí pořekadlo: Dvakrát měř a jednou řež.

Velkou předností sádrokartonových konstrukcí je suchá a rychlá montáž. Montují se na základní konstrukci, která bývá z ocelových profilů anebo ze dřeva. Tato konstrukce se připevňuje na stěny, k podlaze a stropu. Mezery mezi jednotlivými deskami se vyplňují speciálními tmely. Nevýhodou je, že při odstraňování přebytečného tmelu vzniká poměrně velké množství prachu, což je v obývaném prostoru nepříjemné.
Foto JAN LUKÁČ - stavební firma
Foto JAN LUKÁČ - stavební firma
Na trhu je k dispozici široký sortiment sádrokartonových desek, profilů, spojovacích a tmelících materiálů. Navíc v případě potřeby lze do konstrukce ukrýt všechny instalační rozvody, zvukovou a tepelnou izolaci, protože sádrokarton přenáší hluk a tepelně neizoluje.
Nevýhodou je o něco vyšší cena. Podle výrobců se však šetří čas na realizaci až o 50%. Desky se vyrábějí s rozmanitými vlastnostmi, mohou být obyčejné, vodovzdorné, protipožární nebo kombinované.

Využití sádrokartonu je opravdu všestranné. Uplatňuje se hlavně tam, kde se vyžaduje minimální zatížení konstrukcí a kde není možné při stavbě použít mokrý proces. Používá se v podkrovních prostorech, tam, kde je podlahová vrstva položená na trámový strop, ale i v koupelnách. Sádrokarton asi nejčastěji poznáme jako podhledovou konstrukci, kterou vyrovnáváme nerovnosti povrchů stropů či stěn. Využívá se rovněž na vybudování světelného stropu, na překrytí instalací vedených pod stropem. Je vynikající i jako podkladová konstrukce pro plovoucí podlahy. Při stavění nenosných vnitřních dělících příček je zapotřebí přihlédnout na šířku zárubně a dveří a tu vzít do úvahy i při budování nosné konstrukční stěny.

Sádrokarton nachází i u nás široké uplatnění při úpravě a rekonstrukce interiérových prostorů. Ale zdaleka to ještě není v takové intenzitě jako například v USA nebo Kanadě.
Foto JAN LUKÁČ - stavební firma
Foto JAN LUKÁČ - stavební firma
JAN LUKÁČ
Poslat poptávku